Bugün 20 Nisan 2025 Pazar
  • Antalya15 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    4074.566
    %0.00
  • Dolar
    37.9464
    %0.00
  • Euro
    43.137
    %0.00

Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

Çöpten elektrik

04 Eylül 2018 Salı 00:21

 

        Günümüzde geri dönüşüm konusu; çok ciddi bir kazanım olarak karşımıza çıkıyor.

        Hem maddi hem de çevreyle dost projelerin oluşumunda da ‘’kilit’2 rol üstleniyor.

        Çevre kirliliğinin önlenmesi ayrıntısını bu anlamda çok önemsiyorum.

        Yani; çöplerin geri dönüşümle ekonomiye yeniden kazandırılırken elektrik enerjisine dönüştürülmesi akılcı ve çevreci bir yaklaşım.

        Avrupa’da yıllardır başarıyla uygulanan bu proje ülkemizde de artık yaygınlaşmaya başladı.

  Bu anlamda Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin, kentin çöplerinin değerlendirildiği Kızıllı Entegre Atık Değerlendirme Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisi' yüzde 75 kapasite ile aktif bir şekilde çalışmalarına devam ediyor. 20 megawatt (mgw) elektrik üretilen tesiste 60 bin konutun elektrik ihtiyacı çöpten karşılanıyor.

     Büyükşehir Belediyesi'nin, daha temiz, daha yaşanabilir bir Antalya için yürüttüğü çalışmalar, sürüyor. Yıllık 800 bin ton çöpün bertaraf edildiği katı atık entegre tesisi ‘’Çöp Altındır’’ sloganıyla Antalya’ya kazandırıldı. Nüfus artışı ile doğru orantılı bir şekilde artacak olan evsel atık miktarı ile yüzde 100 kapasiteye ulaşacak şekilde dizayn ve montaj edilen tesis şu anda yüzde 75 kapasite ile çalışıyor. Tesiste 20 megawatt (mgw) elektrik üretimi gerçekleşiyor.

 

  Şehrin her noktasına dokunan çalışmalarıyla dikkati çeken Büyükşehir, hem çevre hem de insan sağlığını önemseyen ciddi projeleri hayata geçiriyor.  Deneme aşamasında 12 megawatt (mgw) elektrik elde edililen tesis 2018 yılı ile birlikte 20 megawatt (mgw) elektrik üretim hacmini yakaladı. Böylelikle 60 bin konutun elektrik ihtiyacı çöpten karşılanıyor.

Türkiye'nin en çevreci projelerinden biri olan tesiste evsel katı atıklar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yönetmelikleri ve şartname hükümleri doğrultusunda bertaraf ediliyor. Yılda 800 ton katı atık uygun şekilde depolanıp, en yeni geri dönüşüm ve imha teknolojisiyle sağlıklı bir şekilde bertaraf ediliyor. Tam otomasyonlu dev tesis alanında; Ayrıştırma ve Geri Dönüşüm Tesisi, ileri mekanik, biyolojik veya termal işlem ve teknolojilerini kullanan Geri Kazanım Tesisi, Enerji Üretim Tesisleri, Düzenli Depolama Tesisi, Tıbbi atıkların toplanması taşınması ve bertarafına yönelik Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi, Atık Pil Geçici Depolama Alanı ve diğer üniteler bulunuyor.

Antalya, çağdaş şehirlerde olduğu gibi çöpünü dönüştürüyor, metan gazını atmosfere bırakmıyor, aksine bu gazdan elektrik elde ediyor. Vahşi depolama sahalarındaki kentsel atıklardan atmosfere salınan metan gazı karbondioksitten 23 kat daha fazla sera gazı potansiyeline sahip. Tesis sayesinde 1 yıl içinde büyük ölçüde metan ve karbondioksit içeren 131 milyon m3 biyogaz atmosfere salınmak yerine depolanıp elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Böylelikle 60.000 konutun elektrik ihtiyacı doğaya hiçbir zarar verilmeden çöpten karşılanıyor.

         Evet… ‘’Çöp Altındır’’ sözü bu anlamda doğruluğunu ortaya çıkarıyor.

         Çevreci projelerin artarak devam etmesi ve enerjiye dönüştürülmesi diğer projeleri de tetikleyecektir.

 

Bu yazı toplam 503 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim