




Et sektörü karamsar
Et fiyatındaki anormal artışlar sektörü karamsarlığa sürükledi. Sektörle ilgili değerlendirmelerde bulunan ATB Meclis Üyelerinden Mert Sönmez, fiyatların ne kadar artacağına yönelik öngörüde bulunamadıklarını belirtti. Adnan İngeç ise, karamsarlık içinde olduklarını kaydetti. Hayvancılığa büyük firmaların hakim olmaya başladığına işaret eden Hüseyin Simav da, küçük üreticinin ezildiğini vurguladı.
Hayvancılık ve et sektörü, fiyatların aşırı yükselmesinden ve arz sıkıntısından dolayı zor günler yaşıyor. Yüksek fiyatlar tüketicinin belini bükerken, fiyatlardaki öngörülememezlik sektör temsilcilerini karamsarlığa sürüklüyor. Sektördeki sıkıntıları Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclis üyeleri dile getirdi. ATB Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Simav, büyük üreticiler kazanırken küçük üreticinin ezildiğine dikkat çekti. ATB Meclisi ve Canlı Hayvan ve Et Ticareti Meslek Komitesi Üyesi Adnan İngeç ise, yaşadıkları sıkıntıyı "Şirazemiz de şaftımız da kaydı" diyerek özetledi. Arzdaki sıkıntıya işaret eden ATB Meclis Üyesi ve Canlı Hayvan ve Et Ticareti Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Mert Sönmez de, önlem alınmazsa bu yıl kurbanlıkların da çok pahalı olacağına dikkat çekti.
"FİYATLAR YUKARI GİDİYOR"
Sektördeki fiyatların inanılmaz şekilde yukarı gittiğini belirten Sönmez, "15-20 gündür fiyatlar durdurulamıyor. Kesim fiyatı geçtiğimiz ay 400 lira civarındaydı. Bu ay, bir ayda 490-500 liralara geldi. Bizim sektörde bu çok ciddi bir artış. Bundan dolayı ithalatı artırırlar diye düşünüyoruz. Artırmazlarsa nereye gideceğini de bilemiyoruz. Hayvancılıkta arzda büyük sıkıntı var. Arzdaki sıkıntıdan dolayı fiyatlar çok yüksek. Biraz da Ramazan ayı, bayram diye artış oldu ama artışın sonu öngörülemiyor" şeklinde konuştu.
"BU YIL ARZDAKİ SIKINTI BÜYÜK"
Et fiyatının geçtiğimiz yıl da bu zamanlarda tavan yaptığını hatırlatan Sönmez, "Sektörümüzde fiyatlar geçtiğimiz yıl da bu dönemde çok yükselmişti. Daha sonra sezon içinde düşüş eğilimi olmuştu ama bu yıl arzdaki sıkıntı büyük. Geçen yıl çok fazla ithalat yapılmıştı. O hayvanlar yetişti ve kesildi. Bu yıl çok fazla ithalat da yapılmadı. Fiyatlar onun için öngörülemiyor" ifadelerini kullandı.
"FİYATLARA MÜDAHALE EDİLMEZSE KURBANLIKLAR ÇOK PAHALI OLUR"
Sektörde fiyatlara Kurban Bayramı'na kadar müdahale edilmezse bu yıl kurbanlıkların da çok pahalı olacağını söyleyen Sönmez, "Öyle olursa insanlar kurbanlıkları nasıl alır bilemiyorum. Çünkü, alım gücü çok düşük" dedi.
"ŞAFTIMIZ KAYDI, FİYATLAR ANORMAL YÜKSELİYOR"
Sönmez ile aynı fikirde olduğunu belirten Adnan İngeç ise, şunları dile getirdi:
"Bizim şirazemiz de şaftımız da kaydı. Fiyatlar anormal yükseliyor. Kasaplar son yılların en kötü Ramazan ayını geçirdi. İşler geçen yılları çok arattı. Ramazan ayı başında biraz hareketlilik oldu. İşler olmamasına rağmen fiyatlar yükseldi. Muhtemelen Kurban Bayramı'na kadar da yukarı doğru ivme kazanacak. Kıymanın kilosu 750-800 lira oldu. İnsanlar 2 kilo et için 1500-2000 bin lira para verecek. Bu olacak iş değil. Zamanla alışılacak diyoruz ama bu alışılacak bir durum değil. Bunlar çok fantastik rakamlar. Geçen yıl bu zamanlar 150-200 lira olan dananın kesimi 500 lira oldu. Bu işin sonu nereye gidecek?"
"KARAMSARIZ"
Alım gücündeki düşüklüğe de dikkat çeken İngeç, "İnsanlar et, süt, yumurta yemesin mi?" diye sordu. Gelir dengesinin çok bozulduğunu dile getiren İngeç, fiyatlarda ithalat ve döviz kurlarının da etkili olduğuna işaret etti. Her şeyin birbirini etkilediğine dikkat çeken İngeç, kasapların karamsarlık içerisinde olduğunu kaydetti ve "Karamsar havaya büründük" dedi. Bu yıl tüketimin düşük olduğunun altını çizen İngeç, "Önceden 1 kilo alan yarım kiloya düştü. Bu şartlarda fiyat yükseliyorsa, talep yüksek olsa ne olacak?" diye sordu.
"İTHALAT KALICI ÇÖZÜM DEĞİL"
İthalatın kalıcı bir çözüm olmadığını vurgulayan İngeç, "İthalatla ancak fiyatlar durdurulur, düşürmez. İthalat 2-3 ayı kurtarır. Ondan sonra ne olacak? İthalat açılıyor, 3 kişi ithalat yapıyor. Sen ben ithalat yapamıyoruz" şeklinde konuştu.
"BİRİLERİNİN HAYVANLARI DEĞERLENDİRİLİYOR, KÜÇÜK ÜRETİCİ EZİLİYOR"
Sektörde tekelleşmeye doğru gidildiğine işaret eden Hüseyin Simav ise, "İnsanların alım gücünden dolayı tüketim yok, et satışları düşük. Yakın zamana kadar büyük et firmasının birinin patronunun ağzından çıkan söze kadar et fiyatında artış var mıydı? Sabit, stabil duruyordu. O konuştu, işler değişmedi mi? Birilerinin hayvanları değerlendiriliyor. Tekrar geri dönüşe başlar. Adamda 25 bin baş hayvan var. Ağzını açtı mı, her şeyi alt üst ediyor. Onların dönemi kazançlı oluyor, küçük üretici eziliyor" dedi. HABER: YUSUF KATRAĞ
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim