Bugün 16 Eylül 2024 Pazartesi
  • Antalya24 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2820.34
    %0.22
  • Dolar
    34.0022
    %0.32
  • Euro
    37.839
    %0.57
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eczacılar: “Kepenklerimizi kapatmak istemiyoruz”
04 Eylül 2024 Çarşamba 17:29

Eczacılar: “Kepenklerimizi kapatmak istemiyoruz”

Eczacıların yüksek enflasyon karşısında yaşadıkları ekonomik sıkıntılara dikkat çeken ve kapanmak üzere olduklarını vurgulayan Antalya Eczacı Odası Başkanı Uzman Eczacı İsmail Erçin, “Kepenklerimizi kapatmak istemiyoruz” dedi. Erçin, iki eczaneden birinin

Eczacıların yüksek enflasyon karşısında yaşadıkları ekonomik sıkıntılara dikkat çeken ve kapanmak üzere olduklarını vurgulayan Antalya Eczacı Odası Başkanı Uzman Eczacı İsmail Erçin, “Kepenklerimizi kapatmak istemiyoruz” dedi. Erçin, iki eczaneden birinin kapanma tehlikesi yaşadığının altını çizdi.

 

Antalya Eczacı Odası Başkanı Uzman Eczacı İsmail Erçin, yönetim kurulu üyeleri ve ilçe temsilcileriyle birlikte basın toplantısı düzenleyerek yaşanan ekonomik sıkıntı ve darboğaza dikkat çekti. Kepenk kapatmak üzere olduklarını vurgulayarak “Kepenklerimizi kapatmak istemiyoruz” diyen Erçin, “Enflasyonun çok altında artan ilaç fiyatları, artan kiralarımız, personel maliyetlerimiz ve diğer giderlerimiz nedeniyle biz artık ayakta kalamıyoruz. Bütün hesaplar ortada. Böyle giderse ayakta kalmamız mümkün değil. Onun için yetkilileri biran önce düzenleme yapmaya çağırıyoruz. İlaç fiyatları artmasın ama biz birinci basamak sağlık kuruluşlarını koruyacak bir yöntem geliştirilsin” diye konuştu.

5251d556-02f2-43f9-8f27-993068968306.jpg

“BUGÜNE KADAR GEL GEÇ ÇÖZÜMLERLE GELİNDİ”

Türkiye’de ilaç fiyatlarının Sağlık Bakanlığı tarafından Avrupa’da aynı içerikle satılan ilaçların en ucuzunun Euro cinsinden tutarını baz alarak belirlendiğine dikkat çeken Erçin, “İlaçların fiyatlarının hesaplanmasındaki Euro kuru en son 25 Aralık 2023 tarihinde güncellenmiş olup, 17.5483 Türk Lirası olarak sabitlenmiştir. Günümüz Euro kurunun 37.50 Türk Lirası olduğu düşünüldüğünde ilaç yoklarında kendini oldukça hissettiren krizin çok yakın olduğu ortada. Birçok ilaç piyasada bulunamadığından hem vatandaşlarımız hem de meslektaşlarımız zor günler geçirmekte. Gel geç çözümlerle bugüne kadar bir şekilde gelmiş olan bu ilaç politikası akılcı ve bilimsel bir model ile köklü bir mevzuat düzenlenmesine ihtiyaç duymakta” açıklamasında bulundu.

 

“BORCU BORÇLA ÖDEME SARMALINDAYIZ, İFLASLARIN BAŞLAMASI AN MESELESİ”

Eczacıların son 3 yılda enflasyon altında ezildiğini ve mesleklerini icra edemez hale geldiklerini vurgulayan Erçin, “Eczacılık mesleği, benzeri daha önce hiç yaşanmamış bir ekonomik tehdit altında. Bu tehdidin ana sebebi, artan enflasyona rağmen ilaç fiyatlarındaki Euro kurunun düşük olması ve düzenleme yapılmayan ilaç fiyat kararnamesi. Eczacılar; kira, elektrik, doğalgaz, personel gideri gibi rutin ödemeleri dahi yapamayacak noktaya gelmiş, ecza depolarına ödemeleri birikmiş ve bir kredi borcunu başka bir kredi borcuyla ödedikleri bir borç sarmalına girmişlerdir. En temel işletme giderlerini dahi karşılayamaz duruma gelen eczacıların bu borç sarmalından çıkması mümkün görünmemekte. İki eczaneden birinin kapanma tehlikesi yaşadığı bu ortamda, eczane iflaslarının başlaması an meselesi” uyarısında bulundu.

4ee797a3-26d4-4368-bc9c-4af4d2edabf7.jpg

“HASTALARIMIZA FİYAT FARKI ÇIKARMAYAN İLAÇ NEREDEYSE KALMADI”

“Bu fiyat politikası yeni molekül içeren ilaçların ve yeni tedavi anlayışlarının ülkemize gelememesinin temel nedeni” diyen Erçin, şunları söyledi:

“Yurtdışında kullanılan modern tedavi yöntemlerine vatandaşlarımız ulaşamamakta. Kişiye özel başvurular ile belirli sürelerde verilen izinlerle yurtdışından getirilen ilaçların temini oldukça zaman almakta olup, birçok hasta ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kalmakta. Unutulmamalıdır ki sağlıklı yaşam hakkı Anayasal bir haktır. Hastalarımıza fiyat farkı çıkarmayan ilaç neredeyse kalmadı. Bazı ilaçlarda, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun karşıladığı tutarın daha fazlasını hastalarımız cebinden ödemek zorunda kalmakta. Mevcut ekonomik koşullar düşünüldüğünde, hastalar açısından sürdürülemez olan bu durum, eczacılar açısından da mağduriyet yaratmakta.”

 

“ANTALYA’DA 400’ÜN ÜZERİNDE ECZANE KAPANMA TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA”

Yıllardır uygulanan ilaç fiyat politikalarının, en yakın sağlık danışmanı olan eczacılara da sıkıntılar yaşattığının altını çizen Erçin, “Vadesi çok düşük olan birçok ilacı temin etmek için neredeyse kredi kullanmayan eczacı kalmamıştır. 30 günlük vadeyle temin edilen birçok ilaç Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından 90 gün sonra ödenmekte. Günümüz piyasa şartlarında mevcut durumda zor günler geçiren eczacıların, eczanelerini kapatma noktasına geldiğini üzülerek duyurmaktayız. İlimiz genelinde 400’ün üzerinde eczane kapanma tehlikesi ile karşı karşıya” ifadelerini kullandı.

4626bebf-06e5-48fb-a4ef-93d602697536.jpg

“HAK ETTİĞİMİZ MESLEK HAKKIMIZI İSTİYORUZ”         

Meslek hakkı olmadan, gece gündüz demeden hizmet veren birinci basamak sağlık kuruluşu olan eczanelerin, hastane muayene ücretlerinin adeta tahsildarı olduğunu belirten Erçin, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu tahsilatların detaylarını hastalara anlatmaktan danışmanlık görevini yapamaz hale gelen eczanelerimiz, bir de bu tahsilatın gelir vergisini ödemekte. Eczacılar artık daha fazla enflasyon altında ezilmeden hak ettikleri meslek hakkını istemekte. İlaç fiyatlarının hesaplanmasında kullanılan kademelerin günümüze uyarlanması elzem olmuştur. Meslektaşlarımız bu uyarlamanın kişilerin insafına değil, bilimsel verilere dayanarak mevcut ekonomik göstergelere göre belirlenmesini ve bunun da ayrıca enflasyon oranında kendini güncelleyecek bir mevzuata bağlanmasını istemekte. Kutsal görev saydığımız ‘nöbet hizmeti’ artık eczanelerimize önemli bir maliyet getirmekte. Vatanımızın en ücra köşesine kadar birinci basamak sağlık hizmeti vermeye yemin etmiş 30 bin eczacının, mesleğimizin içinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle eczanelerini kapatmasını istemiyoruz. Türkiye genelindeki 30 bin eczane, çalışanlarının istihdamını korumak istiyor. Yaklaşık 60 bin aileye ekmek kapısı olan eczacılarımız ekonomik darboğazla baş etmeye çalışırken bizler yol arkadaşlarımızdan ayrılmak istemiyoruz. Yaşanan bu darboğaz eczanelerimizdeki istihdamı da önemli ölçüde tehdit etmekte. En yakın sağlık danışmanı olan biz eczacılar her açıdan zor günler geçirmekteyiz. Kapanmak üzereyiz, kepenklerimizi kapatmak istemiyoruz.” HABER: YUSUF KATRAĞ

f5d23aa6-98ed-4279-955f-264476230737.jpg

Bu haber toplam 992 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim