Denizle iç içe bir şehir olan Antalya’da balık fiyatlarının yüksek oluşu özellikle dar gelirli aileleri düşündürüyor.
Diğer tarafta Balıkçı Barınağı’ndaki balık ihalesinde de fiyatların geçtiğimiz yıla oranla yüksek oluşu ise gözlerden kaçmıyor.
Diyebilirim ki; Liman’daki balıkçı barınağına giderek ihaleye katılarak balık alan esnaflar ile vatandaşlar, bu yılki fiyatların yüksek oluşundan rahatsız.
Günde 50’ye yakın balık türünün saat 05.00’de satışının ihale usulüyle gerçekleştiği Balıkçı Hali’nde balık fiyatlarının oldukça yüksek oluşundan dert yanan vatandaşlar, ‘’Ucuz balık yemek hayal oldu’’ demekten kendilerini alamıyor.
Geçtiğimiz yıllarda yaşanan balık azlığının en azından bu sezon yaşanmaması balıkçıları teselli ederken, vatandaşlar ise fiyatları yüksek buluyor. Birkaç balık dışında fiyatların yüksek olması vatandaşları düşündürürken, istavritin kilosu bile 20- 25 liradan başlıyor. Kupes ve izmarit ise yine yüksek fiyatıyla alıcı buluyor.
Öte yandan bilinçsizce avlanmanın sonrasında balıkçı tezgahlarında her yıl balık bolluğu ve çeşitliliği azalırken bu durumdan en çok dar gelirli vatandaşlar etkileniyor.
Bilinçsizce avlanma yüzünden özellikle Akdeniz’de balık çeşitliliğinin azalması da diğer olumsuz tablolardan bir tanesi…
Şurası bir gerçek ki; bu yıl balık fiyatları daha da yüksek. Dar gelirli bir ailenin yiyebileceği hamsi vardı şimdi onun da kilosu 20-25 liradan başlıyor.
Balon balığı riski ise maalesef devam ediyor. 5-10 yıl önceki balık bolluğu maalesef yok. Geçtiğimiz yıllarda olumsuz sinyallerini vermişti, bu yıl biraz olsun canlılık var. Fakat şunu söylemek gerekir ki Akdeniz’deki balık çeşitliliği azalıyor. Balıkçı tezgahlarında gördüğüm balıkların yarısından fazlası Ege, Marmara veya Karadeniz’den getiriliyor.
Bir sahil ve deniz şehri olan Antalya’da daha çok balık çeşitliliği olması gerek. Geçtiğimiz yıl kilosunu 15 TL’ye alınan hamsi bile bu yıl 25 – 30 TL.
Balıkçılık sektörü her geçen gün iyiye gideceğine daha da kötüye gidiyor. Bir gördüğüm olumsuz kare de; Antalya’da artık eskisi gibi balık çıkmıyor.
Önlem alınmazsa balığı yemek için ithal etmek zorunda kalacağız…
Bu konuda herkesin sorumlu ve duyarlı olması artık kaçınılmaz.
Bu yazı toplam 536 defa okunmuştur.