Akne Tedavisinde Hastaya Özel Yöntem
MEMORİAL Antalya Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Uz. Dr. Ayşenur Banu Çağlar, özellikle ergenlik döneminde ortaya çıkan bir tür deri hastalığı olan aknenin kişiye özel yöntemlerle tedavi edildiğini, yeniden oluşumunun engellendiğini kaydetti.
Akne, her yaş grubunda, yüzdeki izlerin en yaygın sebebi olarak gösteriliyor. Ergenlik döneminde görülen ve özellikle gençlerin yaşam konforunu olumsuz etkileyen akne, bazen yaşam boyu tedavi gerektiren kronik bir sorun haline gelebiliyor. Bu nedenle tedavinin doktor kontrolünde ve düzenli olarak devamının yanı sıra gerektiğinde iz oluşumunun engellenmesi için yapılacak işlemler de önem taşıyor. Memorial Antalya Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Uz. Dr. Ayşenur Banu Çağlar, akne tedavileri hakkında bilgi verdi.
AKNEDE ÖNCELİK TEDAVİ VE İZLERİN ENGELLENMESİ
Aknenin derinin kronik bir hastalığı olduğunu belirten Dr. Çağlar, genellikle ergenlik döneminde başladığını ve uzun yıllar devam ettiğini, sonrasında kendiliğinden gerilediğini kaydetti. Akne tedavisinde sivilcelerin gerilemesi ve sonrasında oluşabilecek izlerin engellenmesinin amaçlandığını vurgulayan Dr. Ayşenur Banu Çağlar, "Tedavi hastalığın şiddetine, hastalığın tutulum alanına, hastanın yaşına ve hastanın tercihine göre değişir. Topikal tedaviler, sistemik tedaviler, peelingler tedavide tercih edilmektedir" dedi.
KİŞİYE GÖRE UYGUN TEDAVİ PLANI
Dr. Ayşenur Banu Çağlar, akne tedavisinde uygulanan topikal tedavilerin; krem, jel, pomad ya da losyon formunda olabildiğini söyledi. Tek başına topikal tedavilerin hafif şiddetteki akne hastalarında tercih edildiğine işaret eden Dr. Çağlar, "Orta ve şiddetli akne hastalarında ise sistemik tedaviler ile birlikte uygulanır. Orta ve şiddetli akne hastalarında çoğunlukla antibiyotikler, izotretinoin ya da hormon gibi tedavileri seçenekleri tercih edilir. Antibiyotik tedavileri çoğunlukla 3 ay sürer. Tedavi etkinliğini artırmak için pek çok tedavi seçeneği bazen kombine edilerek kullanılır" diye konuştu.
AKNEDE HORMON TEDAVİSİ NE ZAMAN TERCİH EDİLİR?
Dr. Ayşenur Banu Çağlar, adet düzensizliği olanlarda, adet öncesi dönemlerde akne şikayetleri artan kişilerde, çene ve boyun bölgesinde akneleri olan hastalarda, 30'lu yaşlarda şikayetleri başlayan hastalarda, polikistik over hastalarında, doğum kontrolü planlayan akne hastalarında, diğer tedavilere dirençli hastalarda ise horman tedavisinin tercih edildiğini kaydetti.
İZ KALMA RİSKİ YÜKSEK HASTALAR İÇİN FARKLI TEDAVİLER
Orta ve şiddetli akne hastalarında izotretinoin tedavisi kullanılabildiğine değinen Dr. Ayşenur Banu Çağlar, iz riskinin yüksek olduğu hastalarda ilk tedavi seçeneği olduğunu ifade etti. Tedavinin en az altı ay uygulanması gerektiğini, yeni sivilce çıkışı tamamen durduktan sonra ise en az 2 ay devam edilmesi gerektiğini anlatan Dr. Çağlar, "Yaz aylarında deri kuruluğunda artış olacağı için tedavi başlangıcında kış ayları tercih edilmeli. Ancak yaz döneminde de düşük dozlarda tedaviye başlanılabilir" dedi.
PEELİNGLER TEDAVİDE ETKİN
Dr. Ayşenur Banu Çağlar, topikal tedavilerin yetersiz kaldığı ancak sistemik tedavilerin de yan etkileri nedeniyle uygulanamadığı hastalarda peelingler ve maskelerin tercih edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Peelinglerin derinin kontrollü olarak soyulmasını ve yeniden yapılanmasını sağlayan kimyasalların deriye uygulanması olduğunu kaydeden Dr. Çağlar, aknenin şiddetine göre tek başına ya da diğer tedavilere ek olarak başvurulabileceğini söyledi.
İZLERİ ORTADAN KALDIRAN SEÇENEKLER
Dr. Ayşenur Banu Çağlar, şöyle dedi:
"Oluşmuş akne izlerinde CO2 ve Er: YAG gibi ablatif lazerler, nonablatif lazerler, mikroiğneleme, radyofrekans sistemleri, kimyasal peelingler, dolgu maddeleri kullanılabilmektedir. İzlerin tipi, hastanın deri rengi, hastanın beklentileri, tedavi maliyeti, yan etki profili tedavi seçimini belirlemektedir. Akneli ciltlerde o cilt için uygun olan temizleyiciler ve su bazlı yağsız nemlendiriciler tercih edilmelidir. Sivilcelenmelere bağlı lekelenmeleri engellemek amacıyla güneş koruyucular kullanılmalıdır."
FOTOĞRAFLI
- Erbaş, Hacı Bayram Veli Camii’nde teravih namazı kıldırdı
- Otomobilin yan yattığı kaza anı kameraya yansıdı
- Samsun'da trafik kazası: 3 yaralı
- ABD'de düzenlenen yarışmada dünya 2.'si oldu
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- Antalya’da iniş sırasında motoru yanan yolcu uçağına rekor sürede müdahale
- Yanan uçaktan tahliye anları film sahnelerini aratmadı
- Bisikletiyle yaptığı mitinglerle tanınan bağımsız adayın ağır yaralandığı feci kaza kamerada
- Antalya’da hortum yıkıp geçti, evler ve seralar hasar gördü
- Kepez Belediyesi teyakkuzda bekledi; anında müdahale etti
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim