Bugün 18 Ekim 2024 Cuma
  • Antalya15 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2960.806
    %0.70
  • Dolar
    34.1727
    %0.17
  • Euro
    37.0326
    %-0.51

Kahraman Köktürk

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kahraman Köktürk

ATSO ve Camili Kabağı Coğrafi İşareti Aldı

04 Ekim 2024 Cuma 15:39

Antalya'da eskiler bilir; bir zamanlar marka olan Özdoyum Lokantası vardı. Bu lokanta, Muratpaşa Belediyesi’nin sınırları içerisinde bulunan Eski Sanayi olarak bilinen sitenin içerisinde yer alan 4 katlı bir lokantaydı. Antalya’da yaşayanlar, "kabak tatlısı" yemek için bu lokantaya giderdi. Bu meşhur tatlının kabağını da Döşemealtı Camili köyünden, teyzemin eşi eniştem Şefik Taş tedarik ederdi. Yaklaşık 40 senedir kabak yetiştiriciliği yapan Şefik Taş, üretici olmasının yanı sıra bu harika gelişmenin de ayak seslerini duyurdu.

Salı günü beni çok sevindiren bir haber geldi. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Camili'de yetişen kabak için Döşemealtı Kabağı’na coğrafi işaret alıyor ve üreticilerle sohbet etmek üzere bizim köyümüze geliyordu. Kendimi bir hafta öncesinden hazırladım. Salı günü, yine Antalya'nın markalarından biri olan Şişçi Ramazan Uncalı’nın işletmecisi Murat Özalp ile yola çıktık. Biz gelmeden önce toplantı başlamıştı. Peki, toplantıda kimler mi vardı?

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyesi Boğaçhan Göksu oradaydı. Kendisine, görev yaptığım Akdeniz Üniversitesi Göynük Mutfak Sanatları Meslek Yüksekokulu İkram Hizmetleri programı için özel bir yer ayırıyorum. Ayrıca, bir Antalya markası olan ve o gün aynı kökenlerinin Döşemealtı olduğunu öğrendiğim Yedi Mehmet işletmesinin son kuşağı Mehmet Akdağ da köyümüzdeydi. Boğaçhan Göksu, toplantının açılış konuşmasında "Odamız tarafından coğrafi işaret tescili alınan Antalya Kabak Tatlısı’nın ana malzemesini oluşturan Döşemealtı Kabağı’nın da Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescili alması için yapılan başvuru süreci kapsamında buradayız" dedi. Sevgili Mehmet Akdağ da biz üreticilere, örneğin zeytinyağı ve kabak üretiminde hangi yolları izlememiz gerektiğini ve kendilerinin nasıl alım desteği verebileceğini aktardı.

Konak Dondurma markası olarak Özlem Subaşı ise önemli bir noktaya değindi: "Önce ilk üretimin devamına bakalım" dedi. Ben de Döşemealtı kadınlarına her zaman güvendiğimi ifade ettim. Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü adına İbrahim Irmak, sözleşmeli üretim konusunda destek olacağını belirtti. O gün, biz Döşemealtı Camili köyünde üreticiler, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası 37. Grup (Restoran, Yiyecek İçecek ve Eğlence Hizmetleri) Meclis Üyesi Güray Parlak, 5. Grup (İçecek) Meslek Komitesi Başkanı Ayşe Deniz, TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Serap Kocaoğlu, TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu Tarım, Gıda ve Kırsalda Kalkınma Çalışma Grubu üyeleri, Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri ve coğrafi işaret tescili kullanan restoran işletmecileri ile bir araya geldik. Hayırlara vesile olmasını dilediğim bir toplantı gerçekleştirdik.

Antalya TSO adına katılımcılar, Döşemealtı Kabağı’nın üretim aşamaları, depolama koşulları, pazarlama süreçleri ve istenen meyve kalitesi gibi konularda fikir alışverişinde bulundu. Ayrıca, Döşemealtı Kabağı’nın bir marka haline gelerek üreticiden alıcılara ulaşması ve pazarlama aşamasında kadın kooperatiflerinin etkin bir rol üstlenebileceğine yönelik görüşmeler yaptık.

Bu harika gelişmenin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkürler.

Bu yazı toplam 460 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim