Bugün 03 Nisan 2025 Perşembe
- IMKB
% - Altın
3835.031
%0.44 - Dolar
37.7988
%0.02 - Euro
40.7963
%0.58
- 18:53 - Et sektörü karamsar
- 18:48 - İYİ Parti’de bayramlaşma
- 18:01 - Yaşam Hastanesi: "Kanserle mücadelede erken teşhis hayat kurtarır"
- 17:43 - TFF 2. Lig: Isparta 32 Spor: 2 - Kepezspor: 4
- 15:23 - Antalya’da hortum 2 tonluk bungalovu 30 metre sürükledi, karavanı otomobillerin üzerine fırlattı
- 15:23 - Akçatı’da imece usulüyle çok amaçlı spor salonu yapılıyor
- 14:23 - Bilimin müzesi Kepez’de
- 13:58 - Antalya iş dünyasından boykot çağrılarına tepkiler
- 13:28 - Antalya’da bayram tatiline yağmur engeli
- 12:23 - Antalya’nın spor festivali markası Runtalya 20 yaşında
- 12:23 - Antalya’da dağ bisikleti macerası başlıyor
- 11:03 - ATB hal endeksi: Sebze ve meyvede miktar geriledi, fiyatlar yükseldi
- 10:23 - Antalya’daki Atatürk Parkı’nın ışıklandırmaları yenilendi
- 16:43 - Antalyasporlu milli cimnastikçilerden Sofya’da 4 bronz madalya
- 09:58 - Antalya’da ilk imza Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’ten
Kahraman Köktürk





Döşemealtı'nın Suyu Döşemealtı'nda Kalacak
15 Ekim 2022 Cumartesi 00:38
Antalya'nın yeni yaşam alanı Döşemealtı ve aslında Döşemealtı büyük bir ovanın genel adı. Tarihi Roma yolu Kovanlık köyünde ve bu yüzden yöreye Döşemealtı denir. Yazılarımızda Döşemealtı ilçesine pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Çünkü benim aslımın neslimin olduğu yer. Hafta içinde Kovanlık Köyü Muhtarı Nazım Doğan ve Kovanlık Köyü Sulama Kooperatifi Başkanı Serkan Çoban köyde bir toplantı yapıyorlar. Önce tüm köy muhtarlarını topluyorlar. Sonrasında da Çarşamba günü su ile ilgili eylem yapılmasına karar veriliyor. Dersim olması sebebi ile ben katılamadım.
Öncelikle şunu da belirteyeyim. Zaten yerliler olarak Karadon dediğimiz Selimiye de bizim çokta içimize sinmeyen bir Aksa Jeneratör fabrikası var. Su kaynakları üzerine kurulması içimize sinmemişti. Şimdi de Kovanlık Sulama Koop. Başkanı Serkan Çoban'ın "Asat suyumuzu götürmek istiyor. Seçim öncesi Muhittin Böcek bize Döşemealtı'nın suyu Döşemealtında Kalacak sözü vardı. Ama su için ihale yapılmış. Antalya Büyükşehir de yetkililerle görüşme talebimiz karşılanmıyor" dedi.
O gün dersim olması nedeni ile katılamadığım eyleme Döşemealtı İlçesi’ne bağlı 32 mahalle muhtarı, kooperatif başkanları, bölgedeki köylüler, Kovanlık girişinde traktörlerle ve araçlarla katıldı. Kovanlıklılar başta olmak üzere hemşehrilerim bölgelerindeki yeraltı su kaynaklarının başka yere içme suyu olarak götürülmesini protesto etti.
Köylüler ellerinde taşıdıkları ‘Götürdüğün Su Öldürdüğün Tarıma Değer mi?’, ‘Döşemealtı Çöl Olmasın!’, ‘Suyuma Dokunma!’, ‘Yarının Suyunu Bugünden Koru!’, ‘Köylü Milletin Efendisidir. M.K. Atatürk’dövizlerinin yanısıra ‘Döşemealtı’nın Suyu Döşemealtı’nda Kalacak’ afişi astılar. Basın açıklaması yapan köylüler, Antalya Su ve Atıksu İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (ASAT) Döşemealtı İlçesi’ne bağlı köylerden 36 adet sondaj kuyusu ile Kırkgöz yeraltı su kaynağının içme suyu olarak Antalya’ya götürülmesine tepki gösterdi. İlçeye bağlı 32 köy muhtarı adına basın açıklamasını okuyan Kovanlık Mahallesi Muhtarı Nazım Dohan, Döşemealtı suyunun başka yere verilmemesi için mücadelelerinin süreceğini belirtti. Kırkgöz su kaynaklarının beslendiği alanlarla ilgili bilgi veren Muhtar Dohan, “Burdur’un tamamına yakını ve Isparta’nın bir bölümüdür, buralara yağan karların eriyerek Çubuk boğazından dağların altından yer altı suyuyla Kırgöz kaynağını oluşturur ardandan Düden ve Kurşunlu Şelalelerine kadar uzanır. Kırkgöz su kaynakları ise Kovanlık, Karaveliler, Ahırtaş, Kızıllı, Killik, Camili, Ilıca, Ekşili ve göleti, Dereli, Karataş, Aşağıoba, Kevşirler, Selimiye, Bıyıklı, Kırkgöz, Kömürcüler, Yağca, Çığlık, Yukarıkaraman, Nebiler, Yeniköy, Yeşilbayır, Kepez ve elektrik santrali, Duraliler ve pompası Bahtılı, Ahatlı, Çakırlar, diğer taraftan Çıplaklı, Başköy, Odabaşı, Duacı, Düden kaynakları ve şelalesi, Kalabatlı, Topallı, Asikaraman, Kurşunlu ve şelalesini beslemektedir” ifadelerini kullandı.
“Tahribatı Büyük Olacak!” “Bu geniş havada yaşayan yerli halkın kendi sondaj kuyuları tamamen kuruyacak çünkü bu kuyuların derinliği azami 50 metredir” diyen Dohan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aksa Enerji, 150 metre derinliğinde saniyede bin 500 litre su almaktadır. ASAT ise takriben 120 metre derinliğinde açıkları sondaj kuyuları, bu nedenle o bölgede büyük ve küçükbaş hayvancılığı bitirecek, tarımımda içinde olan mısır, buğday, arpa, yulaf, yonca ekimi yok olacak, narenciyede nar, portakal, elma, armut, avokado ve en önemlisi oksijen kaynağı zeytin bitecek.” “Tarihi Dokuya ve Doğal Güzelliklere Zarar Verecek!” Dohan, tarihi dokuya vereceği zarara ilişkin şunları kaydetti: “İpekyolu üzerinde bulunan Döşemeağzı Kovanlık Barajı’nda bulunan Roma İmparatorluğu’ndan kalma, o dönemin Askeri Garnizon Komutuna Maximilyanus’un açtırdığı tarihi kuyular ve Kırkgözhan’a ve Kırgöz’ün kurumasına, Düden Çayı ve Şelalesi’ne, Kurşunlu Şelalesi’ne zarar vererek doğal dokuyu bozacaktır.” Muhtar Dohan, konuya ilişkin, Döşemealtı İlçe Belediye Başkanı Turgay Genç’le, ASAT Genel Müdürü, DSİ 13. Bölge Müdürü, Antalya Organize Sanayi Bölgesi, Antalya Milletvekillerinden bazılarıyla görüşmeler yaptıklarını ve bir netice alamadıkları için mücadelelerine sonuna kadar devam etme kararı aldıklarını söyledi. “Kırkgöz-Düden-Kurşunlu Şelalelerini ve 32 Köyü Kurutacaklar!” DSİ’den emekli hidrolog Fethi Yıldız ise “Dünyada ve ülkemizde su kıtlığının olduğu malum. Burada 32 köyün yaşam kaynağı olan su çok önemli. Hayvancılık, tarım, sebze, meyve ve zeytincilik yok olacak. Yeraltındaki su rezervinin miktarı bilinmiyor. Bu rezervler karla beslenir. Karda yağmıyor ne olacak, su bitecek. Şu anda aylık ve yıllık ortalama debiler sürekli düşmektedir. Bu nedenle suyun yetmediği gibi kuruyacağı nettir. Bununla birlikte Kırkgöz-Düden-Kurşunlu şelaleleri ve 32 köy kuruyacaktır. Çanaktaki su biterse ötekine geçecekler, daha çabuk kurutacaklar” diye konuştu.
Kovanlık köyü her zaman misafirperverdir. Ben onların basına yansıyan açıklamalarını sizinle paylaşıyorum. Merak etmeyin sorunu yerinde dinlemek isteyen herkesi köyde misafir ederiz.
Bu yazı toplam 2531 defa okunmuştur.
Hız, dikkatsizlik…Ömer Yetgin
Kurslar ve etkinliklerMustafa Yetgin
İMAMOĞLU’NU KİM ÇAĞIRIYOR?Eşref Ural
Bayram heyecanımız nereye kayboldu?İSA KAVLAK
HEYBEDEKİ BÜYÜK TURP:TÜRKİYEGürsel Kaya
Evren Cebeci ve KampKahraman Köktürk
EMEKLİ OLUNCA ÇALIŞMAK İSTEMEMRaziye Gök Aktaş
ŞEHİRLEŞME-4Muharrem Yellice
NAZIM’I ABARTISIZ ANMAKYALÇIN DUMAN
Bakü’de iklim anlaşmazlığı: Dünyayı kirletenlerin YüzsüzlüğüMustafa Yıldıran
MUHASEBECİLERİN HAKLI İSYANIKamil Başkonak
CUMHURHİYET’İMİZİN 100 YILINI KUTLARKEN…Binali Efe
Kemer ve temizlik çalışmalarıAdem Vural
SEÇİMEyüp Koçak
Kesik Minare meselesi…Yusuf Katrağ
SPOR
Antalya İş Dünyasından Boykot Çağrılarına Tepkiler
Antalya’da Bayram Tatiline Yağmur Engeli
Atb Hal Endeksi: Sebze Ve Meyvede Miktar Geriledi, Fiyatlar Yükseldi
Isparta’da Bayram Öncesi Gül Lokumu Satışları Arttı
Müsi̇ad Antalya’nın İftar Programında İş Dünyası Bir Araya Geldi
Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Kacır: "Türkiye, Küresel Pazarın Yüzde 68’ini Kontrol Ediyor"
9 Günlük Bayram Tatili, Antalya’daki Otelleri Hareketlendirdi
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Cw Solar Cell’e Ödül
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim