Bugün 19 Eylül 2024 Perşembe
  • Antalya25 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2815.506
    %-0.06
  • Dolar
    34.0562
    %-0.10
  • Euro
    38.0071
    %0.33
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Belediyeler beceriksiz noktasına getirilmeye çalışılıyor”
18 Eylül 2024 Çarşamba 18:02

“Belediyeler beceriksiz noktasına getirilmeye çalışılıyor”

Tasarruf Genelgesi’nin en büyük sıkıntılarından birinin belediyelerin eylem planına engel olması olduğunu belirten Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan, “Tasarruf gibi bakılsa da, burada belediye ile halk arasında bir kopukluk oluşturuluyor. Hizmet yapama

Tasarruf Genelgesi’nin en büyük sıkıntılarından birinin belediyelerin eylem planına engel olması olduğunu belirten Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan, “Tasarruf gibi bakılsa da, burada belediye ile halk arasında bir kopukluk oluşturuluyor. Hizmet yapamayan, beceriksiz bir belediye noktasına getirilmeye çalışılıyor” dedi.

 

Konyaaltı Sanayici ve İş İnsanları Derneği (KONYSİAD), olağan üye buluşmasını gerçekleştirdi. Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan’ın konuşmacı olduğu toplantıya, Antalya Milletvekilleri Cavit Arı, Aliye Coşar, Aykut Kaya, CHP Antalya İl Başkanı Nail Kamacı, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş, BAKSİFED Başkanı Mustafa Cengiz, ANSİAD eski başkanı Akın Akıncı, Konyaaltı Kaymakamlık birim müdürleri, muhtarlar ve çok sayıda üye katıldı.

img-4023.jpg

“KONYAALTI’NA KATKIDA BULUNANLARI BAŞ TACI EDERİZ”

31 Mart yerel seçimlerinden önce Konyaaltı Belediye Başkan adaylarından göreve geldiklerinde bir proje yapılacağı zaman fikirlerinin sonunda değil sürecin başında paylaşılmasını istediklerini hatırlatan KONYSİAD Başkanı İlhami Kaplan,  “Böylece, olumlu katkıda bulunup eksik olanı tamamlamaya  çalışır, yapılan her doğruda ise karar mercii olan sizi alkışlarız  demiştik. Çünkü bizler, burada istihdam sağlayan, çalışan, kazanan ve buranın yaşayanlarıyız. Konyaaltı bizim evimiz. Daha önceleri de belirttiğim gibi, evimize gelene hoş geldin  der, katkıda bulunanları  ise baş tacı ederiz. Şehirlerin  iyileşmesi, güzelleşmesi, bu anlamda o şehirde yaşayan  insanların çok daha iyi şartlarda hayatlarını sürdürebilmeleri  için, siyaset üstü bir dayanışmanın gerektiğini düşünmekteyim. Şehir tek başına, ne yoldan, ne binadan, ne ulaşımdan, ne alt yapıdan, ne de görsellerden ibarettir. Şehir, tüm bu girdilerin sonucudur. Ayrıca, özellikle Konyaaltı, Antalya’nın en dışa dönük bölgesidir. Bir çok farklı kültürden insana ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle kültür sanat etkinlikleri ve festivallerin yapılması da son derece değerli. Bölgemizin en önemli sorunlarından biri olarak gördüğümüz yağmur sonrası su baskınları ve sonrasındaki zararlar konusuna da kısaca dem vurmak isterim. Hiç şüphesiz, bu hususta planlı ve çağa uygun bir imar düzenlemesi yapılması, olası can ve mal kaybını önleyecektir” dedi.

img-4027.jpg

“TASARRUFA ÖZEL KALEMLE BAŞLADIM, 5.5 AYDA 100 MİLYON LİRA TASARRUF SAĞLADIK”

Göreve geldiklerinde Belediyeyi ekonomik sıkıntı içerisinde devraldıklarını belirten Kotan, aşırı fiyat artışlarından dolayı ekonomik sıkıntıları doğal karşıladığını kaydetti. Dert yanmayarak hemen tasarruflara başladıklarını aktaran Kotan, şunları söyledi:

“İlk tasarruf hizmetlerde olmaz. Her zaman belediyedeki konfor alanlarından olur. Tasarrufu özel kalemle başlattım. Özel kaleme alınan meyve suyunu bile kestik. İhtiyaca göre tek kaleme indirilmesi talimatını verdim. Damacana sudan arıtmaya geçme talimatı verdim. Ufak damlalardan kocaman bir okyanus oluşturduk. Her yıl kiralanan 130 araç sayısını 30’a düşürdük. Doğrudan teminleri direkt onayıma bağladım. Sanayi ile belediye arasındaki ilişkiye ben girdim. Kendi ustalarımızı daha faal hale getirerek araçların tamiratını kendimiz yapmaya başladık. 1 yılda yaklaşık 10-15 milyona yakın bir gider olduğunu gördük. Bunun gibi birçok şeyi sayabiliriz. Sonuç olarak 5.5 ayda 100 milyon liralık bir tasarruf sağladık.”   

 

“60 MİLYON LİRAYA YAKIN BORÇ ÖDEDİK”

Kamulaştırmasız el atmadan ve ödenmeyen borçlardan dolayı yükler olduğunu belirten Kotan, “Bir taraftan 100 milyon liralık tasarruf sağlarken bir taraftan da 60 milyon liraya yakın borç ödedik” dedi.

img-4053.jpg

“BELEDİYELER KAMULAŞTIRMASIZ EL ATMA DAVALARINDAN DOLAYI BÜYÜK BİR BORÇ ALTINDA”

Sahil kesimlerindeki belediyeler için en büyük sorunun kamulaştırmasız el atmalar olduğunu belirten Kotan, Konyaaltı, Muratpaşa, Kemer, Aksu, Kepez gibi Türkiye’de 30-40 yıl önce yapılan imar planlarından dolayı 150’ye yakın belediyenin kamulaştırmasız el atma davalarıyla boğuştuğuna dikkat çekti. Varislerin açtığı davalardan dolayı büyük bir borç altında olduklarını kaydeden Kotan, belediyelerin itirazlar ve bozulan kararlar karşısında savunmasız hale geldiğini belirtti. Konyaaltı Belediyesi’nin 900 milyon liraya yakın kamulaştırmasız el atma davasıyla boğuştuğunu söyleyen Kotan, bu davaların belediyeleri tıkanma noktasına getirdiğini kaydetti.

 

“ÖDEMELERİ DÜZENLİ HALE GETİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Yüksek enflasyona da dikkat çekerek zamanında ödeme yapmayan belediyelerin piyasalardan alım yapamadığına işaret eden Kotan, “Piyasa, ödemeler uzun vadeli olduğu için 1 birimden verecekse 4 birimden vermeyi tercih ediyor. Bu da belediyeyi büyük bir zarar noktasına getiriyor. Biz bir taraftan elimizden geldiği kadar ödemeleri düzenli hale getirmeye, bir taraftan da ucuza mal almaya çalışıyoruz. Bunlarla cebelleştiğimizi bilmenizi istiyorum. Bunları başarıyoruz” diye konuştu.

 

TASARRUF GENELGESİNİ ELEŞTİRDİ

Tasarruf genelgesindeki yüzde 60-70 konuyu zaten kendilerinin yaptıklarını belirten Kotan, genelgeye yönelik eleştirilerde bulundu. “Araçlara varana kadar birçok konuda tasarruf genelgesiyle aynı çizgide olduğumuz görülüyor” şeklinde konuşan Kotan, “Genelgenin en büyük sıkıntılarından birisi belediyelerin eylem planına engel olması. Yurt, kreş, inşaat, kiralama yapamazsınız noktasında ibareler bulunuyor. Siz hiçbir şey yapmayacaksınız. Temel noktaya çekileceksiniz, sadece temizliğinizi, çöpünüzü, kaldırımınızı yapacaksınız. Bunları yaparken de benden müsaade alacaksınız noktasında bir genelge. Bu zaten yerel yönetim özerkliğine karşı olan bir genelge” diyerek, yurtların, kreşlerin dar gelirliler için yapıldığına dikkat çekti. Yurt veya kreş yapılmamasından en çok işçi ailelerin etkileneceğinin altını çizen Kotan, “Tasarruf gibi bakılsa da, burada belediye ile halk arasında bir kopukluk oluşturuluyor. Hizmet yapamayan, beceriksiz bir belediye noktasına getirilmeye çalışılıyor. Ben yapacağım hizmetlerin çoğunda Bakanlıktan izin almam gerekiyor. Bilgisayar alacağım Bakanlıktan izin almam gerekiyor” şeklinde konuştu. Kültür sanat etkinliklerinde kullanılacak ses sistemiyle ilgili talepte bulunduklarını da bildiren Kotan, onay beklediklerini açıkladı.

img-4065.jpg

“6 AY SONRA SIKINTI DAHA ÇOK HİSSEDİLECEK”

Genelgenin sıkıntılarının 6 ay sonra daha çok hissedileceğini söyleyen Kotan, “Belediyelerin eli kolu bağlanmış olacak. Şimdi talepler gönderiliyor. Türkiye’deki bütün belediyeler talepler gönderecek. Bakanlık bunların hangisine yetişecek? Belki talebimiz 1 yıl sonra onaylanacak” açıklamasında bulundu.

 

“KONYAALTI ÇOK KOZMOPOLİT BİR YAPIYA SAHİP”

Nasıl bir Konyaaltı yaratmak istediklerinden yapacakları çalışmalara kadar bir çok konuda açıklamalarda bulunan Kotan, Konyaaltı'nın çok kozmopolit bir yapıda olduğunu belirterek, “Buradan 15 kilometre ilerideki yaylamıza çıkıyorum. Oradaki bir hanımefendi benden sağlık ocağı talep ediyor. Aynı gün başka bir toplantı için geri geliyorum. Birkaç saat önce gelen sağlık ocağı talebi bu sefer mini golf sahası talebi oluyor. Bu örnekten de anlayacağımız üzere, Konyaaltı çok kozmopolit bir yapıya sahip ve herkesin ihtiyaçlarını karşılamak için olanca gücümüzle gayret ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“BÖCEK BİZİM KAPTANIMIZ”

Konuşmasının sonunda Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in kendisi için çok değerli olduğunu dile getiren Kotan, “Muhittin Böcek bizim ağabeyimiz, kaptanımız. Onun başkanlığı ve kaptanlığında bu şehri daha iyi yerlere taşıyacağız. Onun tecrübesiyle kente değer katmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

 

YENİ ÜYELERE BELGELERİ, KOTAN’A PLAKET VERİLDİ

Toplantıda, yeni üyeler Emre Türkkan, Özel Oytun Türkoğlu ve Ziya Daloğlu’na üyelik belgeleri verilerek, Nutuk ve Antalyaspor atkısı hediye edildi. Toplantı sonunda KONYSİAD Başkanı İlhami Kaplan ve Disiplin Kurulu Başkanı Mehmet Küreşoğlu tarafından günün anısına Cem Kotan’a plaket verildi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 142 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim