Bugün 22 Kasım 2024 Cuma
  • Antalya17 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3005.805
    %1.82
  • Dolar
    34.5348
    %0.14
  • Euro
    36.0249
    %-0.48
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Girişimsel Radyoloji, Parmaktan Beyne Olan Tedavilerde Aktif Rol Alıyor
07 Kasım 2022 Pazartesi 11:23

Girişimsel Radyoloji, Parmaktan Beyne Olan Tedavilerde Aktif Rol Alıyor

Türk Radyoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Canyiğit, girişimsel radyolojinin parmağın ucundan beyine kadar bütün vücudun tedavilerinde...

Türk Radyoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Canyiğit, girişimsel radyolojinin parmağın ucundan beyine kadar bütün vücudun tedavilerinde aktif olarak rol aldığını belirterek, "Yeni başlamış karaciğer, akciğer tümöründe cerrahi ile eş başarılara sahip, girişimsel radyolojik yöntemle o tümörün yakılması" dedi.

Türk Radyoloji Derneğince(TÜRKRAD) Antalya'da düzenlenen "43. Ulusal Radyoloji Kongresi, Antalya'nın Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde gerçekleştirildi. Kongre bünyesinde düzenlenen değerlendirme toplantısında konuşan Türk Radyoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Canyiğit, girişimsel radyolojinin, radyoloji içindeki branşlardan biri olduğunu belirtti.

Halk arasında radyolojinin bilinmesine rağmen girişimsel radyolojinin pek bilinmediğine değinen Canyiğit, "Girişimsel radyoloji, radyoloji içerisindeki tedavi eden branştır. Görüntüleme cihazlarını kullanarak hastaları tedavi ediyoruz. Oldukça geniş perspektifte bir hasta yoğunluğu ve tedavilerimiz var. Parmağın ucundan beyine kadar bütün vücudun tedavilerinde, girişimsel radyoloji aktif olarak rol alıyor. Bunlardan en basiti biyopsilerdir. Vücuttaki biyopsiler kalp ve beyin hariç hepsi girişimsel radyoloji tarafından yapılıyor. Bu tanılar oradan konuluyor ve daha sonra patolojiye gidiyor. Vücutta sıvılar toplanıyor, apse olabiliyor, kist hidatik denilen ve Türkiye'de çok görünen bir hastalığın tedavisi girişimsel radyolojide yapılıyor" diye konuştu. Canyiğit, girişimsel radyolojinin en büyük avantajının iğne deliği gibi bir yerden girilerek tedavinin yapıldığını hastanın ameliyata gerek duymadığının altını çizdi.

"Tedavideki hastalıklar"

Girişimsel radyolojide hastanın sabah tedavisini olup akşam evine gidebildiğine değinen Canyiğit, "Girişimsel radyoloji özellikle tümör hastalarının tedavisinde aktif rol oynuyor. Yeni başlamış karaciğer, akciğer tümöründe cerrahi ile eş başarılara sahip, girişimsel radyolojik yöntemle o tümörün yakılması. Diyabetik ayak tedavisiyle hastanın damarları açılarak iyileşmesi sağlanıyor. Covid hastalarında çok sık damarda pıhtı oluyor, beyine pıhtı gidiyor ve hasta inme geçirebiliyor. Bu hasta grubuna hızla müdahale edip oradaki inmenin düzelmesi girişimsel radyolojiyle sağlanıyor. Beyinde, damarda, kolda, bacaktaki damar yumaklarının tedavisini ayaktan hızlı şekilde yapabiliyoruz. Kadınlardan karın, erkekte testis içindeki varislerin tedavisi de yapılıyor. Prostat büyümesi, kadınlarda miyom tedavisinde hasta ameliyata gitmeden girişimsel radyoloji ile yapılabiliyor" ifadelerine yer verdi.

Girişimsel radyolojide hastanın hem hızlı şekilde tedavi edildiğini hem de ameliyattan kurtarıldığının altını çizen Canyiğit, anestezi verilmediğini işlemlerin büyük çoğunluğunun lokal anestezi ile yapıldığını kaydetti.

Antalya Son Haber

Bu haber toplam 3067 defa okunmuştur
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim