Bugün 25 Kasım 2024 Pazartesi
  • Antalya12 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3002.717
    %-0.11
  • Dolar
    34.5123
    %-0.08
  • Euro
    36.1711
    %0.46
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yedisu’dan “Ah bu Türküler’ dinletisi
11 Ocak 2019 Cuma 13:23

Yedisu’dan “Ah bu Türküler’ dinletisi

Birbirinden hüzünlü savaş türkülerinin bilinmeyen hikâyeleri, Özel Yedisu Eğitim Kurumları’nın ‘Ah bu türküler’ dinletisiyle hayat buldu.

 PROTOKOL TAM KADRO KATILDI

Eğitim Kurumu’nun Aksu merkez kampusunda gerçekleştirilen etkinliğe,  Aksu Kaymakamı Aydın Ergün, Aksu Emniyet Müdürü Deniz Yılmaz, Aksu Karakol Komutanı Teğmen Salih Demirtaş, Aksu İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman Göçen, Aksu İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Adnan Celali, Antalya Serikliler Derneği Başkanı Adnan Tezel, Aksu Genç İşadamları Derneği Başkanı Duran Celbiş’in yanı sıra eğitim camiasından davetliler katıldı.

sam_0603.jpg

 TÜBİTAK PROJESİ KAPSAMINDA

Program, Yedisu Eğitim Kurumları Edebiyat Öğretmeni Selma Can’ın konuşmasıyla başladı.  Organizasyonun 2019- 51’nci TÜBİTAK liselerarası araştırma projeleri yarışması kapsamında düzenlediğini aktaran Can,  savaş türkülerinin önemine dikkat çekti.  Türk toplumunun gelenek ve göreneklerini en iyi yansıtan unsurun Türküler olduğunu söyleyen Edebiyat Öğretmeni Selma Can; “Ah bu Türküler adlı dinletimizi 2019 - 51. Tübitak Liseler arası araştırma projeleri yarışması kapsamında hazırladık.  Türk Dili ve Edebiyatı alanında hazırlamış olduğumuz “Savaş ve Askerlik türkülerinin Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Sosyoloji, Müzik Derslerinde Milli Şuur Amaçlı Öğretilmesi “ adlı projemizden ilham aldık. Türküler Türk toplumunun özelliklerini, tarihini, gelenek ve göreneklerini en güzel şekilde yansıtan unsurlardır. O, toplumun aynası, kimliği ve dilidir. Türküler Türk milletinin en önemli bellek mekânlarıdır.  Dil, ortaya çıkışı ve sistematiği bakımından nasıl gizemli, metafizik bir özellik taşırsa, türkü ile simgeleştirilen müziğimiz de tıpkı öyledir. Bizleri, bir tespihin ipine dizer gibi Türkçenin etrafında toplayan güç, aynı zamanda türkülerin de etrafında da toplamıştır. Biz bu Türkçenin ve türkülerin çocuklarıyız. “Birlikte türkü söyleyebildiklerim benim milliyetimdendir.” diyen Nevzat Kösoğlu, türkülerin millet hayatındaki bu önemli işlevine işaret etmektedir” diye konuştu.

sam_0604.jpg

“SAVAŞ TÜRKÜLERİ GENÇ NESİLLERE AKTARILMALI”

 

Savaş ve asker türkülerinin genç nesillere aktarılması gerektiğini, kendilerinin de bu bilinç ile hareket ettiklerini aktaran Selam Can, konuşmasını şu ifadelerle tamamladı: “

Savaş ve asker türküleri: vatan ve millet için canlarını feda eden insanımızın , arkada bıraktığı eşleri,ana babaları, yakınları tarafından, bu acının, ayrılığın,  üzüntünün en doğal, en samimi ifadeleri olarak ortaya çıkmıştır. Bu isimsiz  kahramanlara yakılan türküleri ve hikayelerini ,manadan çok maddeye önem verilen bir zamanda, genç nesillere öğretmek gerekmektedir.  Bu nedenle sözlü geleneğimizin bir ürünü olan türküler ve bunlar içinde de savaş ve askerlik türküleri, genç nesillerimize; Yemen’de, Çanakkale’de, Kurtuluş Savaşlarında, vatanın gerektiğinde nasıl savunulacağının en müstesna örneklerini veren atalarımızın sahip olduğu şuurun kazandırılması açısından belki küçük ama etkili bir yöntem olacaktır” Etkinlik, Müzik öğretmeni Nazlıcan Koçak’ın seslendirdiği savaş türkülerinden sonra sona erdi. (Haber: Eyüp Koçak)

Bu haber toplam 1801 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim