Endemik Çiçeklerle 'Dostluk Köprüsü'
ANTİK kentlerde yayılış gösteren endemik çiçek türlerinin incelenmesini öngören, Avrupa Birliği fonlarınca finanse edilen "Apollo'dan Athena'ya Antik Kentler & Endemik Çiçekler" projesi başladı.
Sivil Toplum Diyaloğu V Programı tarafından desteklenen "Apollo'dan Athena'ya Antik Kentler & Endemik Çiçekler" projesinin ilk toplantısı Antalya'da yapıldı. Antalya Orkidelerini ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Derneği (ANTOK) tarafından koordine edilen projede Antalya ve Atina'da bulunan antik kentlerde yayılış gösteren endemik ve hassas bitki türleri üzerine çalışmalar yürütülecek. Sivil toplum örgütlerinin diyaloğunu amaçlayan program, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından yürütülüyor.
ANTALYA EN ZENGİN İL
Proje Koordinatörü Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi ve ANTOK Başkanı Doç. Dr. Gökhan Deniz, Türkiye'nin bitki çeşitliliği yönünden son derece zengin olduğunu, yaklaşık 10 bin bitki türüne ev sahipliği yaptığını söyledi. Bu bitki türlerinden 2700 tanesinin Antalya'da yayılış gösterdiğini vurgulayan Doç. Dr. Deniz, "Ülkemizde yayılış gösteren bitki türlerinin yaklaşık üçte biri endemik ve başka ülkelerde yayılış göstermiyor. Antalya 825 endemik bitki taksonuyla ülkemizin bu anlamda en zengin ili olma özelliğine sahip" dedi.
Projenin Yunanlı yürütücüleriyle bir araya geldiklerine değinen Doç. Dr. Gökhan Deniz, "Antalya bitki çeşitliliği yönünden çok zengin. Ancak çeşitli baskılar nedeniyle 73 bitki türümüz kritik seviyede tehdit altında. Toplumumuzda bu konudaki farkındalığı artırmak amacıyla Antalya'da beş arkeolojik bölge belirledik ve bu bölgelerdeki endemik hassas flora üyeleri üzerine araştırmalar yapacağız. Side, Aspendos, Perge, Phaselis ve Termessos antik kentleri çalışmamız kapsamında yer alıyor. Yunanistan'da da dört antik kent proje kapsamına alındı. Ortak çalışma yapacağız. Projenin ismini Side Antik Kenti Apollon Tapınağı'ndan ve Atina Akropolis Antik Kenti Athena Tapınağı'ndan ilham alarak, iki ülke günümüz ve gelecek işbirliğinin simgesi olarak belirledik" dedi.
Proje kapsamında Türkiye ve Yunanistan'da yayılış gösteren endemik bitki türleri için sanal platformlar oluşturulacağına değinen Doç. Dr. Gökhan Deniz, "Eğitim materyalleri, sergiler, akıllı cihazlar için aplikasyonlar üretilecek ve türlerin bölge yayılışları üç boyutlu olarak modellenecek. Bu sayede Türkiye sivil toplumu ve çevre koruma değerleri konusunda etkin ve efektif rol alan yetkili yerel/ulusal birimlerin bilgilendirilmesi amaçlanıyor" diye konuştu.
Açılış toplantısının ardından Dünya üzerinde sadece Phaselis Antik Kenti ve yakın çevresinde yayılış gösteren Phaselis Burçağı (Lathyrus phaselitanus) ve Termessos Antik Kenti'ndeki bitki türleri üzerinde incelemeler yapıldı.
FOTOĞRAFLI
- Erbaş, Hacı Bayram Veli Camii’nde teravih namazı kıldırdı
- Otomobilin yan yattığı kaza anı kameraya yansıdı
- Samsun'da trafik kazası: 3 yaralı
- ABD'de düzenlenen yarışmada dünya 2.'si oldu
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- Antalya’da hortum yıkıp geçti, evler ve seralar hasar gördü
- Antalya-Konya Karayolu’nda mevsimin ilk kar yağışı başladı
- MHP'den Türk Eğitim Sen'e 24 Kasım ziyareti
- Rus turist fırtınanın oluşturduğu dev dalgalar arasında denize girdi, ceket giyenlere güldü
- Müezzin ve cemaati camiye sokmayan eli bıçaklı şahıs tutuklandı
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim