Akdeniz Üniversitesi’nde "Araştırma Vadisi’ne Doğru" çalıştayı
Akdeniz Üniversitesi'nde, İleri Sağlık Araştırmaları Merkezi'nin bilimsel temelini oluşturacak olan "Araştırma Vadisi'ne Doğru" başlıklı çalıştay gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığı tarafından Akdeniz Üniversitesi tarihinin en büyük bütçesi ile desteklenen İleri Sağlık Araştırmaları Merkezi ile ilgili yol haritasının konuşulacağı çalıştayların ilki olan "Araştırma Vadisi'ne Doğru" başlıklı çalıştay düzenlendi. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Mor Salonda gerçekleştirilen çalıştayın değerlendirme oturumu Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ayşe Gülbin Arıcı, Prof. Dr. Cengiz Toker, fakülte dekanları ve hastane yönetiminin katılımıyla gerçekleşti.
Üniversitelerin 2 görevi var
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, "Üniversitelerin 2 görevi var. Bir tanesi eğitim ki aslında bizim ilk oluş sebebimiz bu. Ve daha sonra bilim. Bilimi de yapmanın en önemli yolu yayınlardan, araştırmalardan geçiyor. Benim bu göreve talip olmamdaki en önemli sebep de bu aslında. Akdeniz Üniversitesi'nin bilimsel araştırmalar alanında olması gerektiği yerde olması için daha büyük adımlar atması gerekiyordu. Bu bağlamda Ömer Hoca'yla bir Araştırma Vadisi planlamıştık. Biz bunu Cumhurbaşkanımızla paylaştığımız zaman hemen kabul etti. Ve çalışmalara başladık" dedi.
Burada yapacağımız çalışmalar çok kıymetli
İleri Sağlık Araştırma Merkezi'nin inşasının gelecek ay tamamlanacağını açıklayan Rektör Özkan, "Tek başına Araştırma Vadisi'nin bina olarak hiçbir anlamı yok. Burada yapacağımız çalışmalar çok kıymetli. Biz bilimsel araştırmanın önemini Covid pandemisinde ve savaşlarda gördük. Bir ülke için birkaç şey çok önemli. Biri savunma sanayi, diğeri de sağlık sektörü. Elinizde bazı teknolojileriniz yok ise hastalarınızı iyileştirme şansınız olmuyor. Mesela SMA nedeniyle milyon dolar yurtdışına gidiyor. Çok da zor tedaviler değil aslına bakarsanız." dedi. Rektör Özkan, komposit doku nakli uzmanı ve immünolog olarak hayalinin bu merkezde önemli bilimsel buluşlara imza atmak olduğunu söyledi.
Hedef aşı, kanser aşısı, normal aşı, yapay organ gibi atılımlar
Merkezin tüm bilim insanlarına açık olacağını vurgulayan Rektör Özkan, "Ülkemizde çok kıymetli çalışmacılar var. İyi fikirleri olan herkesi ortak olarak bu merkezde çalışmaya davet ediyorum. Bu alanda iş birliği çok kıymetli. Hedefimiz bu merkezde aşı, kanser aşısı, normal aşı, yapay organ gibi hamleler yapmak. Kompozit doku nakilci olarak burada ilaçsız tedaviler Ömer hocayla en büyük hedefimiz. İnşallah bu merkez dilediğimiz seviyeye gelir. Akdeniz Üniversitesi buna layık. daha iyi yerlere layık. Araştırma Üniversitesi adayıyız. Bu kapsama gireceğimizi düşünüyoruz en kısa zamanda. Bu konuda merkezimiz çok önemli rol oynayacak. Bu çalıştayda bunun bir ilk adımı. Temel metotları burada detaylı bir şekilde inceleyeceğiz, irdeleyeceğiz hep beraber. Çok güzel çalışmalara, ses getirecek çalışmalara hep beraber imza atarız." dedi.
Temel metotlarla ilgili bir çalıştay
Rektör Özkan konuşmasının ardından çalıştaya katkılarından dolayı Gen-Era Diagnostik'e teşekkür belgesi takdim etti. Çalıştay Gen-Era Diagnostik Aplikasyon Uzmanı Dilanur Kamalı, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Gökhan Ertosun, Bio-Rad Laboratories Aplikasyon Uzmanı Letizia Ciccone'nin sonuç analizi toplantısıyla devam etti. Çalıştayda Real-Time PCR(RT-PCR) Tekniği, Tricks and tips in RT-PCR Experiments, cDNA Sentezi ve qPCR konuları ele alındı.
Antalya Son Haber
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim