Alevi’nin inancı, dünya görüşü veya yaşam biçimi, tüm dinlerin rafine edilmiş halinin özüdür.
Alevi felsefesi, kulaktan dolma, yüzeysel düşünceden çok öte birçok inançlarda bulunmayan edep, erkan destur içinde vahdeti vücut olmaktır.
Alevilik, Evrende, evrensel döngünün ahengi içinde görülen veya görülmeyen tüm
Varlıkların yaşam hakkını, hak ve hukukunu koruyarak insani kâmil mertebesine yükselmek demektir.
Alevilerin inanç felsefesi “En-el Hak” diyen Hallac-ı Mansur gibi, kendi varlığını, Allah’ın varlığı içinde eritip yok etmektir.
Alevilik, sadece okuyanı yazanı, şairi, ozanı, bestekarıyla, düşünürüyle, sanat icra edenler de değil…
Alevilik, yaşamın her evresinde, doğrunun yanında, haksızın karşında olan, menfaat ve çıkar gözetmeden, eğilmeden, bükülmeden, dik duran, yüce gönüllü, tavır ve düşünceleriyle insanlığa örnek teşkil eden, vicdanın sesini dinleyen, Yunus’un dediği gibi “yaratılanı severler
Yaradandan ötürü” diyenlerdir.
Alevilerin, Cem’de, cemaatte, cenazede, okumuş olduğu gülbankler, nefesler, şiirler ve Duvazı imamlar söylerken, derdini, kederini, barış içinde yaşamak ve yaşatmak isteğini telli kuran denen bağlamasıyla dile getiren, inanıcıları gereği evrenin dönüşünü temsil eden Semah’ı dönerken haktan alıp halka, halktan alıp Hakka verilmesi için cem tutup dua edenlerdir.
Edebiyatıyla, felsefesiyle, sözüyle birlik, özüyle dirlik, tasada, sevinçte bir olmak, diri olmak, iri olmak kendileriyle barışık olanlardır.
Aleviler, insanın kutsalına, inançlarına, düşüncelerine saygı duyan, hürmet eden ama “doğura eğri, eğriye doğru” diyen olmayanlardır.
Alevilerin Piri, Rehberi, Horasan erenlerinden Hacı Bektaş Veli’nin dediği gibi “İlimle gidilmeyen yolun sonu karanlıktır” sözü gereği, Aleviler, te… Kalu Bella’dan beri bugün olduğu gibi yenilikçiliğin önderi, Çağdaş olmanın lideri, insan olmanın erdemini yüreğinde taşıyanlardır.
Alevilikte, Cem’i yürüten dede, Cemaate katılanlara, On İki Hizmeti yürütmek için ibadete başlamadan önce, cemaatte bulunan büyük- küçük, zengin- fakir, yaşlı- genç, kadın ve erkek ayırımı yapmadan, eşikteki ile beşiktekini eşit sayanlardan icazet alarak ibadete başlayan inancın adı Aleviliktir.
Alevilik, Yaratandan korkmayan, sevmeyi bilen, çalmayan, haksızlık etmeyen, haram yemeyen, hiçbir kişinin namusuna, şerefine zeval getirtmeyen, çalışan, üreten, Hakkına, halkına, vatanına, milletine sahip çıkan, dürüş ve ahlaklı olanlara Alevi denir.
Alevilik inancı; Var olan dinlerin en insani, en akılcı, en çağdaş şeklidir.
Alevilik, Yaratanın birliğini ve evrenin oluşunu, varlık birliğini oluşturan tasavvuf yani; Vahdet-i Vücut anlayışını benimsemiş dini bir felsefi akımının adıdır.
Alevilik, İnsanlığın aydınlık yüzüdür.
Yani Alevilik sadece bağlama çalıp seme dönülen bir inanç değil, felsefenin, bilimin ve ilimin içinde “metafizik “barındıran bir inançtır.
Binali Efe
Bu yazı toplam 1432 defa okunmuştur.