Bugün 24 Kasım 2024 Pazar
  • Antalya9 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3005.985
    %0
  • Dolar
    34.5383
    %0
  • Euro
    35.9979
    %0
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hastalıklar Yazın Tatil Yapmaz
28 Mayıs 2019 Salı 12:03

Hastalıklar Yazın Tatil Yapmaz

ÇOCUK Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Engin Kutay, yaz mevsiminde sık karşılaşılan çocuk hastalıkları hakkında uyarılarda bulundu.

ÇOCUK Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Engin Kutay, yaz mevsiminde sık karşılaşılan çocuk hastalıkları hakkında uyarılarda bulundu.

OFM Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Engin Kutay, çocukların sadece kış mevsiminde hasta olmadığını, yaz mevsiminde de hastalıkların kol gezdiğinisöyledi. Kutay, hastalıkların tatil yapmadığını belirterek, "Aileler, yaz aylarında da çocuklarına dikkat etmeli. Sıcak ve nemli havalarda deri döküntüleri, böcek sokmaları, güneş çarpmaları, zehirlenmeler en sık karşılaştığımız sorunlar. Özellikle ortak kullanım alanlarındaki bulaşıcı hastalıklara karşı dikkatli olunmalı" diye konuştu.

EN ÇOK BEBEK CİLDİ ETKİLENİYOR

Yaz aylarında en sık karşılaşılan hastalığın deri döküntüleri olduğunu aktaran Uz. Dr. Engin Kutay, ter bezlerinin tıkanması sonucu oluşan isilikin, deride tahribat ve enfeksiyona sebep olduğunu söyledi. Bu duruma karşı çocuklara sık banyo yaptırılmasını öneren Kutay, "Yaz aylarında çocuklarda en sık karşılaştığımız sorun, deri döküntüleri ve isiliktir. Bu tarz olumsuz tabloya karşı aileler, çocuklarına sık banyo yaptırmalı, pamuklu giysiler giydirmeli ve mümkün olduğunca çocuktaki derinin hava almasını sağlamalı. Bebeklerde ise yazın en sık karşılaştığımız sorun pişiktir. Pişiği birkaç teknikle önlemek mümkün. Yazın sıcak ve nemin artmasıyla ortaya çıkan pişiğe karşı, bebeklerin bezi sık sık değiştirilmeli mümkünse bebeğin altı ılık su ile yıkanmalı. Bebeklerin cildi çok hassastır. Bu nedenle ilk aylarda kimyasal içeren ıslak mendiller kullanılmamalı. Her bez değişiminde koruyucu kremler kullanılmalı" diye konuştu.

TOPLU ALANLAR ENFEKSİYON YUVASI

Uz. Dr. Engin Kutay, yaz mevsiminde özellikle ortak kullanım alanlarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Hijyenik olmayan havuz ve toplu alanlarda enfeksiyonların daha kolay yayıldığını söyleyen Kutay, "Sıcak ve nemli havalarda özellikle 0-5 yaş aralığındaki çocuklara çok dikkat edilmeli. Enfeksiyonların neden olduğu ishal, 0-5 yaş aralığında ölümcül olabilir. Hafif, orta ve ağır ishal vakalarına karşı mutlaka uzman bir çocuk hekiminden yardım almalılar. Havuz kullanımında temizliğe dikkat edilmeli, sağlıklı olmayan toplu alanlardan durulmalı" dedi.

AÇIK TENLİ ÇOCUKLARIN CİLDİ HASSAS

Uz. Dr. Engin Kutay, yazın sık görülen yanık, güneş çarpması ve böcek sokmalarına karşı ailelere uyarılarda bulundu. Açık tenli, sarışın, renkli gözlü çocukların ciltlerinin güneş yanıklarına karşı hassas olduğunu söyleyen Uz. Dr. Kutay, şöyle dedi:

"Hassas cilde sahip çocuklarınızın, güneş ışınlarının yoğun olduğu zamanlarda, güneşte fazla kalmamasına dikkat edin. Açık renk, pamuklu kumaştan, bol giysiler giydirin ve başına şapka taktırın. Açık tenli çocuklar ve bebekler için, koruma faktörü 50'nin üzerinde güneş kremlerini kullanın. Çocuk gölgede bile olsa kum ve denizden ya da havuzdan yansıyan ışınlardan etkilenip yanabilir. Güneşten korunmak için mutlaka güneş ışınlarını süzen UV korumalı güneş gözlüğü takın. Yazın çocuğunuzda 38 ve üstü ateş, deride solukluk, baş dönmesi zayıf nabız terleme varsa, güneş çarpmasından şüphelenilmeli. Yaz aylarında genellikle piknik gibi aktivitelerde böcek sokması sorunları çok sık yaşanır. Böyle bir durumda, böceğin ısırdığı alana soğuk kompres yapın. En yakın sağlık kuruluşuna götürün."

Engin Kutay, çocuklarda zorunlu ve özel aşıların yaz aylarında da mutlaka zamanında yapılması gerektiğinin altını çizdi.

FOTOĞRAFLI

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 739 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim