Bugün 25 Kasım 2024 Pazartesi
  • Antalya9 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3002.717
    %-0.11
  • Dolar
    34.5123
    %-0.08
  • Euro
    36.1711
    %0.46
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Epilepsi Nöbetlerine Pilli Mıknatıslı Çözüm
09 Nisan 2019 Salı 14:23

Epilepsi Nöbetlerine Pilli Mıknatıslı Çözüm

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Derviş Mansuri Yılmaz, epilepsi cerrahisi sonrasında hastaların yüzde 90'ında epilepsi nöbetlerinin son bulduğunu,...

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Derviş Mansuri Yılmaz, epilepsi cerrahisi sonrasında hastaların yüzde 90'ında epilepsi nöbetlerinin son bulduğunu, geri kalan hastaların da geçirdiği nöbetlerin yarı yarıya azaldığını söyledi.

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Derviş Mansuri Yılmaz, epilepsinin beyindeki hücrelerin anormal elektriksel aktivitesi sonucu olan klinik bir tablo olduğunu belirterek, "Epilepsi antiepileptik ilaçlarla tedavi ediliyor. Fakat hastalar zamanla bu ilaçları yan etkileri nedeniyle yeterli dozda alamadığı için nöbetleri de istenildiği düzeyde kontrol altına alınamıyor. Türkiye'de sayıları 1 milyona yaklaşan epilepsi hastalarının yaklaşık yüzde 30'u ilaç tedavisinden fayda görmüyor" dedi.

Bugüne kadar tedavi edilemeyen hastaların artık yeni bir tedavi imkanına sahip olduğunun altını çizen Prof. Dr. Derviş Mansuri Yılmaz, "Vagal Sinir Stimülatör Uygulaması (VNS) yönteminde, sol köprücük kemiği altına bir pil takılıyor ve hastanın elinde de gerektiğinde sistemi çalıştıracak bir mıknatıs bulunuyor. Hasta nöbetin geleceğini hissettiğinde elindeki mıknatıs ile pile dokunarak pilin çalışmasını sağlıyor. Pil çalışınca beyne giden uyarılar sayesinde, kendi kendine çalışmaya eğilimli hücreleri daha kontrollü şekilde çalıştırarak nöbetin durması sağlanıyor" dedi

"Epilepsi pili ile hastaların yüzde 90'ı nöbetlerden kurtuluyor"

Epilepsi pili VNS'nin ameliyathane şartlarında takıldığını ifade eden Yılmaz, "Hastalarımız ameliyat sonrası bir gün hastanede kalıyorlar. Belirli periyotlarla pilin çalışma gücünü denetliyor ve düzenliyoruz" ifadesini kullandı.

Nöbetler kontrol altına alındığı takdirde, hastaların kullanmakta olduğu epilepsi ilaçlarının azaltılmasının amaçlandığını belirten Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:

"Uygun olan hastalarda gerçekleştirdiğimiz epilepsi pili ameliyatı sonrasında, hastaların yüzde 90'ı nöbetlerden kurtuluyor. Geriye kalan yüzde 5-10'luk dilimdeki hastaların epilepsi nöbetlerinde ise yarı yarıya olumlu bir düşüş gözlemliyoruz. Bu ameliyat sayesinde hastalarımız sosyal hayatlarına devam ediyor. Nöbetlerin bitmesi veya azalması sayesinde hastalarımız çalışmaya başlıyor, evleniyor, hayatlarında yepyeni bir sayfa açıyor."

Bu haber toplam 4064 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim