Bugün 24 Kasım 2024 Pazar
  • Antalya8 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3005.985
    %0
  • Dolar
    34.5383
    %0
  • Euro
    35.9979
    %0

Video Galeri

Soylu, hHakimlerden elektronik kelepçenin yaygınlaştırılmasını istedi
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kadına yönelik şiddette arzu edilen seviyenin sıfır olduğunu kaydederek, “Bu noktada elektronik kelepçe uygulamasının yaygınlaştırılması gerekiyor.

 Hakimlerimize İçişleri Bakanı olarak rica ediyorum. Ne olursunuz şu elektronik kelepçe uygulamasını birlikte yaygınlaştıralım. Hakimlerden istirhamım, ne olursunuz elektronik kelepçe uygulamasını Türkiye'de yaygınlaştıralım. Bu önemli. Elektronik kelepçe uygulaması yaygınlaştığı takdirde kadına şiddet olayları ile mücadelenin de daha etkin olacağız" dedi.


Soylu, Antalya'da Belek Turizm Bölgesi'ndeki bir otelde düzenlenen Asayiş Suçları ile Mücadele Değerlendirme Toplantısı'na katıldı.
Bakan Soylu, herkesin bildiği gibi İçişleri Bakanlığının sorumluluk sahası, güvenliğin hemen her alanına temas ettiği için ve sadece ülkemizin değil, dünyanın güvenlik gündemine de doğrudan temas ettiği için, bu tür toplantılarda söze başlarken ya uluslararası terör örgütlerinden, ya göçten, ya 21’inci yüzyılın uyuşturucu probleminden konuya girmenin adet haline geldiğini bildirdi.
İnsanlığın güvenlik ihtiyacının küresel güvenlik problemlerine göre daha sıklıkla karşılarına çıktığını dile getiren Bakan Soylu, “'Üçüncü sayfa haberleri' diye küçümseyerek baktığımız haberler, esas itibarıyla toplumun huzuru ile doğrudan ilgili işlerdir. İnsanların verdiği verginin karşılığı olarak, vatandaş olmanın karşılığı olarak, bizlerden talep ettiği hizmetlerdir. Eğer 21. yüzyıl Türkiye’sinde bir vatandaşımızın evine hırsız giriyorsa, veya arabası çalınıyorsa, sokağında kavga gürültü eksik olmuyorsa, bizim dönüp, 'ama terörle mücadelede başarılıyız' diyebilme lüksümüz yoktur. Bu işin herhangi bir bahanesi olamaz” ifadelerine yer verdi.

"Sorumluluk her yerde aynı"
Soylu, 3 bin metre rakımda terörist de kovalamak zorunda oldukları gibi, Antalya’nın, Ankara’nın, İstanbul’un ortasında en küçük bir hırsızlığı da önlemek veya failini bulmanın da sorumluluğu içinde olduklarının altını çizdi. Dünyada teknolojinin ilerlediğini ve suç oranının arttığını işaret eden Bakan Soylu, “Bunun yanı sıra suçun türü ve çeşidi de artıyor. Bunu hep söylüyoruz. Ama başka bir şey de oluyor. İnsanları suça teşvik eden, hatta nasıl suç işleneceğini öğreten; daha açgözlü, daha hırslı, daha şiddet eğilimli hale getiren yaygın bir görsel telkinle de karşı karşıyayız. Bazı kesimler yoğun bir tepki gösterdiler. Herkes kendi görüşünü elbette ki ifade edebilir ama eğer bir toplum halinde yaşıyorsak ve birileri meslekleri, bu toplumu bir şekilde etkileyebiliyorsa, verdikleri mesajın sorumluluğunu üstlenmeleri ve bizim de bunu sorgulamamız gerekir. Siz bir yayın yapıyorsunuz ve birileri bundan etkilenip bir başkasının canına kastediyorsa veya ne bileyim, izlediklerinden etkilenip kolay yoldan zengin olmak için birilerini dolandırmaya kalkıyorsa, hırsızlık yapıyorsa, görmek istesek de istemesek de, insanlara ne izlettiğimizle ilgili bir sorunumuz var demektir” diye konuştu.

"Profiller aynı oluyor"
Karşılaştıkları suçlu profillerinin yayınlardaki olay ve suçlu profillerinin aynısı olduğunu dile getiren Soylu, “Bazen öyle kadın cinayetleri yaşanıyor ki bir anlık öfke falan değil, kendine bir senaryo yazmış ve oynamış gibi. Sadece televizyonlardaki şiddet değil, insanları yüksek bir hayat standardına acımasızca özendiren, iştahını kabartan, hatta zorlayan bir görsel telkinle de karşı karşıyayız. Yasadışı sanal bahis ve kumardan yüzlerce hayat kararıyor. Bunların asayişle ilgisi var mı, var. Hem de doğrudan doğruya var. Sizler polissiniz, suçluyu yakalamakla görevlisiniz. Ama suçluyu yakalamakla görevli insanlar var diye suçun oluşması, kişinin nasıl suçlu hale geldiği konusuna sırt çeviremeyiz. Bir telefon dolandırıcılığı için bazen 15-20 kişilik çeteler oluşuyor. Bir mekan tutuyorlar, içini dayayıp döşüyorlar, strateji geliştirip uyguluyorlar, öğreniyorlar, dolandırıcılığın psikolojisi üzerinde uzmanlaşıyorlar, teknik altyapısı üzerinde uzmanlaşıyorlar. Peki bu insanlar hangi motivasyonla bir araya gelip, böyle bir çabayı ortaya koyabiliyorlar? İşte bunu tartışmak zorundayız” ifadelerine yer verdi.

“Bu bir sansür değil”
Bakan Soylu, bunu hem polislik disiplini içinde, hem de toplum olarak tartışmak durumunda olduklarını belirtti. “Bu bir sansür falan değil, sorumluluk beklentisidir” diyen Bakan Soylu, “Birileri para kazanacak diye topluma gelişigüzel mesaj vermenin elbette ki bir sorumluluğu olmalıdır, benim inancım budur. Ayrıca modern güvenlik anlayışının en önemli parametrelerinden bir tanesi, suçluyu yakalamak değil, suçun oluşmasını engellemektir. Bunu bir yandan caydırıcı olmakla, öte yandan kişiyi suça iten sebepleri ortadan kaldırmakla yapabiliriz” dedi.

26 Şubat 2020 Çarşamba 00:50
İzlenme: 704
DİĞER VİDEOLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim