Antalya’nın Akseki ilçesinde bin 750 rakımlı Çimi Yaylası'nda organik üretilen balda bu yıl yüzde 50 rekolte artışı hedefleniyor.
5 bin kovandan, kekik, taş yoncası ve keven aromalı yaklaşık 70 ton bal üretimi bekleniyor.
Akseki’nin Çimi Yaylası; sütleğen, kekik, taş yoncası ve keven gibi bitkiler ile endemik birçok çiçek türüne ev sahipliği yapıyor. Akseki’nin yaylaları sahip olduğu flora ve iklim şartları ile yerli ve gezgin birçok arıcıyı da ağırlıyor. Balı ile meşhur Çimi Yaylası balında bu yıl yüksek rekolte bekleniyor. Arıcılık yapan Mevlüt Arıcı, bu yıl bal üretiminde önceki yıla oranla yüzde 50 arasında artış beklediklerini belirtti.
İlkbahardan bu yana kovanlarını çeşitli bölgelere bırakan arıcıların, bin bir emek verdikleri ürünlerini almasına sayılı günler kaldı. Bahar yağmurlarının iyi geçmesi nedeni ile doğadaki bitkilerin halen canlı olması ve arıların halen uçuşta olmasından dolayı bal sağımının Ağustos ayı sonlarını bulacağını ifade eden Arıcı, bölgeden aldıkları geri dönüşlere göre bu yılki hasadın arıcıları mutlu edeceğini ifade etti.
Mevsimin arıcılar için çok güzel geçtiğini söyleyen Arıcı, “Bu yıl hem bal verimi iyi olacak hem de balın kalitesi çok yüksek olacak. Kalitenin yüksek olmasının sebebi de kar ve yağmur yağışları. Bölgedeki endemik bitki popülasyonu arttı. Çiçek çeşitliliği de balın aromasını değiştiriyor, güzelleştiriyor. Çimi Yaylası’nda yapılan araştırmalarda yaklaşık 2 bine yakın çiçek türü olduğu biliniyor. Biz buraya ilkbaharda çıktığımızda rengarenk çiçekler doğayı süslemektedir” dedi.
12 Ağustos 2022 Cuma 11:19
İzlenme: 283