Antalya Lisesi binaları için imza kampanyası başlatıldı
Antalya Lisesi’nin restore edilerek aktif olarak kullanılan tarihi binalarının Olgunlaşma Enstitüsü’nün talebiyle İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün onayı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nca da sonuçlandırılmak üzere eğitim vasfının dışına çıkarılarak Sanat Merkezi yapılmak istenmesine karşı ALİV ve ALİMDER öncülüğünde imza kampanyası başlatıldı.
Antalya'nın ilk lisesi olarak bilinen Antalya Lisesi'nin, halen aktif olarak kullanılan 125 yıllık tarihi ikiz binalarının, Olgunlaşma Enstitüsü'nün talebiyle Sanat Merkezi yapılmak istenmesine karşı çıkan Antalya Lisesi mezunları, imza kampanyası başlattı. Dün Antalya Lisesi’nin tarihi binaları önünde başlatılan kampanyaya, çok sayıda mezunun yanı sıra sivil toplum kuruluşu temsilcileri de destek verdi. Destek verenler arasında CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek, Antalya eski milletvekili Tuncay Ercenk, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Okan Hançer, Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik ve Antalya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası eski Başkanı Emrullah Tayfun Çavdar da yer aldı. “Eğitim hakkımızı savunuyoruz” imza kampanyasında, “Antalya Lisesi’nin eski mezunları olarak lisemizin eğitim verilen tarihi binasının başka bir kuruma devredilmesine ve öğrencilerimizin kendi okullarında eğitim görme hakkının elinden alınmasına karşıyız” denildi.
“125 YILLIK GEÇMİŞ SİLİNMEK İSTENİYOR”
Antalya Lisesi ve Mezunları Vakfı (ALİV) Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Olcay Okutan, “Tamamı Antalya Lisesi öğretmeni ve öğrencisinin kullandığı sergi odaları, sergi mobilyalarına ve proje okul olarak eğitim öğretime devam eden okulumuzun tarihi binalarının başka kuruma tahsisi okulumuzda okuyan öğrencilerimizin haklarının gasp edilmesi, kullanım alanının daraltılmasıdır. Bu ortak kullanımda öğrenci ve okulumuzda görev yapan öğretmenlerimizin yenen hakkını kim ödeyecek? Bu ortak kullanımla öğrenci ve öğretmenimizin yaşayacağı sorunların çözümü Antalya Lisesi’nin olduğu yerden taşınması şeklinde mi olacaktır? 2022-2023 eğitim öğretim yılında okulumuzla Olgunlaşma Enstitüsü’nün bina ortaklığı sürdürebileceği düşüncesi, açıkça okulumuzun, Atatürk Caddesi üzerinde bulunduğu adresinden koparılarak taşınacağı ve tarihten silinmesi için ilk adımın atılacağının göstergesidir. 2 yıl önce Dışişleri Bakanlığı Temsilciğine yakıştırılan okulumuzun binaları, bu defa Antalya Lisesi’nin 125 yıllık geçmişini ve izlerini silebilmek için yine Milli Eğitime hizmet eden farklı bir eğitim kurumunun bu oyunda adı kullanılmakta” dedi.
“ANTALYA LİSESİ’NİN HAFIZALARDAN SİLİNMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ”
“İsmet İnönü Kız Enstitüsü, İnönü İlköğretim Okulu, bugün yerinde Olgunlaşma Enstitüsü ve Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nin yer aldığı Atatürk Ortaokulu, Valilik olarak kullanmakta olan Gazi Mustafa Kemal İlkokulu’nun artık yerlerinde eğitim ve öğretime neden devam etmediğini biliyoruz” diyen Okutan, “Antalya Lisesi’nin bu saydığımız okullar gibi Antalyalının hafızasından silinmemesi için değerlerimize çok iyi sahip olmamız gerektiğinin bugün daha da farkındayız. Antalya Lisesi tarihi binalarının başka kurumlara tahsis edilmesinin asıl ve gizli amacını gerçekleştiremeyecekler. Buna izin vermeyeceğimizin bilinmesini isteriz” ifadelerini kullandı.
“GEREKİRSE NÖBET TUTACAĞIZ”
Vakıf olarak 27 yıldır Antalya Lisesi’ne hizmet ettiklerine dikkat çeken Okutan, Eşgüdüm Kurulu tarafından da tarihi Antalya Lisesi binalarının başkalarınca kullanımının uygun görülmediğini bildirerek, “Okulumuzun tarihi binalarının Antalya Lisesi dışında kullanımı halinde okulun ön kapısında mezunlarından oluşmuş zincir ile nöbet tutarak farkındalığımızı kamuoyuna ve bu işe alet olanlara göstereceğimiz kesin” şeklinde konuştu.
OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜ’NE YER ÖNERDİ
Olgunlaşma Enstitüsü’nün talebiyle ilgili önerilerde de bulunan Okutan, “Olgunlaşma Enstitüsü için vitrin arayışına başka mekanlar Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından önerilmelidir. Şu anda Işıklar Caddesi üzerinde bulunan Öğretmen Evi, Olgunlaşma Enstitüsü vitrini için Antalya Lisesi’den çok daha uygundur. Ya da Büyükşehir Belediyesi’nin yapımı devam eden eski Doğu Garajı’ndaki büyük binasında da Enstitüye yer gösterilebilir” dedi.
“ANTALYA’NIN SİMGELERİNDEN BİRİSİ”
Antalya Lisesi Mezunları Derneği (ALİMDER) Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Faruk Palalar ise, “Antalya’da ‘İdadi Sultani’ olarak 125 yıl önce eğitim ve öğretimin başladığı ve şu anda Atatürk Caddesi’ndeki tek kalan tarihi bina olan Antalya Lisesi, 1889 yılından bu yana eğitime tahsis edilmiş tarihi ikiz binaları ile Antalya'nın simgelerinden birisidir. 100 yılı aşkın bir süredir bu iki tarihi binamız, Antalya eğitim – öğretim hayatına ev sahipliği etmekte, sayısını saymakla bitiremeyeceğimiz pek çok mezun vererek ülke kalkınmasında rol oynayan insan yetiştirmiştir” açıklamasında bulundu.
“KARARDAN BİRAN ÖNCE GERİ DÖNÜLMELİ”
“ALİMDER ve eski Antalya Lisesi mezunları olarak, Lisemizde ortalama 800 öğrenci tarafından verimli ve aktif olarak eğitim amaçlı kullanılan tarihi binanın başka bir kuruma devredilmesine ve öğrencilerimizin kendi okullarında eğitim görme hakkının elinden alınmasına karşı bir duruş sergileyerek kurumlar düzeyinde girişimlerde bulunmaktayız” diyen Palalar, “Milli Eğitim Bakanlığımızdan tarihe aktarılacak sonuçları düşünülmeden başlatılan; okulun bütünlüğünü bozma ve başka kuruma bir bölümünü devretme kararından biran evvel dönülmesini Antalya kamuoyunun vicdanını yaralamamak adına arz ediyoruz” ifadelerini kullandı.
HATIRALAR TAZELENDİ
Kampanyaya katılan sivil toplum kuruluşu, meslek odaları temsilcileri ve siyasiler de konuyla ilgili düşüncelerini paylaştı. Konuşmaların ardından imza kampanyasının startı verilirken, tarihi binaları gezen katılımcılar hatıralarını tazeledi. HABER: YUSUF KATRAĞ
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim