“Her haneye gireceğiz”
1957 yılında Konya’da kurulduktan sonra üretimini 1979 yılında Antalya’ya taşıyan Ekici Peynir’in yeni Genel Müdürü Burçin Ekici, Antalya basınıyla buluşarak markanın hedeflerini paylaştı. Şehir merkezindeki bir restoranda gerçekleşen buluşmada markayla ilgili bilgi veren Ekici, tek işlerinin peynircilik olduğunu vurgulayarak, süt üretimi veya perakendeciliğe girmeyi düşünmediklerini söyledi. 2019 yılında daha fazla haneye girerek yüzde 40 civarında büyüdüklerini belirten Ekici, ilerleyen dönemde her haneye girmeyi hedeflediklerini kaydetti.
KONYA’DAN ANTALYA’YA
Genel Müdürlük görevine 4 ay önce başladığını bildiren Burçin Ekici, 1957 yılında Konya’nın Ereğli ilçesinde dedesi Şahabettin Ekici tarafından kurulan Ekici Peynir’in 1979 yılında babası Mustafa Ekici tarafından Antalya'nın Varsak beldesinde bulunan yeni mandıraya taşındığını söyledi. Farklı şehirlerde yaşamasına rağmen en çok Antalya’da yaşamaktan keyif aldığını dile getiren Ekici, 2007 yılında da Antalya Organize Sanayi Bölgesi'ndeki yeni fabrikaya taşındıklarını bildirdi.
“MARKALAŞMAYA KARAR VERDİK”
Kurulduğu ilk yıllarda açık peynir üreten Ekici Peynir’in değişen tüketim alışkanlıklarına ayak uydurarak zaman içerisinde paketli ürünlere geçtiğini kaydeden Ekici, bunun kendileri için büyük bir değişiklik olduğunu söyledi. Ekici’deki asıl büyük değişikliğin Antalya’ya OSB’deki tesise taşındıktan sonra başladığını kaydeden Ekici, “Biz o tarihe kadar farklı marketlerin markası altında ürünler üretiyorduk. Bir karar verme durumundaydık. Zor olanı seçerek 2008 yılından itibaren markalaşmaya ve bayileşmeye başladık” dedi.
“LOKUM KIVAMINDA BEYAZ PEYNİR ÇOK SEVİLDİ”
Bayileşmeye Karadeniz bölgesinden başladıklarına dikkat çeken Ekici, bunun sebebinin meşhur lokum kıvamında beyaz peyniri Karadenizlilerin çok sevmesi olduğunu söyledi. Çok kısa sürede ülke genelinde yaygınlaştıklarını kaydeden Ekici, 2015 yılından itibaren de 10 milyon Euro harcayarak beyaz peynirde tam otomasyon sistemine geçtiklerini ve peynirlerin el değmeden üretildiğini bildirdi. Ekici, lokum kıvamındaki beyaz peynirin lokomotif ürünleri olduğunu da dile getirdi.
SÜZME PEYNİRE ‘KRİSTAL LEZZET ÖDÜLÜ’
Lezzet alanında dünya çapında en prestijli kuruluşlardan biri olarak kabul edilen Belçika Uluslararası Tat ve Kalite Enstitüsü'nün düzenlediği ‘Üstün Lezzet Ödülleri'nde, Ekici Süzme Peynir’in 3 yıl üst üste altın yıldız alarak ‘Kristal Lezzet Ödülü’ kazandığını hatırlatan Ekici, 2017 yılında da bağımsız bir araştırma şirketinin yaptığı Lovemark araştırması kapsamında en fazla tercih edilen ikinci peynir markası olduğuna işaret etti.
KADIN İSTİHDAMI GURURU
Firma olarak 517 kişiyi istihdam ettiklerini bildiren Ekici, kadın istihdam sayısıyla da ayrıca gurur duyduklarını belirtti. Çalışanların yarıdan fazlasının, yaklaşık yüzde 55’inin kadın olduğunu dile getiren Ekici, en üst seviyelerde de kadın yöneticilerin bulunduğu söyledi. Kadınların farklı bakış açılarını sektörleri için çok faydalı bulduklarının da altını çizen Ekici, Antalya OSB’nin düzenlediği ödül törenlerinde de ‘En Fazla Kadın İstihdam Ödülü’nü kimseye kaptırmamanın gururunu yaşadıklarını vurguladı.
“GÜNDE 55-60 TON PEYNİR ÜRETİYORUZ”
Türkiye’nin ilk 1000 firması arasında yer aldıklarına dikkat çeken Ekici, sektörde de ilk 5 marka arasında yer aldıklarını ifade etti. Günde 350 ton süt işleyerek, 55-60 ton peynir ürettiklerini dile getiren Ekici, 30'a yakın peynir çeşidini tüketicilerle buluşturduklarını belirtti. 65 civarında bayileri bulunduğunu da kaydeden Ekici, Türkiye’de 30 bin olan satış noktasını da 2019 yılında 42 bine çıkardıklarını söyledi.
YILDA 110 BİN TON SÜT İŞLEME KAPASİTESİ
Yılda 110 bin ton süt işleme kapasitesine sahip olduklarını söyleyen Ekici, 2018 yılında gerçekleştirilen 10 milyon TL değerinde yatırım ile süzme peynir üretimini 3 katına, tek kullanımlık tereyağı ve krem peynir kapasitesini de 4 katına çıkardıklarını bildirdi.
“2019’DA YÜZDE 40 BÜYÜDÜK”
2019 yılının kendileri için harika geçtiğini açıklayan Ekici, “Bir önceki yıla göre 2019 yılında yüzde 40'a yakın büyüdük. Ciromuzu 2019’da 430 milyon lira ile kapatmayı planlıyoruz. Ayrıca yıl içinde 22 bin ton peynir satışı gerçekleştirdik. Bu, şuana kadar ürettiğimiz en yüksek miktar ve bununla gurur duyuyoruz. Artık çok fazla hanede Ekici Peynir’in tüketildiğini rahatlıkla söyleyebilirim. Bundan sonraki hedefimiz de her haneye girmek ve en çok tercih edilen peynir olmak” dedi.
“YALIN 6 SİGMA SİSTEMİNİ BAŞLATTIK”
2019 yılındaki yatay büyümeyi 2020 yılında dikey büyüme ile taçlandırmak istediklerini dile getiren Ekici, bunun için 2 ay önce Yalın 6 Sigma sistemini başlattıklarına dikkat çekti. Böylece üretim, makine ve insan verimliliğini artırmak istediklerini kaydeden Ekici, kaynakları en verimli şekilde kullanarak ülke ekonomisine maksimum seviyede katkı sağlamayı amaçladıklarını vurguladı.
“PEYNİRDE LİDERLİK YAPMAK İSTİYORUZ”
Sadece peynir üreten bir firma olduklarının altını çizen Ekici, yoğurt ve ayran gibi diğer süt ürünlerine girmeyi düşünmediklerini ve sadece peynirde büyüyerek bu konuda liderlik yapmak istediklerini belirtti.
YILDA 6 MİLYON LİRA İHRACAT
Kendisine yöneltilen soruları da yanıtlayan Ekici, yurt dışında özellikle Ortadoğu bölgesine ihracat gerçekleştirdiklerini bildirdi. Kuzey Afrika’ya da ihracat gerçekleştirdiklerini belirten Ekici, 2019 yılında 6 milyon lira civarında ihracat yaptıklarını, kapasitelerine göre yaptıkları ihracatı yeterli bulmadıklarını ve bu yönde yatırımlara devam edeceklerini dile getirdi. Her yıl 10-15 milyon lira civarında yatırım gerçekleştirdiklerini de kaydeden Ekici, 2020 yılında da aynı seviyelerde yatırım yapacaklarını açıkladı.
“SÜT ÜRETİMİ GERİLEDİ”
Son yıllarda girdilerin yüksek olması ve üreticilerin para kazanamamasından dolayı kesime çok sayıda hayvanın gittiğini, bunun da Türkiye’deki çiğ süt üretiminde gerileme yaşattığını belirten Ekici, “Son zamanlarda toplam süt üretimi yüzde 5 geri geldi. Süt arzı düştüğü için süt değerli bir pozisyonda. Şuandaki fiyat 2 lira 30 kuruş. Bunun üzerinde rakamların verildiğini de duyuyoruz. Bizimle çalışan üreticilerin ödemelerini hiç aksatmıyoruz. Bizim tek işimiz peynir. Yemi nereden aldıklarıyla ilgilenmiyoruz. O nedenle bizimle çalışmak üreticilerimiz için bir avantaj” şeklinde konuştu. Ekici, süt üretimine girmeyi düşünmediklerini de sözlerine ekledi.
“SÜT KULLANMADAN NASIL PEYNİR ÜRETİLDİĞİNİ BİLMİYORUM”
Süt kullanmadan peynir yapanların olduğu hatırlatılan Ekici, “Süt kullanmadan peynir yapıldığını duyuyoruz. Nasıl yapıldığını bilmiyorum. Biz sadece taze sütten ürün üretiyoruz. Süt tozu bile kullanmadan ürün ürettiğimiz için nasıl yapılıyor bilmiyorum ama Türkiye’de yaygın bir şey değil. Türkiye’nin o tarz peyniri kabul edeceğini ve yiyeceğini düşünmüyorum” diye konuştu.
“PERAKENDECİLİĞE GİRMEYİ DÜŞÜNMÜYORUZ”
Perakendeciliğe girmeyi düşünmediklerini de belirten Ekici, “Ayrana, yoğurda bile girmeyi düşünmez ve bütün enerjimizi en iyi bildiğimiz peynire vermeyi düşünürken perakendecilik aklımızın ucundan bile geçmiyor. O apayrı bir iş” dedi. HABER: YUSUF KATRAĞ
- Erbaş, Hacı Bayram Veli Camii’nde teravih namazı kıldırdı
- Otomobilin yan yattığı kaza anı kameraya yansıdı
- Samsun'da trafik kazası: 3 yaralı
- ABD'de düzenlenen yarışmada dünya 2.'si oldu
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- Antalya’da iniş sırasında motoru yanan yolcu uçağına rekor sürede müdahale
- Bisikletiyle yaptığı mitinglerle tanınan bağımsız adayın ağır yaralandığı feci kaza kamerada
- Yanan uçaktan tahliye anları film sahnelerini aratmadı
- "Sorunlarımızın bir an önce çözülmesini bekliyoruz"
- Safran deneme üretimi başarıya ulaştı
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim