DERS ZİLİ 40 YILDIR ÇALMIYOR!
Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda 1927 yılında eğitim ve öğretime açılan, binlerce öğrenciyi mezun eden Korkuteli ilçesine bağlı Çaykenarı köyündeki İlköğretim Okulu’nda öğrenci azlığı nedeniyle 40 yıldır ders zili çalmıyor.
Kuraklık, tarımdaki mevcut sorunların aşılamaması, işsizlik ve mera alanlarının daralması gibi olumsuz etkilerle köylerden kente göç hızlanırken, köy ilkokulları da öğrenci azlığı nedeniyle birer birer kapanıyor!
Antalya Korkuteli ilçesinde 1927 yılında hizmete açılan ve binlerce öğrenci mezun eden Çaykenarı İlkokulu tıpkı diğer yüzlerce ilkokul gibi öğrenci azlığı nedeniyle yıllardır eğitim ve öğretime kapatılırken, ilkokulun mevcut hali görenleri hayrete düşürüyor.
Köylerden kentlere göçün yürek burkan görüntülerinin ilk sırasında köy ilköğretim okullarının içler acısı durumu geliyor…
YILLARDIR KADERİNE TERK EDİLMİŞ DURUMDA!
Özellikle işsizlik, kuraklık, tarımdaki maliyetlerin artması ve mera alanlarının daralması gibi olumsuz etkilerle köylerden kente göç hızlanırken, köy ilkokulları da öğrenci yetersizliği gibi nedenlerle kapanıyor ve öğrenciler kilometrelerce uzaklıktaki başka yerlerdeki okullara gitmek zorunda kalıyorlar.
İÇLER ACISI GÖRÜNTÜLER…
Antalya Korkuteli ilçesindeki Çaykenarı İlkokulu yıllardan beri yeterli öğrenci olmaması nedeniyle eğitim ve öğretime kapatılırken, mevcut okul ilgisizliğin uzantısında artık bir depo olarak kullanılıyor.
Köylerden kente göç sonrasında binlerce ilkokul gibi Korkuteli ilçesi Çaykenarı köyündeki Çaykenarı ilköğretim okulu da kaderine terk edildi.
Çaykenarı köyündeki mevcut öğrenciler 20 kilometre uzaklıktaki Korkuteli ilçesindeki okullara yönlendirilirken, kaderine terk edilen ilkokul artık depo olarak kullanılıyor.
YILLARDIR DEPO OLARAK KULLANILIYOR…
Çocukluğunun geçtiği Çaykenarı köyünde çok güzel anıları olan Hüseyin Karaman (49) köye her gelişinde okulun mevcut durumunu görmekten büyük üzüntü duyduğunu belirterek, kuraklık, susuzluk, maliyetlerin sürekli artması ve yaşam şartlarının zorluğu nedeniyle tarım yapmak istemeyen ailelerin Antalya’ya ve başka şehirlere göç etmesi nedeniyle yeterli öğrenci kalmadığını, okulun da kapandığını söyledi.
1927 yılında eğitim ve öğretime açılan köy ilkokulunun yüzlerce öğrenci mezun ettiğini, ancak bugün kaderine terk edilmiş şekilde buğday ve arpa deposu olarak kullanılmaya başladığını söyleyen köy sakinleri ise, köydeki birçok öğrencinin ise köyde okulun hizmet vermemesi nedeniyle başta Korkuteli ilçesi olmak üzere kilometrelerce uzaktaki başka okullarda okumak zorunda kaldığını söylediler.
‘‘OKULU BU ŞEKİLDE GÖRMEK BİZLERİ KAHREDİYOR!’’
Başka köylerde de kaderine terk edilmiş birçok okulun olduğunu da söyleyen köy sakinleri, özete şunları söylediler :
‘Korkuteli ilçesi Çaykenarı köyü tarımla uğraşan bir yerleşim yeri. Birçok sorunumuz var. Tarımla uğraşanlar giderek azalıyor. Köyümüzdeki okul da yıllardır kapalı ve kaderine terk edilmiş durumda. Şehirlerden köye göçü hızlandıracak çalışmalar yapılmalı. Bu yapılmazsa eğitim de, tarım da, hayvancılık da zarar görür. Zaten zor şartlarda geçinmeye çalışıyoruz. Mevcut sorunlar çözülsün ve nüfus arttıkça kendi köyümüzde eğitim ve öğretim görsün çocuklarımız. Onarılarak ve düzenlenerek okulumuz yeniden hizmete açılsın. Taşımalı eğitim sistemi başladığından beri köylerde öğrenci kalmadı ve doğal olarak köy ilkokulları kapandı. Şimdilerde tersine göç başladı. Artık şehir hayatından bunalan insanlar terk edip gittikleri köye dönüş yapmak istiyorlar. Ancak köylerdeki ilkokullar kaderine terk edilerek kapandığı için büyük bir çelişki yaşıyorlar. Ders zilinin yıllardır tekrar çalmasını istiyoruz. Çaykenarı ilkokulunu bu şekilde görmek bizi kahrediyor. ’’
(HABER : ÖMER ALİ YETGİN)
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim