Bugün 16 Eylül 2024 Pazartesi
  • Antalya24 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2820.34
    %0.22
  • Dolar
    34.0022
    %0.32
  • Euro
    37.839
    %0.57
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Erçin: “Yargı yoluna başvurduk”
05 Eylül 2024 Perşembe 17:30

Erçin: “Yargı yoluna başvurduk”

Antalya Eczacı Odası Başkanı Uzman Eczacı İsmail Erçin, ‘sağlık ve iyi olma halini’ ifade eden artı sembolünün eczane tabelalarında kullanılmasının yasaklanmasına karşı yargı yoluna başvurduklarını bildirdi.

Evrensel bir sağlık hizmeti sembolü olan, ‘sağlık ve iyi olma halini’ ifade eden artı sembolünün TİTCK tarafından yayımlanan tebliğ ile eczane levhalarında kullanımının yasaklandığını belirterek özellikle turizm bölgelerindeki eczanelerde denetimlerin gerçekleştirildiğini kaydeden  Antalya Eczacı Odası Başkanı Uzman Eczacı İsmail Erçin, turizmin başkenti Antalya’da yürürlüğe konulan bu talihsiz uygulamanın iptali için yargı yoluna başvurduklarını açıkladı. Bölgedeki öncelikli sorunun artı sembolü olmadığının altını çizen Erçin, “Sağlık otoritesini nereden ve nasıl temin edildiği belli olmayan, ne şartlarda saklandığı bilinmeyen ve sağlık beyanı ile satılan birçok ürünün bulunduğu işletmeleri denetlemeye ve halk sağlığını tehdit eden bu duruma son vermek için göreve davet ediyoruz” diye konuştu.

 

“ARTI SEMBOLÜ ‘SAĞLIK VE İYİ OLMA HALİNİ’ İFADE EDİYOR”

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından yayımlanan tebliğ ile eczane levhalarında artı sembolünün bulunamayacağı ve bu işareti kullanmaya devam edenler hakkında mevzuatın belirlediği yaptırımların uygulanacağının tebliğ edildiğini belirten Erçin, “Bilindiği üzere artı sembolü dünyanın farklı coğrafyalarında yaşayan insanlar için evrensel bir sağlık hizmeti sembolüdür. Artı sembolü birçok dilde ‘sağlık ve iyi olma halini’ ifade etmekte. Bu sembolün her yıl yüzlerce farklı ülkeden milyonlarca insanın ziyaret ettiği Antalya gibi bir turizm şehrinde hangi amaçla kullanıldığı açıktır. Bu sembolün eczaneler tarafından kullanılmasının bugüne kadar kamu yararını ya da düzenini ihlal ettiğine ve tebliğde gerekçelendirildiği gibi bir karmaşıklığa sebep olduğuna dair somut bir vaka yaşanmamıştır” dedi.

ismail-ercin-antalya-eczaci-odasi-bsk-2024-3.jpg

“AKLA, MANTIĞA VE DÜNYA GERÇEKLERİNE AYKIRI BİR DENETİM”

Özellikle turizm bölgelerinde faaliyet gösteren eczacıların, son haftalarda akla, mantığa ve dünya gerçeklerine aykırı bir biçimde, bilimsel bir temele dayanmadan, eczanelerinde bulunan, tamamen turistlere ve turizme yönelik olan ilaç temini ve sağlık tesisi anlamına gelen yeşil renkli artı işaretlerinin kaldırılması konusunda denetlendiğini bildiren Erçin, “Tüm dünyada ‘sağlığı ve iyi olma halini’ ifade eden bir sembolün eczanelerde kullanılmasına kesinlikle izin vermeyen sağlık otoritesi, defalarca bilgilendirmemize rağmen hiçbir denetime tabi olmadan işletilen, eczaneye benzer tasarımları ile kendilerini sağlık hizmeti sunucusu gibi gösteren, hatta yabancı dilde; eczane, sağlık hizmeti, sağlık noktası gibi yazıları vitrinlerinde, tabelalarında kullanmaktan çekinmeyen, her türlü sağlık beyanıyla ürün satan 'vitamin shop' adı altındaki ne olduğu belirsiz işletmelere bir yaptırım uygulamamıştır” diye konuştu.

 

“HALK SAĞLIĞI TEHDİT ALTINDA”

“Bölgemizin öncelikli sorunu, turizmin başkenti olan şehrimizde sağlık konusunda uluslararası bir işaretin birinci basamak sağlık kuruluşu olan eczanelerde yer almasının tartışılması değil, böyle denetimsiz, uzmanlığı olmayan işletmelerden yanıltıcı bir yöntemle sağlık hizmeti almasıdır” diyen Erçin, “Bir kez daha sağlık otoritesini nereden ve nasıl temin edildiği belli olmayan, ne şartlarda saklandığı bilinmeyen ve sağlık beyanı ile satılan birçok ürünün bulunduğu bu işletmeleri denetlemeye ve halk sağlığını tehdit eden bu duruma son vermek için göreve davet ediyoruz. Turizmin başkenti Antalya’mızda yürürlüğe konulan bu talihsiz uygulamanın iptali için yargı yoluna başvurarak davamızı açtık. Temennimiz yargı kararından önce bu yanlıştan dönülmesidir. Bu sebeplerle halk sağlığı tehdit altındadır” ifadelerini kullandı. HABER: ÖMER ALİ YETGİN

Bu haber toplam 516 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim