Karataş ilçesindeki balıkçıların, avlarda yoğun şekilde ortaya çıktığını iddia ettiği saban balıklarının ağlara zarar vermesi ve ekonomik değerinin olmaması şeklindeki açıklamalarına Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu açıklık getirdi. Gökoğlu, Akdeniz ekosisteminde Rhinobatos rhinobatos ve Rihinobatos cemiculus olmak üzere iki tür saban balığı türü olduğunu kaydetti.
Bu balıklara burnu sabana benzediği için balıkçılar tarafından saban balığı ismi verildiğini dile getiren Gökoğlu, “Kıyılarımızda iki türü var. Balıkçıların bazıları bu balığa gitar balığı da demişlerdir. Kıkırdaklı balık türlerindendir ve zararları yoktur. Kendi halinde dipten bulduğu canlılarla beslenen balıklardır” dedi.
"Nesilleri yok olma aşamasına geldi"
Bu balığın popülasyonunun artma gibi bir durumunun olmadığını, tam tersi azaldığının altını çizen Mehmet Gökoğlu, “Saban balıkları dünyada nesli giderek azalan balık türleri arasındadır. Hatta kırmızı listeye girmişlerdir. Bu balık eskiden çoktu Antalya Körfezi’nde. Kumluk bölgelerde, kıyılarda zaman zaman dalgaya kadar yavruları çıkar. Çocuk oynar gibi dalgada oynarlar. Tekrar kuma geri dönerler. Zararsız canlılardır, korumamız gerekir. Nesilleri yok olma aşamasına geldi çünkü” diye konuştu.