Bugün 25 Kasım 2024 Pazartesi
  • Antalya9 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3002.717
    %-0.11
  • Dolar
    34.5123
    %-0.08
  • Euro
    36.1711
    %0.46
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
2018'in En Önemli Arkeolojik Keşfi Antalya'da
19 Aralık 2018 Çarşamba 11:08

2018'in En Önemli Arkeolojik Keşfi Antalya'da

ARKEOLOJİ oluşumu Arkeofili'nin arkeologları tarafından 2018 yılında Türkiye'de ortaya çıkarılan en önemli 10 arkeolojik keşif arasında, Antalya'dan...

ARKEOLOJİ oluşumu Arkeofili'nin arkeologları tarafından 2018 yılında Türkiye'de ortaya çıkarılan en önemli 10 arkeolojik keşif arasında, Antalya'dan 3 eser bulunuyor. Antiochia ad Cragum Antik Kenti'ndeki Roma tuvaletinin tabanındaki, müstehcen mozaikler birinci olurken, Patara'daki viking kılıcı üçüncü, Andriake'deki at arabalı yüzük taşı beşinci sırada.

Arkeolojiyi, insanlara anlatmak, sevdirmek ve Türkiye'de arkeoloji bilimi ile kültür varlıkları için farkındalık yaratmak üzere kurulmuş olan arkeoloji oluşumu Arkeofili'nin lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında öğrenim gören arkeolog ve arkeoloji öğrencileri, 2018 yılında Türkiye'nin en önemli 10 arkeolojik keşfini belirledi. En önemli keşifler arasında Antalya'dan üç eser bulunuyor.

ANTİK TUVALETTE MÜSTEHCEN MOZAİKLER

İstanbul Üniversitesi Tarihöncesi Bölümü'nde yüksek lisans öğrencisi arkeolog Erman Ertuğrul, Türkiye'de yapılan en dikkat çekici arkeolojik keşiflerin belirlendiğini söyledi. 2018'in en önemli 10 arkeolojik keşifleri listesinin ilk sırasında Antalya'nın Gazipaşa ilçesindeki Antiochia ad Cragum Antik Kenti'nde yer alan bir Roma tuvaletinin tabanında ortaya çıkarılan, müstehcen mozaikler var. Kazı başkanlığını Prof. Michael Hoff'un yaptığı antik kentteki tuvalet, zemininde mozaik döşemeye yer verilen ve günümüze kadar korunabilen az sayıdaki antik tuvaletten (latrina) biri olma özelliğini taşıyor. Buradaki panolarda yer alan mitolojik figürler, bilinen ve genelde rastlanan betimlemelerinden tamamen farklı karakterler olarak yansıtılmış.

PATARA'DA VİKİNG KILICI

Üçüncü sırada, Antalya'nın Kaş ilçesinde, kazı başkanlığını Prof. Dr. Havva Işık'ın yaptığı Patara Antik Kenti'nde bulunan, 9 veya 10'uncu yüzyıla ait Viking kılıcı yer alıyor. Bugüne kadar Anadolu'da Vikinglerin varlığına işaret eden tek maddi kültür kalıntısı Mersin'de bulunan bir Viking kılıcıydı. Patara'da, Liman Hamamında ortaya çıkan kılıç, namlu bölümünden kırık ve oldukça korozyonlu olarak bulundu. Korunmuş toplam uzunluğu 43,2 cm olan kılıcın namlu bölümündeki kalıntılar, ahşap bir kın içinde taşındığını gösteriyor. Stil özelliklerinden yola çıkılarak MS 9-10. yüzyıllara tarihlendirilen kılıcın, arkeolojik verilerin oldukça az olması nedeniyle Patara'ya nasıl geldiği sorusu net olarak bilinmiyor.

ANDRİAKE'DE AT ARABALI YÜZÜK TAŞI

Antalya'da kazı başkanlığını Prof. Dr. Nevzat Çevik'in yaptığı Andriake antik kentinde, üzerinde at yarışı betimi olan 1800 yıllık yüzük taşı beşinci sırada yer aldı. Roma dönemine ait, MS 2 ila 3. yüzyıllara tarihlenen yüzük taşı, kırmızı renkli Jasper taşından yapılmış ve sadece 1 cm boyunda. Bugüne kadar bölgede benzeri bilinmeyen yüzük taşı, Andriake'de Doğu nekropolünde bulunan Roma Dönemi oda mezarının zengin bulgularından birisi. İnce işçiliği ile dikkat çeken yüzükte 1 cm'lik alana 4 atlı yarış arabasının yarıştığı hipodrom sahnesi işlenmiş. Daha da önemlisi, bu yarış atlarının yarıştığı mimari de resmedilmiş. 4 atlı yarış arabalarının yarıştığı "quadriga yarışları" ve hipodrom gösterilmiş. Yüzük taşının alt yarısında atlı arabalar, üst kısımda hipodromun mimarisini yer alıyor.

DİĞER ESERLER

Listede Türkiye'nin diğer bölgelerinden ise Adıyaman'da suları çekilen Atatürk Barajı kıyısında balıkçılar tarafından bulunan paleolitik döneme ait bir av sahnesinin anlatıldığı kaya resimleri ikinci sırada. Dördüncü sırada İstanbul'un Beşiktaş semtinde yürütülen metro kazılarında ortaya çıkarılan bir mezarın içinde, stilize insan formunda iki adet 5 bin 500 yıllık figürinler var. Listenin altıncı sırasında Siirt'te kazı başkanlığını Haluk Sağlamtimur'un yaptığı Başur Höyük'te bulunan, yaklaşık 5 bin yıl önce, Erken Tunç çağında kurban edilmiş çocuklar bulunuyor. Konya'daki Bozdağ Milli Parkı ve çevresini kapsayan Dr. Öğr. Üyesi İlker Işıkyüzey'in yüzey araştırmalarında bulunan, antik yol ağları ve bu yolların denetimini sağlayan askeri gözetleme kuleleri yedinci sırada. İstanbul Haydarpaşa'da yürütülen kazılarda bulunan, Khalkedon kentinin izleri sekizinci sırada. İstanbul'un Beykoz ilçesinde Doç. Dr. Emre Güldoğan'ın yüzey araştırmasında bulunan, paleolitik döneme ait taşınabilir kaya sanatı örneği dokuzuncu sırada. Listenin onuncu sırasında ise Balıkesir'de kazı başkanlığını Prof. Dr. Gürcan Polat'ın yaptığı Antandros Antik Kenti'nde ortaya çıkarılan, 2 bin 200 yıllık 22 satırdan oluşan bir dekret (kararname) bulunuyor.

FOTOĞRAFLI

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 725 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim