Ertekin: Yüzde 25 Zam, İlaç Sıkıntısını Ortadan Kaldırdı
ANTALYA Eczacılar Odası Başkanı Mehmet Ertekin, geçen yıl ilaç bulma konusunda çok sıkıntı çektiklerini belirterek, "19 Şubat'tan itibaren ilaç fiyatlarına yüzde 25'lik artış, sanayinin ilaç üretim bandına ürün hazırlığını kolaylaştırdı. Bundan dolayı ilaç bulamama sıkıntısının önüne geçilmiş oldu" dedi.
Antalya Eczacı Odası Başkanı Mehmet Ertekin, Eczacılık Haftası dolayısıyla sektörel değerlendirmelerde bulundu. Antalya'da 1200 eczacı olduğunu anlatan Ertekin, en büyük problemin bilgi aktarımı olduğunu söyledi. Antalya Eczacı Odası olarak eğitime çok önem verdiklerini vurgulayan Ertekin, geçen sene Antalya Eczacı Odası Akademisi'ni kurduklarını ve eczacılara birçok konuda mesleki eğitim verildiğini anlattı.
ECZACILAR ARALARINDA BİLGİ PAYLAŞIMI YAPIYOR
Eczacılıkta en büyük problemin "bilgi aktarımı" olduğunu belirten Mehmet Ertekin, halkta sağlık okuryazarlığının yüzde 1'lerde olduğunu söyledi. İnsana hizmet ettiklerini anlatan Ertekin, hastalara daha detaylı etkin ve doyurucu hizmet sunmak, tüm eczacıları yüksek bilgiyle donatmak için geçen sene İstanbul Medipol Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nin katılımıyla bir akademi kurulduğunu söyledi. Mehmet Ertekin, şöyle konuştu:
"Şu an yüksek oranda alaylı dediğimiz, uzun zamandır eczanelerde kalfa, çırak olarak çalışan personelle hizmet veriyoruz. 2 yıllık sağlık teknikerliği mezunları, meslektaşlarımıza eğitim veriyor. Yaptığımız iş sürekli güncel eğitim gerektiriyor. Örneğin 20 yıl önce mezun olan eczacıyla şimdi mezun eczacı arasında güncellenmesi gereken konular var. Gelişen teknolojiyle yeni bilgiler öğreniyoruz. Tedavide yeni birçok uygulama ortaya çıkıyor. Yıllar önce mezun olan eczacıyla yeni nesil eczacılar arasında bilgi paylaşımı gerekiyor. Bu yüzden Antalya Eczacı odası bir akademi kurdu. Önce meslektaşlarını eğitiyor. Akademinin amacı sürekli ve düzenli eğitim. Biz akademik kuruluşumuzu bir sene önce başlattık. İstanbul Medipol Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi'yle birlikte protokol imzaladık. Meslekle ilgili uzman akademisyenler koah, diyabet, hamilelik, hipertansiyon, işletim sistemleri, eczane yönetimi gibi çeşitli konularda eğitim veriyor. Bize danışan hastaların sorunlarına daha bilinçli yaklaşırsak en iyi hizmeti vermek için yardımcı olabiliriz."
ŞUBATTA YÜZDE 25 ZAM GELDİ
Sektörel problemleri anlatan Mehmet Ertekin, geçen haziran ayından 19 Şubat'a kadar ilaç sıkıntıları olduğunu söyledi. Geçen yıl çok zor bir sezon geçirdiklerini belirten Ertekin, "Basit bir ilacı bulamamak önemsizdir ama tansiyon, şeker, kanserli hastaların ilaçlarını bulamamak bu insanı zora koşar. Eczaneye gelen hastaya "Ben bu ilacı size temin edemiyorum" demek eczacı için o kadar zor ki. Bunu demek zorunda kalıyorum. İlaç Türkiye'ye girmiyor, sanayi onu alıp üretemiyor. Yani kotası var, rakamı belli ama aynı ürün Amerika'da şu fiyatta, senin ülkende neden ucuza satayım diyor. Bunu ülke politikaları belirliyor. Sanayinin yaşaması, ilacı üretim bandına sokmak için 19 Şubat'ta ilaca yüzde 25 zam geldi" diye konuştu.
EURO KURU 3 LİRA 40 KURUŞTAN HESAPLANIYOR
Ülkenin sorununun ilaç ve hammadde üretiminde dışa bağımlılık olduğunu belirten Ertekin, yeterli miktarda hammadde ve ilaç üretimi olmadığını söyledi. Sanayiye verilen destekten ilaç pazarına verilen desteğin ülkedeki döviz fiyatının hareketiyle son bulabildiğini anlatan Mehmet Ertekin, "Döviz fiyatlarındaki artış sanayinin ilaç üretimi ve fiyat politikasını etkiliyor. Sanayinin ilacı üretebilmesi ve bize ulaştırabilmesi için gerekli alt yapının sağlanması gerekiyordu. Her yıl Ocak ayında Sağlık Bakanlığı tarafından ilaç fiyatları karara bağlanıyor ve Euro kuru belirleniyor. Eczacının ürünlerine verilen Euro kuru 3.40 lira olarak karara bağlandı. Kurul Avrupa Birliği Kriterleri doğrultusunda belli standartlarda sözleşme yaparak bunu uyguluyor. Biz Avrupa Birliği'ne en son giren ülkenin yüzde 10 altında ilaç fiyatı belirlemek durumundayız. Örneğin, Euro 7 lira civarındaysa bizim ilaç fiyat kurumuz 3.40 liraya sabitlendi. Avrupa'da 10 lira olan bir ilaç var diyelim. Türkiye'de 9 lira olmak zorunda. İlaç fiyatlarına ne kadar zam gelirse gelsin eczacı hep yüzde 20'lik brüt kazanç ile hizmet ediyor" dedi.
FOTOĞRAFLI
- Erbaş, Hacı Bayram Veli Camii’nde teravih namazı kıldırdı
- Otomobilin yan yattığı kaza anı kameraya yansıdı
- Samsun'da trafik kazası: 3 yaralı
- ABD'de düzenlenen yarışmada dünya 2.'si oldu
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- Antalya’da hortum yıkıp geçti, evler ve seralar hasar gördü
- Antalya-Konya Karayolu’nda mevsimin ilk kar yağışı başladı
- MHP'den Türk Eğitim Sen'e 24 Kasım ziyareti
- Rus turist fırtınanın oluşturduğu dev dalgalar arasında denize girdi, ceket giyenlere güldü
- Müezzin ve cemaati camiye sokmayan eli bıçaklı şahıs tutuklandı
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim