Bugün 22 Kasım 2024 Cuma
  • Antalya17 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3005.805
    %1.82
  • Dolar
    34.5348
    %0.14
  • Euro
    36.0249
    %-0.48
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
"Yapay zeka insanın yerini alamaz"
06 Haziran 2023 Salı 16:50

"Yapay zeka insanın yerini alamaz"

KONYSİAD üyeleriyle buluşan bilişimci, eğitmen ve yazar Emrah Kozan, yapay zekanın insanın yerini alamayacağını söyledi. Kozan, yapay zekanın insan gibi hissedemeyeceğine, ön sezileri olamayacağına ve hayal kuramayacağına dikkat çekti.

Konyaaltı Sanayici ve İş İnsanları Derneği (KONYSİAD) olağan üye toplantısı şehir merkezindeki bir otelde gerçekleştirildi. Bilişimci, eğitmen ve yazar Emrah Kozan'ın konuk olduğu toplantıda yapay zeka konuşuldu. Yapay zeka, blokchain ve NFT teknolojileri hakkında bilgi veren Kozan, yapay zekanın insan gibi hissedemediği, ön göremediği ve hayal kuramadığı için insanların yerini alamayacağını söyledi.

 

"YAPAY ZEKA VE TEKNOLOJİ UÇUYOR"

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren KONYSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mustafa Kemal Altunlu, yapay zeka tarafından yazılan konuşma metnini paylaşarak yapay zeka ve teknolojinin hızla ilerlediğine dikkat çekti. "Yapay zeka ve teknoloji uçuyor" diyen Altunlu, teknoloji, yapay zeka, kripto ve finansal piyasalar, metaverse gibi konuların artık günlük hayatta olduğu kadar iş dünyasında da vazgeçilmez hale geldiğini söyledi. Geçmişte teknoloji ile iç içe olmayanların ilerleyemeyerek lokal kaldığının altını çizen Altunlu, "Günümüzde teknolojiyi, yazılımı, yapay zekayı kullanmayanlar tamamen saf dışı olmakta" dedi. Yapay zekanın insanı heyecanlandırdığı kadar korkuttuğunu da ifade eden Altunlu, "İnsanın tasarladığı bu sistemler doğru kişiler tarafından öğretildiğinde, doğru şekilde öğrenildiğinde çok basit ve verimli araçlar haline gelmekte" diye konuştu.

mustafa-kemal-altunlu.jpg

"TEKNOLOJİYİ ÇOK HIZLI TÜKETEN BİR MİLLETİZ"

Teknoloji ve bilişime her zaman merak duyduğunun altını çizen konuşmacı konuk Emrah Kozan ise, teknolojide her gün yeni birşeylerin geldiğini ve her gün değişim olduğunu söyledi. Millet olarak teknolojiyi çok hızlı tükettiğimizin altını çizen Kozan, yabancılarda böyle olmadığına dikkat çekti.

 

"BİLİŞİM VE TEKNOLOJİ AMAÇ DEĞİL ARAÇTIR"

Bilişim ve teknolojinin amaç değil araç olduğunu belirten Kozan, "Amaç insan. İnsanın daha kaliteli yaşaması, daha hızlı gelişmesi, işleri daha hızlı yapabilmemiz. Teknoloji ve bilişimin bu şekilde bizim kontrolümüzde gitmesinin daha doğru olduğunu düşünüyorum" dedi.

sam-3303.jpg

"DİJİTAL DÜNYA KOCAMAN BİR TARLA"

Her insanın bireysel olarak her gün ortalama 1 GB veri ürettiğini dile getiren Kozan, şöyle konuştu:

"Telefonu elimize aldığımız andan itibaren veri üretmeye devam ediyoruz. Her gün binlerce MG veri üretiyoruz. Hepimiz birer tarlanın içinde işçiyiz. Dijital dünya kocaman bir tarla. Bizlerde bu tarlanın gönüllü doğal işçileriyiz. Her gün çapa yapıyormuşuz gibi düşünün. Twitt atıyor, resim ve içerik paylaşıyoruz. Bunların hepsi bu tarlanın bir ürünü olarak bir yerde toplanıyor. Ürettiğimiz veriler birleşerek yapay zekanın da altyapısını oluşturan big datada birikiyor. Ülkemizde 65 milyondan fazla internet kullanıcısı var. Dünyada 5 milyar. Bu veri gücü bir kar tapu gibi büyüyor."

 

"ALTYAPISI VERİDİR, GELECEĞİN TEKNOLOJİSİ BLOKCHAİN"

Bilginin; altın, gümüş, petrol gibi çok değerli olduğunun altını çizen Kozan, "Veri; yapay zeka, metaverse, blokchain dediğimiz şeylerin altyapısı. Yapay zekanın, blokchanin temelinde data var. Yapay zeka datadan, veriden oluşur" dedi. Blokchain teknolojisinin bir para değil bilgi teknolojisi olduğunu belirten Kozan, "Bir data, veri teknolojisi. Dijital para blokchain teknolojisinin sadece bir noktası, deryada bir kum tanesi. Blokchain teknolojisi bu kadar büyük. Blokchain teknolojisi, bir kere dijital imza aldığınızda manipüle edilemez, çalınamaz bir yapı. Biz blokchain teknolojisini bitcoin ile tanıdığımız için içimizde bir güvensizlik var. Haklı olarak bir kaygımız var ama gerçek anlamda geleceğin teknolojisi blokchain teknolojisidir" şeklinde konuştu. Kozan, NFT teknolojisinin de giderek büyüdüğüne işaret etti.

sam-3310.jpg

"HER ŞEY DİJİTALLEŞİYOR"

Blokchain teknolojisinin yapay zeka ile birleştirildiğinde muhteşem görsellerin elde edildiğini söyleyen Kozan, "Bilgi, data her şeyi dijitalleştiriyor. Sanat da dijitalleşiyor. Sadece sanat değil. Her şey data ile entegre olmuş durumda" ifadelerini kullandı.

 

"YAPAY ZEKA KİŞİSELLEŞTİRİYOR"

Dijital dünyanın, yapay zekanın kişiselleştirme sağladığını kaydeden Kozan, "Artık her ürünü kendinize göre kişiselleştirebileceksiniz. Bu araba da olabilir" diyerek yolda rengi değişen otomobiller yapılabildiğini söyledi. Amerika merkezli rüya tasarımı yapan yapay zeka şirketi olduğunu da kaydeden Kozan, "Rüyanızı kontrol edebilecek ve uykuda öğrenmeyi deneyimleyecek bir hayat düşünün" diyerek çok daha derin teknolojilerin ortaya konacağını ifade etti.

 

"DİJİTAL DÜNYADA HİÇBİR ŞEY KAYBOLMAZ"

Silinse dahi dijital dünyada hiçbir şeyin kaybolmadığının altını çizen Kozan, "Dijital dünyada hiçbir şey kaybolmaz. Siz bir fotoğrafı sildiğinizi zannedersiniz ama o big datanın bir parçası haline gelir, sadece erişilemez hale gelir. Madenin içerisinde o veri bir yerlerde durmaya devam eder" dedi. Hiçbir verinin big datada kaybolmayacağını vurgulayarak dijital ayak izinin her zaman kaldığına dikkat çeken Kozan, katılımcıları yaptıkları işlerde datalarına hakim olmaları ve datalarını kimseye vermemeleri, kimseye kullandırmamaları konusunda uyardı.  

sam-3307.jpg

"YAPAY ZEKA İNSANIN YERİNİ ALAMAZ"

Yapay zekanın yeni nesil bir meslek olmadığını vurgulayan Kozan, "Yapay zekaya öğretmenlik yapacak bir insana ihtiyaç var. Yapay zeka insanın yerini alamaz. Mümkün değil. Çünkü, yapay zekayı kodlayan bir insan ama bir süre sonra yapay zeka insandan daha hızlı düşünebilir. İnsandan daha zeki olabilir ama insan gibi hissedemeyeceği, insan gibi ön göremeyeceği, ön sezileri olamayacağı için bir yerden sonra yine bize ihtiyacı var. Yeteri kadar eğitirsek bunu da yapabilir. İnsan olduğu yerde kalır, yapay zeka gelişmeye devam ederse soru işareti bırakmak istiyorum. Bizim de en az yapay zeka kadar gelişmeye, üretmeye ihtiyacımız var" diye konuştu.

 

"YENİ NESİL MESLEKLER"

Teknolojiyle ortaya çıkan ve çıkacak olan yeni nesil mesleklere de işaret eden Kozan, bu meslekleri şöyle sıraladı:

"3D Üretim Mühendisi, Robot Teknisyeni, Yapay Zeka Eğitmeni, DNA Programcısı, İklim Mühendisi ve Organ Üretim Uzmanı." Kozan konuşmasının ardından KONYSİAD üyelerinin sorularını yanıtladı.

ilhami-kaplan-010.jpg

"SİSTEME AYAK UYDURMALIYIZ"

Toplantının kapanış konuşmasını gerçekleştiren KONYSİAD Başkanı İlhami Kaplan ise, "Benim yaşımdaki kuşağı yeni adetlerden hiç hoşlanmayan aileler büyüttü ama neyse ki bizler, her şeye rağmen yeni adetler getirmeden işlerin yürümeyeceğini fark eden insanlar olduk. Zira, iş hayatı bunu gerektiriyor. Hayat bu kadar hızlı akıyor ve teknoloji hızla ilerlerken bizlere de bu sisteme ayak uydurmak düşüyor. Çünkü, yol almak istiyorsan, gideceğin yolun ayrıntılarını bilmek yolculuğu kolaylaştırıyor. Yapay zeka ve teknoloji bu kadar ilerlemişken bunların nimetlerinden faydalanmamak pek de akıllıca olmayacaktır" ifadelerini kullandı.

sam-3282.jpg

YENİ ÜYEYE BELGE VERİLDİ

Toplantıda KONYSİAD'ın yeni üyesi Melisa Burçin Oral'a Antalyaspor atkısı ve üyelik belgesi verildi. Konuşmacı konuk Emrah Kozan'a ise Antalyaspor atkısı ile Atatürk'ün imzalarından oluşan plaket hediye edildi. Toplantı aile fotoğrafı çekimiyle sona erdi. HABER: YUSUF KATRAĞ

sam-3317.jpgsam-3319-003.jpg

Bu haber toplam 1383 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim