Yapay Resif Çalıştayı Başladı
ANTALYA'nın Demre ilçesinde bu yıl ilk kez düzenlenen Yapay Resif Çalıştayı başladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından ilk kez düzenlenen Yapay Resif Çalıştayı, Demre'ya bağlı Beymelek Mahallesi'ndeki Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü'nde başladı. İki gün sürecek çalıştayın açılışına Demre Kaymakamı Murat Uz, Kaş Kaymakamı Ulaş Akhan, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Nuri Yılmaz, Akdeniz Su Ürünleri Enstitüsü Müdürü Rızvan Süyek, Sualtı Fotoğrafçısı Tahsin Ceylan, Akdeniz, Ege, Çukurova, Adnan Menderes ve İskenderun üniversitelerinden öğretim üyeleri, Tarım ve Orman müdürlüklerinin balıkçılık ve su ürünleri şube müdürleri, özel sektörden temsilciler ve teknik elemanlar katıldı.
Akdeniz Su Ürünleri Enstitüsü Müdürü Rızvan Süyek, "Bu alanda bir çalıştay düzenlenmesi Türkiye balıkçılığının geleceği açısından son derece önemli. Balıkçılık kaynakları yıllardır sürdürülen avcılık yöntemleri ve aşırı kirlilikten olumsuz etkilenmiş, balık stokları giderek azalmış ve dengesizleşmiştir. Hassas eko sistemlerin ve doğal resiflerin çevresel etkilerden zarar görmesi, denizlerdeki canlı yaşamının ve bazı önemli türlerin tehlikeye girmesine neden olmuştur. Bu sorunun en iyi çözümlerinden biri kıyısal alanlara yapay resiflerin yerleştirilmesi olmuştur" dedi.
Kıyısal alanlarda çekilen dip trollerinin deniz zemininde fauna ve floraya verdiği zararların birçok ülke tarafından fark edildiğini ve bu zararları önlemek için tedbirler alınmaya başladığını anlatan Rızvan Süyek, "Yapay resifler bırakıldıkları alanlarda kullanılan dip trol ağlarına hasar vererek kullanılmaz hale getirir. Bu nedenle yapay resifler, trol avcılığının önlenmesinde yıldan yıla artan oranda kullanılır hale geldi. Günümüzde yasa dışı trol balıkçılığına karşı anti trol resif modelleri tasarlanıp, uygulanmaya başladı. Bu doğrultuda yürütülen Yapay Resif Projesi kıyısal alanlardaki stok dengesini ve ekolojik yapıyı korumaya yönelik önemli bir adım olup, farklı ülkelerde yapılan uzun soluklu projeler gibi bakanlığımızın ve ilgili kurumların da daha uzun süreli hazırlık gerektiren, daha köklü projelere adım atması, ülkemiz balıkçılığı için çok önemlidir. Bu konuda enstitü olarak her türlü katkıyı yapmaya hazırız" diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından çalıştayda bilim insanları tarafından bildiriler sunulmaya başladı. İki gün sürecek çalıştayda Ege Bölgesi'nde 2013- 2017 yılları arasında sürdürülen yapay resif projesinin değerlendirmesi yapılacak. Sürdürülebilir deniz ekolojisi oluşturmak adına alınacak ek tedbirler, ileride yapılacak olan yapay resif projelerinin planlaması ve önerilerin ele alınacağı çalıştayda bilim insanları bildiriler sunacak. Ayrıca, nelerin yapay resif olduğu, yapay resiflerin sualtı canlı yaşamına katkıları da ele alınacak.
FOTOĞRAFLI
- Erbaş, Hacı Bayram Veli Camii’nde teravih namazı kıldırdı
- Otomobilin yan yattığı kaza anı kameraya yansıdı
- Samsun'da trafik kazası: 3 yaralı
- ABD'de düzenlenen yarışmada dünya 2.'si oldu
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- Antalya’da iniş sırasında motoru yanan yolcu uçağına rekor sürede müdahale
- Bisikletiyle yaptığı mitinglerle tanınan bağımsız adayın ağır yaralandığı feci kaza kamerada
- Yanan uçaktan tahliye anları film sahnelerini aratmadı
- "Sorunlarımızın bir an önce çözülmesini bekliyoruz"
- Afacanların düzenekli plakayla motosiklet turu polise takıldı
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim