“Mobbing hasta ediyor”
Antalya Mobbing Derneği Başkanı Dr. Ozan Uzkut, Atatürkçü Düşünce Derneği binasında bir seminer verdi. Mobbingin (Psikolojik şiddet) iletişimsizlik hali olduğunu kaydeden Uzkut, tek bir kişiye yapıldığını kaydetti. Mobbing yapılan kişinin özgüven kaybına uğradığını ve geçmeyen karın ağrıları gibi rahatsızlıklarla karşılaştığını belirten Uzkut, cinnet getirme ve intihar olaylarının arkasında da mobbing olabileceğini ifade etti. Mobbingin kadınlar arasında daha yaygın olduğunu söyleyen Uzkut, değişen oranlarda cezalarının olduğunu da hatırlattı.
“İLETİŞİMİN OLMADIĞI YERDE MOBBİNG BAŞLAR”
Mobbinge uğruyan kişinin önce tek taraflı olarak daha sonra da çevresiyle iletişiminin kesildiğini belirten Uzkut, “Mobbing iletişimsizlik halidir. Mobbing uygulanan kişiye çevresindeki insanlarla iletişim kurmasına izin verilmez. İletişim önce tek yönlü sonra çift yönlü olarak kesilir. İletişimi olmadığı yerde mobbing başlar. Bir kişi sizi yok sayıyorsa o zaman mobbing başlıyor. Toplum içinde sizi atlayıp herkesin elini sıkıyor, size hiçbir iş vermiyor veya bütün işi size yüklüyor bunlar mobbing. Eğer bu olay yukarıdan herkese birden yapılıyorsa buna baskıcı yönetim diyoruz. Bir amir herkese veya bir gruba baskı uyguluyorsa bu mobbing değildir. Mobbing kişisel olarak bir kişiye uygulanır. Mobbing olması için o kişinin yalnız olması gerekiyor” diye konuştu.
“TEMEL KAYNAĞI DEDİKODU”
Türkiye’deki mobbingin temel kaynağının dedikodu olduğunu vurgulayan Uzkut, “Avrupa ülkelerinde dedikodu bizdeki kadar yaygın değil. Bizdeki dışlamanın en önemli kıstası dedikodu” dedi.
“UZUN SÜRELİ BİR SALDIRI”
Mobbingin psikolojik ve uzun süreli, sistematik olarak yürütülen bir saldırı olduğunu kaydeden Uzkut, en az 3-6 ay sürdüğünü ifade etti. Mobbingde direkt şiddet olmasa da psikolojik şiddet içerdiğini dile getiren Uzkut, iş yaşantısındaki her çatışmanın da mobbing olmadığına dikkat çekti. Mobbing bilindiği takdirde mücadele edilebileceğini de ifade eden Uzkut, farkındalığın önemli olduğunu, 2010 yılında Türkiye’ye getirilebilen mobbing konusunda toplumun artık daha duyarlı hale geldiğini belirtti.
“MOBBİNGE UĞRAYAN ÖZGÜVENİNİ YİTİRİYOR, HASTALANMAYA BAŞLIYOR”
Mobbing uygulanarak çevresiyle iletişimi kesilen kişinin özgüvenini yitirmeye başladığına işaret eden Uzkut, “Özgüvenini yitiren kişi kendi kendini suçlamaya başlar ve içine kapanır. Tamamen depresif bir hal almaya başlar. Sık sık hastalıkları da oluşmaya başlar. Geçmeyen karın ve baş ağrıları, ishaller gibi sıkıntılar olur. Birinin geçmeyen karın ve baş ağrısı gibi şikayetleri varsa mutlaka mobbinge uğrayıp uğramadığını sorgulayın. İşe gitmek istemez, sürekli mutsuzdur. Ağır depresyona girer. Bunun sonucunda üçüncü aşama dediğimiz intiharlar, cinnet getirme halleri başlar. İşte bu cinnet ve intihar olaylarının arkasında mobbing geçirip geçirmediğine de bakmak gerekir. Çünkü o kişinin mobbinge uğrama ihtimali çok yüksektir” dedi. Uzkut, mobbingin maddi ve manevi başarısızlıklara yol açtığını da dile getirdi.
“MEMUR AMİRİNE MOBBİNG YAPABİLİYOR”
Yüzde 46 oranında müdürlerin memurlara mobbing yaptığını bildiren Uzkut, “Memurun memura yaptığı mobbing de az değildir. Yüzde 27 oranındadır. Yüzde 24-26 oranında da memurun amire yaptığı durumlar vardır. Memurlarda amirine mobbing yapabiliyor. Kadınlar arasında mobbing çok yaygın. Sosyal, aktif kişiler daha çok mobbinge uğruyor. Narsist kişilerde mobbing yapma olasılığı çok daha artıyor. Narsizm mobbingde en etkili olaylardan biri” ifadelerini kullandı.
“MOBBİNGİ ENGELLEYEBİLİRSİNİZ”
Bir işyerinde mobbing yapılıyorsa, o işyerinde tamamen herkesin huzurunun kaybolduğunu belirten Uzkut, “Bin kişilik iş yerinde bile bir kişiye mobbing yapılması o işyerinin tamamen sorunlu hale gelmesine yeter. İş yerinizde herkesle göz göze gelin, herkese dokunmaya çalışın. Siz tek başına bile mobbingi engelleyebilirsiniz” diye konuştu.
“FARKLI CEZALARI VAR”
İstifaya zorlanmak amacıyla yapılan mobbingin suç olduğunu belirten Uzkut, “Tazminatı veya bazı hakları ödememek için kişiyi istifaya zorlamaya yönelik profesyonelce mobbing yapılabiliyor. Mobbinge uğrayan kişinin sorunu hemen orada çözülmeli. Öyle olursa bu kişinin başka yerde çalışması daha kolay oluyor. Mobbingle ilgili farklı ceza maddeleri var. Mobbing yapmak adam yaralamaya giriyor. 3 yıl ila 8 yıl arasında cezası oluyor. Borçlar hukukuna göre ayrı cezaları var” şeklinde konuştu.
“BİN BAŞVURUNUN YÜZDE 10’UNA MOBBİNG DİYEBİLİYORUM”
Her şeyin mobbing olmadığını vurgulayarak kendisine 2010 yılından beridir yılda bin civarında başvuru yapıldığını kaydeden Uzkut, yıllık bin başvurudan sadece yüzde 10’una mobbing yapılmıştır diyebildiğini söyledi. HABER: YUSUF KATRAĞ
- Erbaş, Hacı Bayram Veli Camii’nde teravih namazı kıldırdı
- Otomobilin yan yattığı kaza anı kameraya yansıdı
- Samsun'da trafik kazası: 3 yaralı
- ABD'de düzenlenen yarışmada dünya 2.'si oldu
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- Tipide kocasıyla birlikte kaybolan yaşlı kadın, 2 kuzusu ve tavuğuna sarılmış halde bulundu
- SANAYİ ÇARŞISI; İÇLER ACISI!
- Antalya’da iniş sırasında motoru yanan yolcu uçağına rekor sürede müdahale
- Isparta’da 20 yaşındaki genç evinde ölü bulundu
- Bisikletiyle yaptığı mitinglerle tanınan bağımsız adayın ağır yaralandığı feci kaza kamerada
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim