Bugün 25 Kasım 2024 Pazartesi
  • Antalya12 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3002.717
    %-0.11
  • Dolar
    34.5123
    %-0.08
  • Euro
    36.1711
    %0.46
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Antalya Barosu’ndan Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü açıklaması
25 Kasım 2024 Pazartesi 15:45

Antalya Barosu’ndan Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü açıklaması

Antalya Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü vesilesiyle bir basın açıklaması yaptı.

Antalya Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü vesilesiyle bir basın açıklaması yaptı. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu kararı ile 1999 yılında ilan edilen bu özel gün, kadına yönelik şiddete karşı toplumsal farkındalık oluşturmayı amaçlıyor.

Kadına Yönelik Şiddetin Tanımı ve Boyutları

Kadına yönelik şiddet, BM Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Önlenmesi Komitesi tarafından “kadına, kadın olduğu için yöneltilen veya orantısız biçimde kadınları etkileyen şiddet” olarak tanımlanıyor. Bu şiddet türü, kadınların fiziksel, ruhsal, sosyal, cinsel ve ekonomik açıdan zarar görmesine ve onurunun zedelenmesine yol açıyor. Dünyada her üç kadından biri hayatının bir döneminde şiddete maruz kalmakta olup, Türkiye'de bu oran 2023 verilerine göre yüzde 73’e kadar yükselmiş durumda.

Kadın Cinayetleri ve İstanbul Sözleşmesi

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) verilerine göre, Türkiye’de 2008 ile 2019 yılları arasında toplam 3.185 kadın öldürüldü. İstanbul Sözleşmesi’ni onaylayan ilk ülke olan Türkiye, Temmuz 2021'de sözleşmeden çekildi. Bu çekilmenin ardından, 2021 yılında 280 kadın cinayeti gerçekleşti, takip eden 2022 yılında ise kadın cinayetleri yaklaşık %20 artarak 334'e çıktı.

Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği ve Kadın Yoksulluğu

Kadına yönelik şiddetin en temelinde toplumsal cinsiyet eşitsizliği yer alıyor. Birleşmiş Milletler raporlarına göre, dünya genelinde yoksul olarak tespit edilen bireylerin %70’ini kadınlar oluşturuyor. Derin Yoksulluk Ağı’nın Kadın Yoksulluğu Raporu’nda, yoksullukla mücadele eden kadınların çocuk yaşta evlendikleri, eğitim haklarına erişemedikleri, evdeki bakım yükü nedeniyle çalışamadıkları, sağlık hizmetlerine erişmekte zorluk çektikleri ve aynı iş için erkeklerden ortalama %24 daha az ücret aldıkları vurgulanıyor.

Son Yirmi Yılda Kaybedilen Haklar ve Kadın Cinayetleri

Antalya Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu, son yirmi yılda eşitlik, adalet ve laiklik adına birçok hak kaybı yaşandığını belirtiyor. Kadın cinayetlerine ve şüpheli ölümlerine dair yeterli önlemlerin alınmaması ve etkin soruşturmaların yapılmaması eleştiriliyor. Ayrıca, çeşitli belediyelere atanan kayyumların, kadın çalışmalarının yapıldığı birim ve programları kapatması bilinçli bir politikanın sonucu olarak görülüyor.

Antalya Barosu’ndan Mücadele Vurgusu

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle Antalya Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu, kadının insan hakkının temel insan hakkı olduğunu hatırlatarak, kadına yönelik her türlü şiddet ve ayrımcılığın sonlanıncaya kadar mücadele edeceklerini kamuoyuyla paylaştı. Açıklamada, “Kadına yönelik şiddetin son bulması, hak ve özgürlüklerden yararlanma noktasında toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması adına mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadeleri yer aldı.

HABER: İSA KAVLAK

Bu haber toplam 64 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim