Bakınız ben Türkiye’nin en önemli Üniversiteleri arasında bulunan Gazi Üniversitesi mezunuyum. Bu ülkenin en önemli üniversiteleri arasında bulunan Akdeniz Üniversitesi çalışanıyım. Okurken şoförlük yaptım. Ve bu ülkenin en önemli can damarları arasında olan lojistik, ulaşım sektörü bir anda can çekişiyor olacak. Sebebi de şoför yetişmiyor. Böylesine önemli bir meslek yok olmasın.
Size sosyal medya da bana göre fenomen Dr. Yüksel Hoş beyi takip etmenizi tavsiye ederim. Bakınız sosyal medya da ne yazmış.
Türkiye'nin nin her yerinde üniversite açıldı. . Bu üniversiteli sayısı ile doğal olarak işsiz sayısı da azaldı. Çünkü işsizler hanesine değil öğrenci hanesine yazıldılar. Bunların hiçbiri el gücü, kol gücü, zanaat isteyen işlerde çalışmak istemedi. Çıraklık zaten can çelişiyorken kalifiye elemanlar da azaldıkça azaldı. Sonrasında Afganistan ve Suriye'den gelenler bu piyasayı doldurdu. Bugün evden eve nakliyat sektöründe çalışan Türk neredeyse yok denecek kadar az. Hepsi Afganlı.
Öğrencim anlatmıştı. 2,5-3 sene öncesinin fiyatlarıyla söylediği şeydir.
50 senelik aile şirketleri varmış. Evden eve nakliyat üzerine. Kapatıyorlar.
Niye? Dedim ve anlattı.
Elemanları tutamıyoruz, Afgan çalıştırmak da istemiyoruz. Kapatacağız yoksa da iş var hocam.
Nasıl oluyor? Demiştim. Söyledi.
Elemana haftada 2 bin veriyorlar. (Asgari ücret 3.500 iken) Yeme içme, sigorta her şey de şirketten.
Bir gün çalışır bir gün dinlenir hocam bu iş bizde böyle dedi.
Ama elaman diyormuş ki
-Ben ....... kargoda iş buldum oraya gideceğim patron.
+Niye?
-Abi kurumsal yer diye. Kız istemeye gidiyoruz evden eve taşıma diyince yüzler düşüyor karşı tarafın... Hem şirket logolu giysiyi giyip bilgisayar başında kurumsal iş olduğu için istiyorum.
+ Ne veriyorlar?
-4.500 abi.
Şimdi arkadaşlar düşünün. Bir yanda 8.000 lira kazanç diğer yanda 4.500
Logolu montu giyip filan şirketteyim diyecek olan bu adam karısıyla girdiği markette 8.000 ile 4.500'ün farkını anlamayacak mı? Anlayacak... Ama herkes düz lise mezunu olmamalı idi. Herkes üniversite mezunu olmamalı idi. Bu tespitler Yüksel Hocanın. Hocaya katılır veya katılmazsınız.
Ben bu noktada şunu söylemek istiyorum. Mesleki ve teknik eğitim arttırılmalıdır. Aileler şahsi sohbetlerinde tarım, çıraklık ve şoförlük gibi meslekleri kötülemek yerine bu alanlarda çalışanların istihdam da daha şanslı olduğunu söylemelidir. Üniversite bölümleri ülke ihtiyaç ve istihdamına göre hareket edebilmelidir. Bu ülkenin ara eleman ihtiyacı var
Bu yazı toplam 1265 defa okunmuştur.