Bugün 20 Eylül 2024 Cuma
  • Antalya23 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2830.659
    %0.47
  • Dolar
    33.9934
    %-0.30
  • Euro
    38.0336
    %0.37

Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

Altın Portakal ve kortej belirsizliği…

20 Eylül 2024 Cuma 00:03

            Antalya Altın Portakal Film Festivali yarım yüzyılı aşan geçmişi, Türk sinemasına sağladığı maddi ve manevi katkının yanı sıra Antalya’nın tanıtımına çok ciddi değerler katan uzun soluklu bir sanat organizasyonu…

            Özellikle televizyonun yaşantımıza henüz girmediği dönemlerde altın dönemini yaşayan, etkisini ve heyecanını azaltmadan ve zaman zaman yaşanılan spekülasyonlara rağmen her defasında güçlenerek yoluna devam eden bu sanat şölenin bu yıl yine farklı heyecanına tanıklık edeceğiz.

            Bu yıl 61.’si  düzenlenecek olan Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin lansman toplantısına katıldım.

            Jüri başkanlığını ödüllü yönetmenlerimizden Ferzan Özpetek’in yapacağı bu sanat organizasyonunun basın toplantısında soru – cevap bölümüne festival korteji tartışması damgasını vurdu.

            Geçtiğimiz yıl 60.’sı çeşitli nedenlerle gerçekleştirilemeyen Altın Portakal Film Festivali’nin bu yıl Büyükşehir imkanlarıyla gerçekleştirilecek olmasına tanıklık edeceğiz.

            Basın toplantısında jüri başkanı Ferzan Özpetek’in festival kortejinin bu yıl yapılıp yapılmayacağı ile ilgili net bir kararın  olmadığını açıklaması ile birlikte festival korteji olmalı mı; olmamalı mı? tartışmasını da beraberinde getirdi.

            En son yazacağımı ilk başta belirterek bu konu ile ilgili düşüncemi belirtmek istiyorum. Festivalin korteji tıpkı Altın Portakal gibi bu şehrin sembolü olmuş bir etkinliktir.

            Her ne kadar son yıllarda eski canlılığından eser kalmasa da kesinlikle ‘’kortej’’ yapılmalı, halkın bu önemli organizasyona organik bağının güçlendirilmesi sağlanmalıdır.

            Geleneksel kortej devre dışı bırakılmayacağı gibi, aksine kortejin etki alanının genişletilmesi için ek formüller devreye sokulmalı.

            Sosyal medyanın yaygınlaşması ile birlikte vatandaşların sanatçılarla iletişimi daha da ileriye gitmiş olabilir. Sonuç olarak festival kortejinin iptal edilirse, zaten festivalin hangi gün yapılıp sona erdiğinden habersiz olan vatandaş; ‘’Altın Portakal artık eski havasında değil ve Büyükşehir artık bu organizasyonu bir yük gibi görüyor’’ izlenimi doğar.

            Bu yaklaşımdan özenle kaçınmak gerekir.

            Geleneksel festival korteji; bu festival yaşadığı sürece organizasyonun en önemli bir parçası olarak kalmalıdır.

            Elbette farklı düşünceler olabilir.

            Ancak; önemli olan gelenekselleşmiş ve ünü Antalya dışına çoktan çıkmış film festivalini canlı, diri ve gündem olacak sinerjiye taşımaktır.

            Zaten geçtiğimiz yıl gerçekleştirilmeyen 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali; bir de geleneksel kortej bu yıl kaldırılırsa; asıl tartışmalar o zaman başlar.

        Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek; her konuşmasında eski yıllardaki o festival coşkusunu yaşatacak sinerjiyi harekete geçireceklerini söylüyor ve bu yaklaşımını çok önemsiyorum.

        Böcek’in bu yaklaşımı aslında binlerce Antalyalının da özlemi.

        Antalya’nın artık bir markası olan bu sanat organizasyonunu daha geniş kitlelere ulaştırmak temel hedef olmalı…

        Her zaman dile getirdiğim gibi, bu festivalin olmazsa olmazı olan Uzun Metrajlı Film Yarışması ve Altın Portakal heykelciği aslını korumalı.

        Ve geleneksel kortej gelecek kuşaklara aktarılmalı…

        Altın Portakal markasını hepimizin koruması ve üzerine titremesi gerek.

Bu yazı toplam 58 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim