Bugün 25 Kasım 2024 Pazartesi
  • Antalya12 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3002.717
    %-0.11
  • Dolar
    34.5123
    %-0.08
  • Euro
    36.1711
    %0.46
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Van’da ’Çökük Göğüs’ Hastalarına ‘Nuss’ Yöntemi
07 Ekim 2019 Pazartesi 18:08

Van’da ’Çökük Göğüs’ Hastalarına ‘Nuss’ Yöntemi

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yatan Mecit Berkay Dülge isimli lise öğrencisi, toplum arasında "kunduracı göğsü', tıp dilinde ise "pektus ekskavatum"...

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yatan Mecit Berkay Dülge isimli lise öğrencisi, toplum arasında "kunduracı göğsü', tıp dilinde ise "pektus ekskavatum" olarak bilinen "çökük göğüs" ameliyatında uygulanan "nuss" yöntemiyle sağlığına kavuştu.

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Operatör Dr. İsmail Can Karacaoğlu, toplum arasında "kunduracı göğsü', tıp dilinde "pektus ekskavatum" olarak bilinen "çökük göğüs" ameliyatını "nuss" yöntemi ile gerçekleştirdi. Kapalı yöntemle gerçekleştirilen "nuss" ameliyatıyla lise 3. sınıf öğrencisi Mecit Berkay Dülge (17) sağlığına kavuştu.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Dr. Karacaoğlu, Van'da ilk kez bu ameliyatın gerçekleştirildiğini belirterek, "Nuss, toplum arasında "kunduracı göğsü', tıp dilinde ise "pektus ekskavatum" olarak bilinen göğüs kafesi çöküklüğüne yaptığımız kapalı bir ameliyat. Bu hastalık 300-400 kişiden onda birinde görülen bir hastalık. Kaburgaların, kıkırdakların fazla büyümesinden meydana geliyor. Göğüs kafesinin içeriye doğru göçmesiyle iman tahtasının içeriye çökmesine neden olan bir hastalık. Bu ameliyatla, çöküklük düzeltiliyor. Bunun da üç şekli var. Birincisi vakum uygulaması. Bu uygulama zahmetli bir işlem. İkincisi raviç denilen yöntem. Açık yapılan bu ameliyatın iyileşme süresi uzun ve göğüs kafesini bozan bir ameliyat. Üçüncüsü ise 2005'ten beri ABD'de bir doktorun uyguladığı "nuss" adında ameliyatın kapalı olarak yapılma şekli. Kapalı olarak iman tahtasının altındaki kemiğin altına bir destek yerleştirerek, çukurun öne doğru itilip, bu çöküklüğün düzeltilmesi şeklinde yapılıyor. Van'da kapalı yöntemle ilk ameliyatı yaptık. Ameliyatın cerrahi kısmı yarım saat sürdü. Paslanmaz çelik bir bar ya da titanyum bir bar hastamıza yerleştiriliyor. Bar üç yıl içeride kalacak. Göğüs kafesi normal şekle döndükten sonra barı çıkartacağız. Hastamızın durumu gayet iyi. Bugün taburcu edeceğiz" dedi.

Anne Güner Dülge de, sevinç gözyaşı dökerek, "Oğlum hastalığından dolayı denize girip yüzemiyordu. Kalbinde ritim bozukluğu oluyordu. Çok şükür, başarılı ameliyatla oğlum sağlığına kavuştu. Çok mutluyum" ifadelerini kullandı.

Antalya Son Haber

Bu haber toplam 1742 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim