Bugün 26 Kasım 2024 Salı
  • Antalya7 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2924.471
    %-2.60
  • Dolar
    34.5992
    %0.26
  • Euro
    36.2611
    %0.26
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Akciğer Kanserinden Korunma Yolları
16 Kasım 2018 Cuma 12:48

Akciğer Kanserinden Korunma Yolları

AKCİĞER kanseri her yıl dünyada 1.6 milyon kişinin yaşamını tehdit ediyor.

AKCİĞER kanseri her yıl dünyada 1.6 milyon kişinin yaşamını tehdit ediyor. Hem erkek hem de kadınlarda kanserden yaşam kaybının önde gelen nedeni olarak gösterilen hastalık, 45 yaş altında nadiren ortaya çıkarken, 50 yaş üzerinde risk artıyor. Yapılan araştırmalar birçok faktörün akciğer kanserinin gelişimine katkıda bulunduğunu gösteriyor.

Antalya Memorial Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Necla Songür, "17 Kasım Dünya Akciğer Kanseri Günü" nedeniyle, akciğer kanseri ile doğrudan ilişkili olabilecek risk faktörleri ve akciğer kanserinden korunmanın yolları hakkında bilgi verdi. Sigara içmenin akciğer kanseri için bir numaralı risk faktörü olduğunu söyleyen Prof. Dr. Necla Songür, "Pipo ve puro benzeri tütün ürünlerinin kullanılması ve ikinci el sigara dumanına maruz kalmak akciğer kanseri riskini artırmaktadır. Sigara içenler, sigara içmeyenlere göre 15 ila 30 kat daha fazla akciğer kanserine yakalanmaktadır. Günde birkaç sigara içilmesi bile akciğer kanseri riskini artırır. Her yaşta sigarayı bırakmak akciğer kanserinden korunmak için en önemli adımdır" dedi.

DOĞAL GAZLAR AKCİĞERLERİN DÜŞMANI OLABİLİR

Radonun kayalardan ve kirden gelen, evlerde ve binalarda sıkışıp kalmış doğal bir gaz olduğunu belirten Prof. Dr. Songür, "Görülemez, tadılamaz veya kokmaz. Radon her yıl yaklaşık 20 bin akciğer kanseri vakasına neden olmaktadır. Bu da onu akciğer kanserinin ikinci en önemli nedeni haline getirmektedir. Asbest, arsenik, dizel egzoz, bazı silika ve krom solumak da akciğer kanseri riskini artırmakta ve bu riskin özellikle sigara içenlerde daha yüksek olduğu bilinmektedir" dedi.

Prof. Dr. Songür, "Yoğun sigara içenler, çeşitli kimyasal maddelere mesleki maruziyeti olanlar, son 15 yıl içerisinde sigarayı bırakmış olanlar, 55 ila 80 yaş arasında olanlar düzenli kontrollerini ihmal etmemeli. Akciğer kanseri olduğu halde hala sigara içen kişilerde, başka bir akciğer kanseri gelişme riski söz konusudur. Ayrıca sigara kullananlarda Beta-Keroten takviyeleri akciğer kanseri riskini artırır. Ailesinde akciğer kanseri olanlarda kanser gelişme riski daha çoktur. Göğüs bölgesine radyasyon uygulaması da akciğer kanserini artıran önemli bir diğer nedendir. Ancak bazı akciğer kanserleri herhangi bir sebep olmaksızın da ortaya çıkabilir" diye konuştu..

Prof. Dr. Songür, akciğer kanserinden korunmak için önerilerde de bulundu. Prof. Dr. Songür, "Sigarayı bırakın ve sigara içilen ortamlardan uzak durun. Mesleksel ve çevresel ortadan kaldırın veya azaltın. Az yağlı gıdaların, sebze ve meyvelerin bol tüketildiği bir beslenme programı uygulayın. Günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze yiyin. Alkol tüketimini sınırlandırın. Özellikle açık havada düzenli egzersiz yapın" dedi.

FOTOĞRAFLI

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1081 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim