Üretmenin, ekip dikmenin ne kadar önemli bir mesele olduğunu bilhassa pandemi döneminde hep birlikte yaşamaktayız.
Çiftçileri üretime yönlendirmek ve teşvik etmekle alakalı çalışmaların da önemine tanıklık ediyorum.
Çevremde çiftçilikle uğraşan ailelerin farklı sorunlarına rağmen bu işi yapmaya devam etmelerinin yanı sıra, çiftçilik yapmaktan vazgeçen üreticilerin de tekrar üretime yönlendirilmesi mevcut sorunlarına yardım etmekle olur.
Zaman zaman daha iyi verim alma konusunda açılan kurslar ve öğretici bilgiler ise yararlı olmakta.
Mesela Büyükşehir Belediyesi’nin, ekonomik değeri yüksek alternatif üretim modellerini üreticiye tanıtmak için düzenlediği Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Kursu’na katılan kursiyerler bitkileri serada toprakla buluşturdu.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın yerelden kalkınma hedefiyle üreticinin bilinçlendirilmesi ve yeni istihdam sahaları açmak için düzenlediği Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Kursu büyük ilgi görüyor. Kekik, fesleğen, lavanta, biberiye, adaçayı, keçiboynuzu, defne gibi aromatik bitki yetiştiriciliği alanında üretim yapmak isteyen kursiyerler teorik ve pratik eğitimler alıyor.
Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Bitkisel Üretim ve Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen kursta kursiyerler, bitkilerin özelliklerini, yetiştirilmesini, bakım, hasat, harman ve depolanması ile ilgili bilgileri ediniyor. Kursta ilk olarak bitki yetiştiriciliğinin teknik detayları anlatılıyor. Teorik bilgilerin ardından da kursiyerlere eğitim aldıkları tıbbi aromatik bitkilerin tohumlama, çelik yöntemi, ekimi ve dikimi gibi uygulamaları sahada gösteriliyor.
Sertifika ile istihdam yolunun da açoldığı bu kurslarda Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Kursu’na katılan kursiyerler Büyükşehir Belediyesi’nin Döşemealtı’ndaki seralarında uygulamalı eğitim aldı. İnsanların tıbbi ve aromatik bitkilere olan ilgisinin her geçen gün artığını ifade eden yetkililer, “Kursumuz 72 saatlik teorik ve uygulamalı derslerden oluşuyor. Bitkilerin ekimi, toprağın hazırlanışı, dikimi, bakımı ve hasat gibi işlemleri detaylı şekilde kursiyerlerimize anlatıyoruz. Sınıfta anlatılan teorik bilgileri üretim seralarında uygulamalı olarak gerçekleştiriyoruz. Kurs sonunda Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) onaylı eğitim sertifikası verilecek. Kursiyerler aldıkları eğitimle kendilerine yeni bir kazanç kapısı sağlayarak
meslek sahibi olacak. Bu sertifika ile bitki yetiştiriciliği meslek olarak da yapılabilir” diye görüşlerini ifade ediyorlar.
Temennim bu çalışmaların devam etmesi.
Esen kalın.
Bu yazı toplam 485 defa okunmuştur.