Bugün 24 Kasım 2024 Pazar
  • Antalya10 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3005.985
    %0
  • Dolar
    34.5383
    %0
  • Euro
    35.9979
    %0
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çandır: Seçim Gündeminden Geçim Gündemine Odaklanmalıyız
26 Haziran 2019 Çarşamba 12:58

Çandır: Seçim Gündeminden Geçim Gündemine Odaklanmalıyız

ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, 2019'un ilk 6 aylık döneminin özetinin "seçim" olduğunu belirterek, "Şimdi seçim gündeminden geçim...

ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, 2019'un ilk 6 aylık döneminin özetinin "seçim" olduğunu belirterek, "Şimdi seçim gündeminden geçim gündemine odaklanmalıyız" dedi.

ATB'nin Haziran ayı meclis toplantısında sektörel sorunlar, sebze ve meyve, hububat, et ve süt piyasalarındaki durum ve beklentiler değerlendirildi. 2019 yılının ilk aylık döneminin özetinin "seçim" olduğunu aktaran ATB Başkanı Ali Çandır, artık seçim faslının geride bırakılması gerektiğini belirterek, "Şimdi seçim gündeminden geçim gündemine odaklanmalıyız. Önümüzdeki dört yılı toplumsal ve ekonomik ilişkilerin rehabilitasyonu için değerlendirmeliyiz. Çünkü ülkemizin kaybedecek bir saniyesi bile yok, zaman kalkınmaya odaklanma zamanıdır" dedi.

CİDDİ HASAR UYARISI

Tarım sektörünün uzun yıllardır nispi olarak düşük seyreden büyümesini hızlandırmak ve istikrarlı yapısını korumanın önümüzdeki dönemin en önemli hedeflerinden biri olması gerektiğini belirten Çandır, "Son zamanlarda ülkemiz gündeminden düşmeyen tarımsal sorunların çözümü için önümüzdeki dönemi fırsat olarak değerlendirmeliyiz. Aksi halde tüm direncine ve istikrarına rağmen sektörümüz, ciddi hasar görme riskiyle karşı karşıya. Eğer tarımdaki nispi istikrar da bozulursa bunu düzeltmek, diğer sektörlere göre çok daha zor olur ve uzun bir süre ister" dedi.

SEKTÖRÜN BAŞLICA SORUNLARI

Çandır, meslek komitelerinden gelen sektörün başlıca sorunlarını şöyle sıraladı;

"Artan maliyetlerin fiyatlara yeterince yansıtılamaması. Tarımda çalışacak işgücünü bulmadaki zorluklar. Hal dışı depolardaki rekabet bozucu ticaret. Kırdan kente özellikle genç göçünün giderek artması. Et fiyatlarının maliyete göre düşük kalması. Domates başta olmak üzere sebze fiyatlarındaki yüksek dalgalanmaların tek taraflı gündeme gelmesi. İhracattaki kambiyo sorunları. Devlet destekli tarımsal kredilerdeki yüzde 100 faiz artışları."

SAHİLDE BUĞDAY VERİMİ ÜÇTE BİR AZALDI

Başta buğday olmak üzere hububat sektöründe sahil bölgesi hasadının tamamlandığını belirten hububat sektöründen Nuri Büyükselçuk, buğday hasadının şu an Trakya bölgesinde devam ettiğini söyledi. Bu yıl sahil bölgesindeki verimde çok ciddi düşüş yaşandığını belirten Büyükselçuk, "Son 10-15 yılın en düşük miktarı. Dönümde 700 kilodan yaklaşık üçte bir oranında azalmayla 250-300 kiloya düştü. Ancak Türkiye genelindeki yıllık 19-20 milyon tonluk üretimde azalma beklenmiyor. Sahil bölgesinde verim her sene azalıyor. Yağışların hasat dönemi olan mayıs-haziran aylarına kayması etkili oldu" dedi.

LİMON ZAM ŞAMPİYONU OLACAK

Yaş meyve sebze sektöründen Cüneyt Doğan, son iki ayın zam şampiyonunun limon olacağını belirterek, "Çünkü depolarda çürüme var" dedi. Domates üretiminde ise sahil sera üretiminin bitmek üzere olduğunu belirten Doğan, bu yıl çok konuşulan domates fiyatlarıyla ilgili arz-talep meselesi olduğunu söyledi. Doğan, "Kış döneminde ürün az olduğu için fiyat yükselir. 10-15 gün sonra sahil sera domatesi biter, 15 Temmuz'dan itibaren de yayla domatesi çıkmaya başlar. Bu yıl Arap yarımadasına, İsrail'e ihracat olduğu için üreticide domates 2 liranın altına düşmez. Pazarda ise 5-6 TL'ye kadar yükselebilir" dedi.

SOĞAN, SARIMSAK VE LİMON PARA EDECEK

Yaş meyve sebze sektöründen Muzaffer Aydoğan, soğan üretiminde bu yıl Polatlı'da hastalık olduğuna dikkat çekerek, kışın yine soğanın para edeceğini kaydetti. Soğan üretimini sel olaylarının da etkilediğini belirten Aydoğan, patateste bir sorun olmadığını, bu kış döneminde özellikle soğan, sarımsak ve limonun pahalı olacağını dile getirdi.

ETTE İTHALAT, SÜTTE TAHSİLAT SORUNU

Et sektöründen Ata Sönmez, üç senedir karkas kilo fiyatının 28-30 TL olduğunu belirterek, "Ette köylü zarar ediyor. Devlet 29 TL'den ithal ederek 21 TL'den sattı ve zarar etti. Kasaplarda fiyatlar yüksek gibi görünüyor ama kar payı 3-4 lira. Dükkan masraflarını kurtarmıyor. Vatandaşın alım gücü de yok, satışlar yüzde 50 azaldı. İthalat bağımlısı oluyoruz ve bana göre ithalat daha da büyüyecek" dedi. Süt sektöründe ise tahsilat sorunu yaşandığı belirtildi.

FOTOĞRAFLI

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 737 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim