Belek ve Kadriye sahilleri ranta değil, halka açılmalı
Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belek ve Kadriye Mahalleleri, bölgenin en çok tercih edilen turizm merkezleri arasında yer alıyor. Ancak Serik Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu bölgelerdeki halk plajları üzerindeki uygulamalarını eleştiriyor. Belediye yetkilileri, kamuoyuna halk plajlarının yeniden düzenlenmesi olarak lanse edilen bu uygulamaların aslında turistik tesis alanları ve rant yaratma amacı güttüğünü iddia ediyor.
Belek ve Kadriye, 1984 yılında "Turizm Merkezi" ve 1986 yılında "Turizm Yatırım Alanı" olarak ilan edildi. Bölge, zengin flora ve fauna çeşitliliği ile dikkat çekiyor. Ormanlar, akarsular, tarım alanları, kıyı kumulları, kumul bitkileri, deniz kaplumbağaları (Caretta Caretta) ve çeşitli kuş türleri gibi doğal zenginliklere ev sahipliği yapıyor. Ancak, hızla gelişen turistik tesisler bu doğal zenginlikleri tehdit ediyor.
Serik Belediyesi'ne göre, turizm yapılaşmasının çevre ve doğal kaynaklar üzerindeki olumsuz etkilerini önlemek için sürdürülebilir turizm, eko turizm ve doğa turizmi kavramlarının bölgede öncelikli olarak benimsenmesi gerekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yaptığı çevre düzeni planı ve imar planı değişiklikleri, Belek'teki mevcut günübirlik tesis alanlarını daraltarak, halkın kullanımına sunulan alanları kısıtlıyor. Planlamaya göre, Belek Mahallesi'nde sadece küçük bir plaj alanı halkın kullanımına bırakılmış durumda.
Belediye yetkilileri, Belek'te yüzlerce yazlık, otel çalışanları ve ilçe vatandaşlarının denize girebileceği alanın yetersiz olduğunu belirtiyor. Serik nüfusunun yaz sezonunda ikiye katlanmasıyla birlikte, bu plajın halkın ihtiyaçlarını karşılamayacağı aşikâr. Bu durumun Anayasa ve Kıyı Kanunu'na aykırı olduğu vurgulanıyor. Kanuna göre, kıyılar devletin hüküm ve tasarrufunda olup, kamu yararı gözetilerek kullanılmalı.
Serik Belediyesi, bu planların doğa ve ormanların korunmadığı, halkın ve turistlerin birlikte sahilden yararlandığı bir turizmi engellediğini, rant beklentisiyle düzenlenen planların kamu yararını gözetmediğini savunuyor. Belediye, bölgenin 10-20-30 yıllık nüfus projeksiyonlarının dikkate alınmadan yapılan planlamaların yeterli teknik ve sosyal altyapı alanları ayırmadığını ve kamu yararına hizmet etmediğini ifade ediyor.
Serik Belediyesi, kamuoyunu yanıltmaya yönelik imar uygulamalarına ve halkın anayasal hakkı olan sahillerin rant projeleriyle elinden alınmasına karşı duracaklarını belirtiyor. Belediye, sahillerin halkın kullanımına açık tutulması gerektiğini ve bu konuda kararlı olduklarını vurguluyor.
HABER: ÖMER ALİ YETGİN
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim