Bugün 18 Ekim 2024 Cuma
  • Antalya15 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2960.806
    %0.70
  • Dolar
    34.1727
    %0.17
  • Euro
    37.0326
    %-0.51
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Elmalı’da “İklim Değişikliği ve Çevre Sorunları” sempozyumu
13 Ekim 2024 Pazar 15:52

Elmalı’da “İklim Değişikliği ve Çevre Sorunları” sempozyumu

“Elmalı Bölgesel İklim Değişikliği ve Çevre Sorunları” Sempozyumu gerçekleştirildi.

“Elmalı Bölgesel İklim Değişikliği ve Çevre Sorunları” Sempozyumu; Elmalı Vakfı, İTÜ ve Elmalı Belediyesi’nin katkılarıyla yapıldı.        Sempozyuma Yargıtay Onursal Başkanı ve 8. Ceza Dairesi üyesi Ali İhsan Öztekin, İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü’nden Prof. Dr. Bülent Arıkan, Gazi Üniversitesi Biyoloji ve Ekoloji Bölümünden Prof. Dr. Hayri Duman, İTÜ Enerji Enstitüsü’nden  Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Kemal Kaymak, İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Levent Saylan ve Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Elmalı Belediye Başkanı Halil Öztürk, siyasi partilerin Elmalı İlçe Başkanları, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Toplantıya katılımın yüksek olması sempozyumu düzenleyenleri gelecek için umutlandırdı.

 

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELEDE İŞBİRLİĞİ HAYATİ ÖNEME SAHİP”

         Sempozyumun açılış konuşmasını Elmalı Belediye Başkanı Halil Öztürk yaptı. Öztürk konuşmasında, “Şunu unutmamalıyız ki belediye olarak attığımız adımlar tek başına yeterli olmayacaktır. İklim değişikliği ile mücadelede  toplumun tüm kesimlerinin işbirliği hayati önem taşımaktadır. İklim değişikliği sadece bir çevre sorunu değil, aynı zamanda ekonomik, sosyal ve politik bir meseledir. Çözüm üretirken sosyal adaleti göz önünde bulundurarak herkes için daha yaşanabilir bir şehir inşaa etmeliyiz” dedi.

a63b8ca6-2bf3-4c08-b96c-24f3c1415de7.jpg

“HUKUKİ AÇIDAN ELMALI’YI NASIL KORURUZ?”

Elmalı Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Yargıtay Onursal Başkanı ve 8. Ceza Dairesi Üyesi Ali İhsan Öztekin ise şunları söyledi:

“Sempozyumdaki konular günübirlik geçiştirilemeyecek bir konu. Buralar kadim bir toprak. Likya döneminden, milattan önceden bugüne kadar gelen bir başkent. Teke yöresi sancak bölgesi. Kendi kendine yeten tarım havzası, kültürü, medeniyeti olan bir yer. Sadece toprağı değil manevi yönleri de olan bir yer. Sinan-ı Ümmü, Vahab-ı Ümmü, Abdal Musa Eroğlu, Hamdi, Yazır’ı, İbrahim Elmalılı’sı olan bir yer.           Tarım çeşitliliği bakımından belki de Türkiye’nin önde gelen bölgelerden birisi. Elmalı Vakfı’nın kuruluşunda emeği geçen bir avuç kişi bir hareket başlatalım dedik. Aylarca neler yapabiliriz diye dert yaptık. Tüm Elmalı’nın dertlere ortak olması gerektiği kanaatiyle girişimde bulunduk. Benin konum hukuki açıdan Elmalı’yı nasıl koruruz, Anayasal koruma nedir? Elmalı’yı biz tüzel kişilik olarak temsil edebiliriz. Bizim dava açma haklarımız var. Hukuksal haklarımız var. Kuruluş tüzüğünde Elmalı’nın kültürünü, toprağını, yeraltı, yerüstünü korumak için dava açma hakkımız var. Anayasa’nın 44. maddesi var. Mera kanunu var. Çevre ile ilgili anayasanın diğer maddeleri var. Bizim idari ve adli mercilerde dava açarak  Elmalı’ya karşı toprağına, suyuna, kültürel değerlerine yani antik değerlerine karşı yapılan her türlü olumsuzlukta sizlerin desteği ile ancak sahip çıkarak biz bir yola girebiliriz. Hukukla biz güçlü olabiliriz. Devlet kanun yapmış, mera, orman, tarım kanunları demiş. Bunlara tecavüz varsa, ormana tecavüz varsa, tarıma, çevreye tecavüz varsa ona karşı ne yapılacağı konusunda kanun bize o yetkiyi vermiş. Yeter ki biz o yetkileri kullanalım. Biz yeter ki birlik ruhumuzu genişletelim.”

 

ARIKAN: “KÜLTÜR AÇISINDAN ÇOK ZENGİN BİR BÖLGE”

         İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Entitüsü’nden Öğretim Üyesi, arkeolog Prof. Dr. Bülent Arıkan da, Elmalı’nın tarihi ile ilgili geniş bir bilgi verdi. Fahri olarak Elmalılı olduğunu ifade eden Arıkan, “Hacımusalar Höyük kazılarında öğrenci olarak geldim.  2022 yılından itibaren de kazı başkanı olarak bu görevimi sürdürüyorum. Hacımusalar Höyüğü’nde ortaya çıkarmaya çalıştığımız bir manastır, inanç kompleksi var. Bu kompleksin her yerde olmadığını biliyoruz. Kazı sezonunda, Temmuz - Ağustos - Eylül aylarında kazı ziyarete açık. Biz orada çalıştığımız müddetçe halkımızdan gelip bizim çalışma günümüz ve saatleri dahilinde ziyaret edebilir. Kazılar 1994 yılında başladı ama esasen hızlanarak devam etmekte. Bizim teşhis ettiğimiz erken tunç çağı köyümüz 5 bin yıl öncesine ait, ondan sonra büyük bir demir devri yerleşkemiz var. 2600 yıl öncesine ait ve ondan sonra da Roma döneminde bir yukarı şehre sahip burası idari bir merkez olarak kullanışmış bir alan var. Daha sonra da manastır ve kilise dediğimiz iki büyük Bizans yapısı var. Bizans yapıları bize inanç merkezi olduğunu gösteriyor. Yaz aylarında yayla olarak inanç çalışmalarını burada sürdürüyorlarmış” diye konuştu.

 

DUMAN: “ELMALI’DA 2400 ÇEŞİT BİTKİ VAR”

         Gazi Üniversitesi Biyoloji ve Ekoloji Bölümünden Prof. Dr. Hayri Duman ise, 1990'lı yıllarda Elmalı’da çok kez geldiğini ifade ederken, şunları ifade etti:

“Elmalı’da özellikle 1990'lı yıllarda sıkça ziyaret ettiğim yörelerden birisiydi. Bir şehrin ilçenin din açıdan çeşitliliği varsa bilin ki diğer açılardan da zenginliği beraberinde getirir. Elmalı’nın bitki açısından zenginliği zaten biliniyor. Doğal bitkiler açısından bir kaç rakam vererek konuya başlayayım. Türkiye’de 12 bin farklı doğal bitki türü var. Türkiye’nin bitki çeşitliliği açısından en zengin ili Antalya. 12 bin bitkinin 3200'ü Antalya’dadır. Antalya sadece turizmin başkenti değil, biyo çeşitliliğin de başkenti, tarımında başkenti.          Elmalı özeline geldiğimiz zaman 3200 bitkinin 2400 civarında bitki Elmalı’da var. Özellikle Elmalı’nın güneyindeki Çığlıkara bölgesi, Kızlar Sivrisi, Susuzdağ gibi yöreler hayal edemeyeceğiniz kadar zengin. Elmalı’da en az 10 tane doğal bitki türümüz var. Bunlardan bir tanesinin adı Elmalı Kuşkonmazı. Diğer adı da Kırgınotu. Bu bitki Elmalı’daki Avlan gölü, Karagöl varken o iklim şartlarında kendine yaşam alanı bulmuş sadece dünyada Elmalı’da yaşamını sürdüren bir kuşkonmaz bitkimizdi. Şimdi popülasyonu tespit edilemedi.”

1906df8b-d2df-441d-9567-d72ebd955df8.jpg

SAYLAN: “ELMALI’DA SICAKLIKLAR ARTACAK”

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Levent Saylan ise, Elmalılara kötü haberi verirken, sıcaklıkların artacağını vurguladı. Saylan, “Aşırı sıcaklardan etkilenen bölgelerden bir tanesi ne yazık ki Akdeniz Bölgesi. Akdeniz bölgesinde ekosistemde önemli değişiklikler meydana geliyor. Asıl konu iklim değişirse tarım ne olur? Tarımımız buna adapte olur mu? Nasıl uyum sağlayabiliriz? Öncelikle orada yetiştirilen bitkilerin hassaslık derecesinin tespit edilmesi gerekiyor. Daha sonra da buna uyum sağlayıp sağlayamayacağını tespit etmek. Ne kadar zarar meydana gelir bu üç aşamada ilerlememiz gerekiyor. Bunun içinde tarımsal meteoroloji bilim dalıdır” dedi.

 

“TARIMSAL KURAKLIK DİĞER KURAKLIKLARDAN DAHA FARKLIDIR”

         Saylan konuşmasına şöyle devam etti:

“Elmalı’nın bulunduğu lokasyonda özellikle batı Akdeniz’de sıcaklıkların artacağını göstermekte. Yağışlarda ciddi miktarda azalacak. Yaptığımız araştırmalar daha fazla buharlaşma olacağını göstermekte. Elmalı’da gelecek ne olur? Elmalı’da gelecekte ne olacağını bilmek için özellikle Elmalı’ya odaklanan, iklim değişikliğinden kaynaklanan risklerin tespit edilmesi gerekmektedir. Elmalı’da değil ama yakın bölgelerde iyimser senaryoya göre sıcaklıkların 1 - 2.4 derece, kötümser senaryoya göre 1.1 ve 4.8 derece gelecekte artmasını bekliyoruz. Orta ve uzun vadede ilkbahar ve kış yağışlarında da azalmalar olacak. Elmalı’ya yakın bölgelerde daha sıcak havaları göreceğiz.          Tarım risk altındadır ve tüm çiftçilerimiz o risk ile karşı karşıyadır.” 

KAYMAK: “JAPONYA’DA GES KURULURKEN, KOMŞU İZİN VERMEZSE KURULMUYOR”

İTÜ Enerji Enstitüsü’nden Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Kemal Kaymak ise kısa tuttuğu konuşmasında, GES’in ülkemizde kurulmasının daha kolay olduğunu, Japonya ve İngiltere’de  komşusuna bile sorulduğunu, izin vermezse belediyelerin ruhsat vermediğine dikkat çekti. Yenilenebilir Enerji uzmanı Dr. Mustafa Kemal Kaymak, şöyle konuştu:

“Güneş panellerinin kurulması için her ülkenin kendisine ait düzenlemeleri var. Kanunları var. Ülkemizde kurulması için tarım vasfı olmaması gerekiyor. Yola cephesi olması gerekiyor. Kurulması için önce etüd çalışması yapılıyor. Arazi kiralanıyor veya satın alınıyor. Her ülkenin kendine ait kuralları var. Bizde ÇED, tarım raporu, muafiyet belgesi alınıyor. Japonya farklı bir şey çıkıyor. Komşudan izin istiyor. Komşu yapamazsın derse belediye izin vermiyor. İngiltere’de de öyle. Çok gelişmiş ülkede Bakanlıkların dışında yerel halkada soru soruluyor. Kurulmasını etkiliyor. Vatandaşın söz hakkı oluyor.Ülkemizde bu sistem henüz gelişmedi. Bizde raporlar yetebiliyor. Bir rüzgar tribünü diktiğiniz zaman 100 m2'lik bir alana 3-4 mgw hatta 10 megawat enerji üretebilirken 10 megawat’lık bir güneş tarlası için muhtemelen 40-50 hektar arazi kullanmanız gerekiyor. Elmalı’da yüksek bir GES potansiyeli var. Kuracağım GES’le 20-25 yılda bu toprakların tüm birikimini yok edeceğim. Çocuklarımıza ve torunlarımıza hiç bir şey kalmayacak. Bu süre zengin olmak için yeterli ama gelecek nesilleri de yok etmek için kısa bir süre. GES enerji ihtiyacımızın yaklaşık yüzde 5,73'ünü karşılıyor. Bu yükselmesi gerekiyor. Ama bunlar Konya Karapınar gibi toprağı kıraç olan, hiç bir şey yetişmeyen yerlere kurmamız gerekiyor.”

 

KADIOĞLU: “AŞAĞIDAKİ SICAK HAVA ELMALI’YA YENİ BİTKİ TÜRLERİNİN VE BÖCEKLERİN GELMESİNİ SAĞLIYOR”

          İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ise, “En büyük problemimiz Akdeniz ve Ege bölgelerinin çok ısınacak olması. 4-5 derecelik bir artış bekliyoruz, 2100 yılına kadar. 4 derecelik bir ısınma tarım için çok önemli. 2 derece sıcaklık artışında bir çok ürün deseni kayboluyor. Tarım için çok önemli. 30 derecenin üzerindeki günler Güneydoğu’da çok fazla ama zamanla tüm Ege, sizin bulunduğunuz Elmalı, Akdeniz bölgesinde 30 derece  olan sıcak günler sayısında büyük artışlar olacak. Bu daha da artacak. Bazı ağaçlarda kurumalar var. Orman köylüleri  yeni bitki ve böceklerle karşılaşıyorlar. Çünkü aşağıdaki bitki ve böcekler dağlara doğru yürüyor. Elmalı’da kar da çok azalacak. 2100 yılına kadar kış yağışlarınız yüzde 50 civarında azalacak. Kış kuraklığı tehlikeli. Siz mevsimsel hava tahminlerini kullanmanız lazım. Hava olaylarına daha bilimsel yaklaşmanız lazım. 2070 yılında sulama mevsiminiz 2 ay daha uzayacak. Aşırı su isteyen ürünler bu bölgede sürdürülebilir değil. Yağışlarınız 180'lerden 80-90'lara düşecek. Susuzluk varsa önce talep ve arz dengesine bakacaksınız. Sonra su havzalarının amaç dışı kullanımına, kirletilmesine dikkat edin. Bir yerde göller kuruyorsa su kullanımına bakacaksınız. İklim değişirken bizim de değişmemiz lazım. Basit çözümler var“ açıklamasında bulundu. (HABER MERKEZİ)

Bu haber toplam 300 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim