Hareketsizlik Ve Sürekli Ayakta Durma Varis Nedeni
MEMORİAL Antalya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü'nden Op. Dr. Mehdi Zengin, günde 4 saatten fazla ayakta kalanlarda varis oluşma riskinin diğer insanlara göre 3 kat daha fazla olduğunu söyledi.
Memorial Antalya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü'nden Op. Dr. Mehdi Zengin, varis ve tedavisi hakkında bilgi verdi. Dr. Mehdi Zengin, günde 4 saatten fazla ayakta kalanlarda, varis oluşma riskinin diğer insanlara göre 4 kat daha fazla olduğunu söyledi. Sürekli oturan, hareketsiz kişilerde de varis riskinin yüksek olduğunu vurgulayan Dr. Zengin, varisin estetik kaygı da oluşturduğunu ifade etti. Ayaklardaki çizgi ya da top şeklindeki mor ve mavi kıvrımlı damarların görünür hale gelmesinin estetik kaygısı olan herkesi rahatsız ettiğine değinen Dr. Mehdi Zengin, "Toplardamarların genişleyip kanla dolması ve içindeki kanı kalbe geri taşımakta zorlanması bir dolaşım bozukluğu göstergesi de olabilir. Yürümeye başlandığında bacak adalelerinin kasılması ile toplardamarlardaki kan kalbe doğru aşağıdan yukarı pompalanır. Eğer yürümek yerine oturmak veya ayakta hareketsiz durmak tercih edilirse, ayak kaslarının yaptığı pompalama etkisi azalır ya da ortadan kalkar. Ayrıca toplardamarların içindeki kapak yapılarının bozulması da kanın göllenmesini kolaylaştıran bir faktör haline gelir" dedi.
YAŞLA VARİS GELİŞİMİ DOĞRU ORANTILI
Yaşlandıkça varis oluşmasının normal olduğuna değinen Dr. Mehdi Zengin, varis için genetik eğilimin de etkili bir faktör olduğunun düşünüldüğünü söyledi. Erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülmesinin hormonal faktörler ve hamilelik gibi süreçlerle ilişkilendirildiğine işaret eden Dr. Mehdi Zengin, "Mesleği gereği uzun süre ayakta durmak zorunda olanlarda varis problemiyle daha sık karşılaşılır" dedi.
VARİSE YOLA AÇAN FAKTÖRLER
Dr. Zengin, varise yola açan faktörleri şöyle sıraladı:
"İleri yaş, genetik faktörler, kadın cinsiyet, hamilelik, aşırı kilo, doğum kontrol hapı kullanımı ve hormon tedavisi alımı, yaz dönemi ve sıcaklar, bacak adalelerinin zayıflaması, yüksek topuklu ayakkabılar, kronik kabızlık"
AĞRI VE BACAKLARDA ŞİŞME GÖRÜLÜR
Tedavi yöntemleri hakkında da bilgi veren Dr. Zengin, varis tedavisinde doğru bir değerlendirme için doppler ultrasonografi yönteminden faydalanıldığını kaydetti. Varis sorunu olanların doğru bir değerlendirme için kalp ve damar cerrahisi uzmanına başvurmaları gerektiğine değinen Dr. Mehdi Zengin, "Varis tedavisinde amaç, hastanın yaşam kalitesini artırmaktır. Hastalık genellikle iyi huylu seyreder ve ameliyat gerektirmez. Ancak; ağrı, bacaklarda şişme, estetik görünüm gibi şikayetler nedeniyle ameliyat gerektiği durumlarda, cerrahiye alternatif önemli bir tedavi yöntemi uygulanmaktadır" dedi.
'ISI İLE VARİSİ ORTADAN KALDIRIYOR'
Varis tedavisinde laser yönteminin yangın kullandığından bahseden Dr. Zengin, "Toplardamar içine uygulanan laser yöntemine, "Endovenöz laser" adı verilmektedir. Endovenöz laser girişimsel olarak laserle varisi ortadan kaldırmaktadır. Varis tedavisinde laser, derinin üzerinden kılcal damar varislerini ısı ile ortadan kaldırma ve büyük varislerin kaynağı olan safen damarının yetmezliğinde, doğrudan damarın içine kateter ile uygulanmaktadır" diye konuştu.
Dr. Zengin, varisten korunmak için de şu önerilerde bulundu:
"Varis sorununu önlemek ya da hafifletmek istiyorsanız bol bol yürüyün, ayakta hareketsiz kalmayın, dar çoraplar ve iç çamaşırları kullanmayın, fırsat buldukça ayaklarınızı uzatın, yatarken ayaklarınızın altına yükselti sağlayacak yastık gibi destekler koyun, uzun süre oturmayın ya da hareketsizlik durumunda ayaklarınıza pompa etkisi sağlayacak egzersizler yaptırın."
FOTOĞRAFLI
- Erbaş, Hacı Bayram Veli Camii’nde teravih namazı kıldırdı
- Otomobilin yan yattığı kaza anı kameraya yansıdı
- Samsun'da trafik kazası: 3 yaralı
- ABD'de düzenlenen yarışmada dünya 2.'si oldu
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- Tipide kocasıyla birlikte kaybolan yaşlı kadın, 2 kuzusu ve tavuğuna sarılmış halde bulundu
- SANAYİ ÇARŞISI; İÇLER ACISI!
- Yayaya yol veren araca çarptı, sıkışan sürücüyü vatandaşlar çıkardı
- Çöken toprağın altında kalan inşaat işçisi hayatını kaybetti
- Alanya’da otelde çıkan yangında 1 personel dumandan etkilendi
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim