Sağlık Sen otizmli ailelerle kardeş oluyor
Otizmin farkında olduklarını vurgulayan Sağlık Sen Antalya Şube Başkanı Sinan Kuluöztürk, “Kardeş Aile Projesi”nin müjdesini verdi. Proje kapsamında sendika üyelerini otizmli ailelerle kardeş aile haline getireceklerini kaydeden Kuluöztürk, haftada veya ayda 1 gün birlikte vakit geçirmelerini sağlayacaklarını belirtti.
Sağlık Sen Antalya Şubesi Gençlik ve Kadın Kolları komisyonları tarafından, “Sağlık Sen Otizmin Farkında” etkinliği düzenlendi. Kent merkezindeki bir restoranda gerçekleştirilen etkinliğe Sağlık Sen Antalya Şube Başkanı Sinan Kuluöztürk, Antalya Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdullah Çalışkan, Akdeniz Otizm Spor Kulübü Derneği (AKO-DER) Başkanı Demet Çileli, çok sayıda otizmli çocuk ile ailesi katıldı. Kahvaltıyla başlayan etkinlikte, isteklerine göre hazırlanan hediyeler otizmli çocuklara verildi. Aldıkları hediyelerle mutlu olan çocuklar daha sonra animasyon ekiplerinin gösterileri, mini golf turnuvası ve canlı müzik eşliğinde gönüllerince eğlendi.
“HER ZAMAN YANINIZDAYIZ”
Sendika olarak otizmin farkında olduklarını vurgulayan Sağlık Sen Antalya Şube Başkanı Sinan Kuluöztürk, “Otizmli çocuklarımızın ve ailelerinin yaşadığı sıkıntıların farkındayız. Onun için otizm konusunda farkındalık oluşturmak çok önemli bir husus. Sendika olarak her zaman otizmli çocuklarımızın ve ailelerinin yanında olacağız. Antalya’da yetkili sendika olarak otizmli çocuklarımızın yaşam kalitelerini geliştirmesinde, onların yaşam mücadelesinde her zaman yanlarında bulunacağız. Onların yanında yer alarak otizmli çocuklarımızın toplumdaki farkındalığını artıracağız. Çünkü, otizim maalesef obezite veya down sendromuyla karıştırılıyor. Halbuki otizim çok farklı” dedi.
“EĞİTİM KALİTELERİNE EL ATILMALI”
Otizmli çocukların topluma kazandırılması için eğitim sisteminde köklü değişikliklere gidilmesi gerektiğini söyleyen Kuluöztürk, “Otizmli çocuklarımızın okullardan gönderilmek istenilmesi gibi üzücü olaylara şahit oluyoruz. Eğer otizm konusunda bir farkındalık oluşturulursa insanlar otizmli bireylerin ve ailelerinin sıkıntılarını anlayabilirse bu tarz üzücü olaylarla karşılaşmayacağımızı düşünüyorum. Otizmli çocuklarımızın eğitim kalitelerinin yükseltilmesi gerekiyor. Dünyada otizmli çocuklar 40 saate yakın ders alırken, Türkiye’de haftada 6 ila 12 saat arasında eğitim alıyorlar. Buna biran önce el atılması gerektiğini düşünüyoruz. Diğer engel durumlarında devlet tarafından iş bulunuyor. Artık otizm bireyli aileden 1 kişinin de istihdam edilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
“KARDEŞ AİLE PROJESİNİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ”
Otizmli çocuklar ve ailelerine birde müjde veren Kuluöztürk, yakın zamanda “Kardeş Aile Projesi”ni hayata geçireceklerini bildirdi. Proje kapsamında her otizmli aileyi bir Sağlık Sen üyesi aileyle tanıştırarak kardeş aile haline getireceklerini kaydeden Kuluöztürk, “Kardeş ailelerimizin, imkanları doğrultusunda haftada veya ayda 1 gün birlikte vakit geçirmelerini sağlayacağız. Böylece aileleri kaynaştıracağız. Bundan sonraki her etkinliğimizde otizmli ailelerle irtibat halinde olacağız” dedi.
“TOPLUM TARAFINDAN ANLAŞILMAK, KABUL GÖRMEK İSTİYORUZ”
Etkinlik için Sağlık Sen Antalya Şube Başkanı Sinan Kuluöztürk ve ekibine teşekkür eden AKO-DER Başkanı Demet Çileli ise, kendisinin de ağır otizmli bir çocuğu bulunduğunu hatırlattı. Dernek olarak, otizmli bireylerin ve ailelerinin eğitimden sağlığa, sosyal hayattan psikolojik desteğe kadar her türlü ihtiyaçlarında yanlarında olduklarının altını çizen Çileli, “Otizmli bireyi olan ailelerin yaşadıkları sıkıntıları anlatmaya kalksak günlerce, gecelerce konuşmamız gerekir. Eğitim hakları ellerinden alınıyor, okullarda yuhalanıyorlar. Komşuları tarafından imza toplanıp oturdukları evlerinden atılmak isteniyorlar. Bizler toplum tarafından anlaşılmak ve kabul görmek istiyoruz. Devletimizden, yaşıtlarıyla eşit haklara kavuşmuş otizmli bireyler talep ediyoruz. Bu yüzden kanser ve diyabetten daha hızlı artan otizme her fırsatta dikkat çekiyoruz” diye konuştu.
OTİZM HAKKINDA
Otizm, 3 yaşından önce başlayan ve ömür boyu süren, sosyal etkileşime ve iletişime zarar veren, sınırlı ve tekrarlanan davranışlara yol açan beynin gelişimini engelleyen bir rahatsızlıktır. Bu belirtiler otizmi, Asperger sendromu gibi daha hafif seyreden otistik spektrum bozukluğundan (OSB) ayırır. Otizm vakalarının sayısı 1980’lerden beri oldukça fazla oranda artmıştır. Otizm beynin birçok kısmını etkiler ama bu etkinin nasıl geliştiği çok iyi anlaşılamamıştır. Ebeveynler genellikle çocuklarının yaşamının ilk iki yılında belirtileri fark eder. Erken davranışsal ya da kavrayışsal müdahaleler çocukların kendine bakabilme yetisi ile sosyal ve iletişimsel yetiler kazanmasına yardımcı olabilir. Otizm tanılı çocukların çok azı erişkin olduktan sonra bağımsız yaşamakta, bunlardan bir kısmı bunda başarılı olabilmektedir. HABER: YUSUF KATRAĞ
- Erbaş, Hacı Bayram Veli Camii’nde teravih namazı kıldırdı
- Otomobilin yan yattığı kaza anı kameraya yansıdı
- Samsun'da trafik kazası: 3 yaralı
- ABD'de düzenlenen yarışmada dünya 2.'si oldu
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- Antalya’da iniş sırasında motoru yanan yolcu uçağına rekor sürede müdahale
- Bisikletiyle yaptığı mitinglerle tanınan bağımsız adayın ağır yaralandığı feci kaza kamerada
- Yanan uçaktan tahliye anları film sahnelerini aratmadı
- Serayı 1 yıl arayla 3 kez hortum vurdu
- Afacanların düzenekli plakayla motosiklet turu polise takıldı
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim