Barselona Sözleşmesi olarak adlandırılan Akdeniz’in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi’nin 22. Taraflar Konferansı (COP 22)Türkiye’nin ev sahipliğinde Antalya’da gerçekleştirildi. Konferansta yer alan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Sıfır Atık ve Atık İşleri Dairesi Başkanı Sadiye Bilgiç Karabulut, Sıfır Attık Projesi’nin 2017 yılında başladığını ve başarılı bir şekilde devam ettiğini bildirdi.
Projenin ilk başladığı yıllarda geri kazanım oranının yüzde 13’lerde olduğunu hatırlatan Karabulut, "Bugün ise bu rakam yüzde 22.4’e ulaştı. Hedefimiz ise 2023 yılına kadar bu oranı yüzde 35’lere çıkarmak" diye konuştu.
Konferansın da ana teması Akdeniz olduğu için deniz kirliliğinin en önemli nedenlerinden birinin plastik atıkların olduğunun altını çizen Karabulut, “Bu konuda bir stant kurduk. Plastik atıklar aynı zamanda önemli bir ham madde kaynağıdır. Yeniden plastik ürünlerin üretiminde, otomotiv sanayinde, tekstil ürünlerinde plastikler ham madde olarak kullanılıyor. Ülkemizde bu yıl 1.1 milyon ton plastik atık toplanarak geri dönüştürüldü” dedi.