Yaşadığımız dünya; her alanda, her konuda sorumlu ve duyarlı olmamızı kaçınılmaz kılıyor.
Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin çok ciddi bir balıkçılık potansiyeli var.
Bu potansiyelin farkında olmak gerekiyor ve özellikle balık popülasyonunun devam etmesi, balık türlerinin gelecek kuşaklara da aktarılması adına büyüklü küçüklü projeler oluşturulması gerekiyor.
Antalya’da balıkçılık sektörü maalesef istenilen hedefleri yakalayabilmiş değil!
Bunun bir çok nedeni var.
Denizlerimizin temiz tutulması gerektiği gerçeğinden, avlanma kültürüne kadar, avlanma yasaklarına eksiksiz uyulması gerektiği ortada.
Avlanma yasağının devam ettiği günümüzde bu kadar pahalı balık yememiz gerçekten kabul edilebilir bir şey değil.
Balık türlerindeki ciddi azalma ise asıl üzerinde durulması gereken ayrıntı.
Son yıllarda küresel iklim değişikliği ile birlikte Akdeniz’de farklı balık türleri çoğalmaya başladı.
Bunlardan bir tanesi de Balon balığı…
Geçtiğimiz hafta Antalya’da bu anlamda önemli bir etkinlik düzenlendi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi, denizlerdeki istilacı türlerle mücadele çalışmalarını sürdürüyor.
Bu kapsamda, 25 Ağustos Pazar günü, saat 06.00'da Antalya Balıkçı Barınağı'ndan başlayacak bir balon balığı avlama yarışması düzenlendi
Büyükşehir Belediyesi, denizlerdeki istilacı türlerle mücadele çerçevesinde önemli bir adım atıyor. 25 Ağustos Pazar günü, Antalya Balıkçı Barınağı'nda düzenlenen balon balığı avlama yarışmasıyla bu tehlikeli türün yayılımının kontrol altına alınması hedeflendi. Hint ve Pasifik Okyanusları kökenli bir deniz canlısı olan balon balığı, 2000'li yıllarda Süveyş Kanalı üzerinden Akdeniz'e göç etti. Akdeniz'in sıcak sularında hızla çoğalarak istilacı bir tür haline gelen balon balığı, bu bölgenin ekosistemine ciddi tehditler oluşturuyor.
Öte yandan Antalya Büyükşehir Belediyesi, bu türle mücadele etmek amacıyla çeşitli kampanyalar ve etkinlikler düzenleyerek balon balığı avlama yarışması ile türün popülasyonunu kontrol altına almayı ve toplumda farkındalık yaratmayı amaçlıyor.
Anımsanacağı üzere Balon balığı, içerdiği tetrodotoksin adlı güçlü bir zehir nedeniyle insan sağlığına doğrudan bir tehlike oluşturuyor. Yanlışlıkla tüketilmesi durumunda ölümcül olabilen bu balık, aynı zamanda yerel balık popülasyonları için de büyük bir tehdit. Besin zincirinin üst noktalarında yer alan balon balığı, diğer balık türlerinin besin kaynaklarını tüketerek, onların sayısının azalmasına yol açıyor. Bu durum, bölgedeki balıkçılık endüstrisini de olumsuz etkiliyor.
Böylesi etkinliklerin artması, farkındalık oluşturma anlamında ve dikkat çekme anlamında yararlı sonuçlar getirecektir.
Bu yazı toplam 360 defa okunmuştur.