“Özel öğretim kurslarıyla ilgili düzenleme yapılmalı”
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Üyesi ve 48. Grup Eğitim Faaliyetleri Meslek Komitesi Üyesi Kenan Çelik, eskiden dershane olarak bilinen özel öğretim kurslarına dikkat çekti. Kanuni açıdan özel öğretim kurslarının 1 bilim dalında eğitim öğretim verebildiklerine işaret eden Çelik, “Yasal olarak böyle ruhsatlandırılıyor ama hali hazırda özel öğretim kurslarını işletenler haklı olarak tüm derslerden ders veriyor. Kurslar bütün dersleri veriyor ama yasal olarak bu mümkün değil. Biran evvel bu konuda yasal düzenleme hazırlanarak özel öğretim kurslarının yasa dışı olmaktan kurtarılması gerekiyor” dedi. Özel öğretim kurslarının, özel okulların ve sürücü kurslarının kanuni zorunluluktan dolayı gelecek yılki fiyatlarını 31 Mayıs’ta ilan ettiklerini de hatırlatan Çelik, geçtiğimiz hafta asgari ücrete zam yapıldığını belirterek, bu konuda da özel öğretim kurumlarını, özel okulları, sürücü kurslarını koruyacak bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Eğitim sektöründe, merdiven altı, hiçbir şekilde ruhsatı olmayan yapılar olduğunu da iddia eden Çelik, kanuni düzenlemenin eksikliği, kanuni açıklıktan dolayı kaçak çalıştırmaların olduğunu da ileri sürdü. Çelik, devlet okullarındaki bazı yönetici ve öğretmenlerin, özel öğretim sektöründe çalışanlarla haksız rekabet içinde olduklarını da iddia etti.
“DÜZENLEME YAPILMALI”
Geçtiğimiz hafta asgari ücretin yüzde 34’lük artışla net 11 bin 402 liraya yükseltildiğini hatırlatan Çelik, “Özel öğretim kurumlarında, özel okullarda ve özel öğretim kurslarında 31 Mayıs itibariyle ücret ilanlarını yaptık. Devletimiz, ‘Bir sonraki yılın ücret ilanını 31 Mayıs’ta ilan edin’ diyor. Yine devletimizin çıkarttığı yüzde 65’i geçemez maddesi gereği bütün özel okullar, özel öğretim kursları ücret artışlarını yüzde 65’e göre yaptı. Mevcut asgari ücretle bile bu artış ihtiyacı karşılamaz iken asgari ücret yüzde 34 oranında artırıldı. Bu konuda devletimizin özel öğretim kurumlarını, özel okulları, sürücü kurslarını koruyacak bir düzenlemeye gitmesi zorunluluk arz ediyor” dedi.
“ÖZEL ÖĞRETİM KURSLARI YASA DIŞI OLMAKTAN KURTARILMALI”
Özellikle özel öğretim kursları çerçevesinde karma karışık bir ortam bulunduğunu belirten Çelik, “Özel öğretim kursları, eskiden dershane olarak bildiğimiz yapılardır. Şuan özel öğretim kurslarının kanun açısından şöyle bir durumu var; her özel öğretim kursu 1 bilim dalında eğitim öğretim verebiliyor. Yani, ruhsatı matematik, Türkçe, fizik veya kimya olabilir. Yasal olarak böyle ruhsatlandırılıyor ama hali hazırda özel öğretim kurslarını işletenler haklı olarak tüm derslerden ders veriyor. Kurslar bütün dersleri veriyor ama yasal olarak bu mümkün değil. Biran evvel bu konuda yasal düzenleme hazırlanarak özel öğretim kurslarının yasa dışı olmaktan kurtarılması gerekiyor. Bu çok önemli. Yıllardır bu biliniyor ama böyle devam ettiriliyor. Yeni Milli Eğitim Bakanımız Yusuf Tekin’den istediğimiz ve beklediğimiz bir konu bu” şeklinde konuştu.
“DEVLET OKULLARINDAKİ BAZI YÖNETİCİ VE ÖĞRETMENLER, ÖZEL ÖĞRETİM SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLARLA HAKSIZ REKABET İÇİNDE”
Sektörlerindeki merdiven altı çalışmanın da yoğunlaştığını belirten Çelik, şunları dile getirdi:
“Bunun sebebinden birisi bahsettiğim özel öğretim kurslarındaki kanuni düzenlemenin eksikliği, kanuni açıklık. Antalya için söylüyorum; şuan yaklaşık 500’ün üzerinde özel öğretim kursu var. Buralarda çalışanların neredeyse yüzde 50’si, kimsenin sigortasız çalıştırma gibi bir niyeti yok ama resmi olarak atayamadığı için sigortalı çalıştıramıyor. Buralarda çok büyük kaçaklar var. Devletin, SGK açısından gelir kaçakları var. Eğitim sektöründe, merdiven altı, hiçbir şekilde ruhsatı olmayan yapılar da var. Maalesef devlet okullarındaki bazı yönetici, öğretmen arkadaşlar da ticarethane gibi işletme mantığıyla bulundukları yerlerdeki yetkilerini, imkanlarını kullanarak özel öğretim sektöründe çalışanlarla haksız bir rekabet içerisinde.” HABER: YUSUF KATRAĞ
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim