Yerel belediyelerin çevre sağlığı ile ilgili çalışmaları ve ileriye yönelik etkinliklerinin çoğalması oldukça yararlı.
Özellikle Muratpaşa Belediyesi’ni bu anlamda kutlamak istiyorum.
Yeraltı konteynerlerinin artmasında da Muratpaşa Belediyesi’nin teşvik edici rol üstlendiğini söylemek gerek.
Bugün Çevreci Komşu Kart’tan bahsetmek istiyorum.
Muratpaşa Belediyesi, içerdikleri radyoaktif maddeler, tozlar ve ağır metaller nedeniyle çevre ve insan sağlığına ciddi ölçüde zarar verebilecek 31 ton elektronik atığı Çevreci Komşu Kart kapsamında evlerden topladı. Toplanan bu atıklar karşılığında Antalyalılar, anlaşmalı marketlerde harcayabileceği 10 bin TL kazandı.
Bu hususta Muratpaşa Belediyesi, evlerde kullanılmayan ya da kullanılamaz durumda olan beyaz eşyalar, buzdolapları, soğutucular, cep telefonları, televizyonlar, monitörler, aydınlatma ekipmanları ve küçük beyaz eşyaları bu yılın başından itibaren Çevreci Komşu Kart kapsamına aldı.
Yine bu yılın Ocak-Eylül döneminde içerdikleri radyoaktif maddeler, tozlar, halojenli bileşikler, ağır metaller gibi toksik maddeler nedeniyle çevre ve insan sağlığına ciddi ölçüde zarar verebilecek 31 ton e-atık Çevreci Komşu Kart kapsamında toplandı. Bugüne kadar 15 bin tondan fazla atık elektrikli ve elektronik eşyayı geri dönüşüm zincirine alarak Türkiye ekonomisine kazandıran Elektrik ve Elektronik Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Derneği (ELDAY) işbirliğiyle gerçekleştirilen çalışmayla Antalya’da 527 kişi 10 bin TL kazandırdı.
Evet. Ayrıştırılan her plastik, cam, kağıt, metalin Çevreci Komşu Kart’ta puana dönüşüyor. Komşularımız geri kazanılabilir atıklarını biriktirip çevre ve ekonomiye geri kazandırırken bütçelerine de katkı sağlayabiliyor. Kartlarına yüklenen puanlar anlaşmalı marketlerde kullanılabildiği gibi sinema bileti olarak da kullanılabiliyor.
Hem teşvik edici, hem de çevre sağlığı bilincinin yerleşmesi noktasında önemli bir adım.
Bu tarz çevreci projeler daha da gelişmeli ve artmalı…
Bu yazı toplam 1125 defa okunmuştur.