Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeler Birliği'nin (AKTOB) Geleneksel Ekim Ayı yemeğine katıldım. Antalyaspor Başkanı Ali Şafak Öztürk'ün konuşmacı olarak katıldığı toplantıda; pek tabi turizm konuşuldu. AKTOB Başkanı Erkan Yağcı, toplantının açılış konuşmasında dikkat çekici sözler söyledi. 2017 yılında Antalya'nın yaklaşık 8 milyondan fazla turist ağırladığını söyleyen Yağcı, rakamların yıllara göre kıyaslamasını yaptı. Yağcı'nın ifadelerine göre; 2017 yılında Antalya'ya gelen turist sayısı, 2016 yılına göre yüzde 63 arttı , 2015 yılına göre yüzde 11, 2014 yılına göre de yüzde 16 eksildi.
Ortaya çıkan tablo gelecek adına turizmcileri umutlandırsa da, bu konuda bir şeyler yapmak artık kaçınılmaz. Türkiye'yi ziyaret eden ülkeler sıralamasında, her zaman olduğu gibi Rusya birinci sırada. Bu sırayı, Rusya'dan sonra Benelüx ve İskandinav ülkeleri takip ediyor. Avrupa ülkelerinin büyük bir kısmı turizm de İspanya'yı tercih ediyor. AKTOB Başkanı Erkan Yağcı, yaptığı konuşmasında bu detaya dikkat çekti. Turizmde Türkiye'nin en büyük rakibinin İspanya olduğunu, artık Avrupa pazarı konusunda kolları sıvama zamanın geldiğini hatırlattı.
Peki bu günümüz şartlarında mümkün mü?
Uluslararası ve yerel siyaset Türkiye'nin bu adımına izin verir mi?
Turizmciler bu imkanın futbol turizmi ile gerçekleşebileceğine inanıyor
Bana kalırsa bu pek bir hayalci bir yaklaşım. Çünkü Avrupa, günümüz Türkiye'sinin mevcut halini asla kabullenmek istemiyor. Türklere her zamankinden daha fazla ırkçı bir yaklaşım gösteriyor . Havalimanında Türk vatandaşlarının köpekle aranması, her fırsatta Türkiye düşmanlığı sürdüğü sürece, Avrupalı turistlerde artış beklemek, hayalci bir yaklaşım olur.
Ama elbette ne olursa olsun, hiç bir şekilde geri adım atılmamalı. Siyasi çekişmenin yarattığı tahribat, yerel kaynaklarca en aza indirilmeli. Bu konuda Avrupa'daki konsolosluklar daha fazla inisiyatif sahibi olabilir.
Bu yazı toplam 2813 defa okunmuştur.