Yılların ihmali ile şekillenen, günümüzde adeta kronik bir sorun gibi karşımızda duran yetişmiş personel sorunu gündemdeki yerini koruyor.
Eğitim sistemimizin gelecek yıllara göre şekillendirilememesinin en büyük kayıplarından birisi de kuşkusuz özellikle çıraklık sorununu bugünlere taşıması.
Yap – boz tahtasına döndürülen eğitim sistemimizdeki yanlışlıklar, eksiklikler yüzünden önce çırak kavramı yok oldu, sonra kalfa ve şimdi de ustalık kavramı…
Bir çok üniversite açıldı, ancak açılan üniversiteler oranında yeni iş kolları yaratılamadığı için birçok meslek günümüzde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.
Yani fabrikalar, işletmeler kurulamadığı için de diplomalı işsizler sürekli artarken, günümüzde sanayide çalışacak işçi bulamaz hale geldik!
Tam da bu noktada gelecek yıllara yönelik olarak çırak sorununun küçük el sanatları ile uğraşan esnafın temel sorunu olmaya devam ederken, taklit ürünler, artan maliyetler ve zamlar da diğer sıkıntılar arasında yer alıyor.
Öyle ki; başta sanayi çarşıları olmak üzere artık çırak yetişmiyor. Sanayi işletmelerinde çırak yetişmemesi ise sektörü etkiliyor.
Küçük esnafın bugün karşılaştığı sorunların en önemlisi kuşkusuz çırak yetişmemesi…
Doğal olarak çırak yetişmeyince yeni ustalar da yetişmiyor.
Dükkanlarında çırak yetişmemesi yüzünden sıkıntı çektiklerini söyleyen ustalar buna bir çare bulunmasını istiyorlar.
Bazı meslekler var ki durum iç açıcı değil…
Örneğin; terzilik, kalaycılık, radyo tamirciliği, saat ve ayakkabı tamirciliği gibi mesleklerde yeni ustalar yetişmezken, mevcut ustalar da çırak bulamamaktan yakınıyor.
Durum böyle olunca çırak yetişmemesi yüzünden küçük el sanatlarının da yok olmak üzere olduğu artık bilinen bir gerçek.
Bu konuda artık bir şeyler yapmanın zamanı geldi bence. Birçok meslekte olduğu gibi çırak yetişmiyor ve mesleki eğitim veren okullarla birlikte çırak yetişmesi tarih olmak üzere.
Bir de her geçen gün artan maliyetler küçük esnafın belini bükmüş durumda.
Bu konuda teşvik edilmesi lazım.
Esnafın da talebi bu yönde ve çırak, kalfa ve usta sıralamasının devamı için küçük el sanatlarının da yaşamasını istiyorlar.
Sanayi çarşılarında durum daha kötü.
Meslek liseleri yeterli değil ve gereken eğitim maalesef verilemiyor.
Bu yazı toplam 349 defa okunmuştur.