Gıda fiyatları hız kesmiyor !
Türkiye ekonomisindeki krizin, gıda fiyatları üzerindeki olumsuz etkisinin devam ettiğini söyleyen Iltar, fiyatların Kasım ayında da yüzde 2,3 oranında arttığını söyledi.
SATIN ALMA GÜCÜ AZALDI
Gıda fiyatlarında son bir yılda yüzde 51,9’luk artış gerçekleştiğine dikkat çeken Iltar, “Ekonomi yönetiminin “soğan depolarına baskın” gibi yöntemlerle gıda fiyatlarındaki artışları kontrol etmeye dönük girişimleri sonuç vermedi ve gıda fiyatlarındaki enflasyon kasım ayında da yükselerek devam etti. Gıda fiyatlarında kasım ayında ortalama yüzde 2,33 oranında bir artış yaşanırken, kasım sonu itibariyle son bir yıllık dönemdeki artış ise yüzde 51,88’i buldu. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonun ar-ge birimi KAMUAR’ın, Ankara’daki pazar ve marketlerden düzenli olarak derlediği fiyatları esas alarak yaptığı “halkın enflasyonu” araştırmasının kasım ayı sonuçları, dar ve sabit gelirliler üzerindeki gıda enflasyonu baskısının artmaya devam ettiğini gösteriyor. Vatandaşların gıda karşısındaki satın alma gücü son bir yılda yarıya yakın azaldı” diye konuştu.
“ZENGİN BALIK, FAKİR EKMEK YİYOR”
Tüketim harcamalarında en yoksul kesimin yüzde 10’unun içinde bulunduğu durumu aktaran Birleşik Kamu İş Antalya İl Temsilcisi Fatin Iltar, “ Araştırmaya göre, en yoksul yüzde 10’luk kesim, 100 liranın 31 lirasını gıda için yapıyor. Zengin yüzde 10’luk kesim ise, 100 liralık harcaması içerisinde gıdanın aldığı payın ise 13 lirada kaldığını gösteriyor. Dolayısıyla gıda fiyatlarında yaşanan artış ve azalışlar yoksulların bütçesini zenginlere göre çok daha derinden etkiliyor” dedi. Iltar, KAMUAR’ın yaptığı araştırmaya göre; ailelerin en fazla ekmek, bulgur, buğday unu, makarna ve şehriye gibi ürünlere harcadığını da sözlerine ekledi. “Diğer ülkelere göre miktar olarak çok az tüketilmesine rağmen, dünyanın belki de en yüksek fiyatlarının geçerli olması nedeniyle et ve balık için yapılan harcamalar ise gıda harcamalarının yüzde 22,4’ünü oluşturuyor” diyen Iltar, şöyle devam etti: “Süt, peynir, tereyağı ve diğer süt ürünleri ile yumurtanın gıda harcamaları içerisindeki payı ise yüzde 13,4’ü buluyor. Türkiye’de gıda için harcanan her 100 liranın 5,5 lirası tereyağı dışındaki yağlara,10,8 lirası meyveye, 15,1 lirası sebzeye, 6,1 lirası şeker, reçel, bal gibi gıda ürünlerine, 3,1 lirası çay ve kahveye, 3,6 lirası alkolsüz içeceklere, 2,2 lirası ise diğer gıda maddelerine ayrılıyor. Bu arada TÜİK’in araştırmalarına göre yoksullar gıda harcamalarının büyük bölümünü ekmek, tahıl ve sebzeye ayırırken, zenginlerin gıda harcamalarının büyük bölümünü et balık ve deniz ürünleri meydana getiriyor”
FİYATLAR KASIM AYINDA DA ARTTI
Birleşik Kamu İş’in araştırma şirketi Kamuar’ın yaptığı araştırmaya göre; Kasım ayında, ekmek, un, bulgur, pirinç, makarna fiyatlarında bir önceki aya göre yüzde 1,18 oranında artış yaşanırken, et ve canlı hayvan ithalatı yapılarak fiyatları kontrol altına alınmaya çalışılan et-balık harcamalarında yüzde 1,16 oranında artış kaydedildi. Kasımda süt ve süt ürünleri ile yumurta harcamalarında ise yüzde 0,07 oranında azalış yaşanırken, katı ve sıvı yağ fiyatlarında yüzde 0,74 oranında düşüş oldu. Meyve harcamaları da Kasım ayında yüzde 1,39 oranında arttı. Bakliyat fiyatları yüzde 1,61 oranında azalırken, salça, zeytin, bal, çay tuz ve benzeri gıda maddelerinden oluşan diğer gıda fiyatlarında da yüzde 3,97 oranında artış yaşandı.
“SON 1 YILDA GIDA FİYATLARI YÜZDE 51,88 ARTTI”
Birleşik Kamu İş Genel Başkanı Mehmet Balık da, son 1 yıllık gıda harcamalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 2018 yılının ilk 11 aylık döneminde, gıda harcamalarında toplam yüzde 45,98’lik artış olduğunu söyleyen Balık şunları söyledi: “Araştırmaya göre 2018 yılının ilk 11 aylık döneminde gıda harcamalarında yaşanan toplam artış ise yüzde 45,98 olarak gerçekleşti. Bu dönemde ekmek, un, bulgur v.b harcamalar yüzde 30,31,oranında artarken, et-balıkta yüzde 23,98 oranında fiyat artışı gözlendi. Süt ve süt grubu ürünlerin fiyatlarında yüzde 31,44, yağ fiyatlarında yüzde 21,77, meyve fiyatlarında yüzde 64,33 artış gözlendi. Sebze fiyatlarında yüzde 147,75 oranında artış kaydedilirken bakliyat fiyatları da yüzde 2,49 oranında yükseldi. Son 11 ayda diğer gıda maddelerinin fiyatlarında ise ortalama yüzde 21,78 oranında artış oldu. Kasım sonu itibariyle son bir yıllık dönemde ise gıda harcamalarında ortalama yüzde 51,88 oranında artış gözlendi.Bu dönemde ekmek, un, bulgur, makarna ve benzerlerinin fiyatlarında yüzde 30,6, et-balık fiyatlarında 23,66, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatları yüzde 40,26 oranında artış kaydedildi. Son bir yılda katı ve sıvı yağ fiyatları yüzde 19,31 oranında arttı. Meyve fiyatları yüzde 32,17 oranında, sebze fiyatları ise yüzde 216,81 oranında artış gösterdi. Bakliyat fiyatları yüzde 4,98, diğer gıda fiyatları ise yüzde 26,05 oranında arttı” (Haber: Eyüp Koçak)
- Erbaş, Hacı Bayram Veli Camii’nde teravih namazı kıldırdı
- Otomobilin yan yattığı kaza anı kameraya yansıdı
- Samsun'da trafik kazası: 3 yaralı
- ABD'de düzenlenen yarışmada dünya 2.'si oldu
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- Tipide kocasıyla birlikte kaybolan yaşlı kadın, 2 kuzusu ve tavuğuna sarılmış halde bulundu
- SANAYİ ÇARŞISI; İÇLER ACISI!
- Antalya’da iniş sırasında motoru yanan yolcu uçağına rekor sürede müdahale
- Bisikletiyle yaptığı mitinglerle tanınan bağımsız adayın ağır yaralandığı feci kaza kamerada
- Isparta’da 20 yaşındaki genç evinde ölü bulundu
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim