Bugün 23 Kasım 2024 Cumartesi
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3005.805
    %1.82
  • Dolar
    34.5348
    %0.14
  • Euro
    36.0249
    %-0.48
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İ̇drar Yaparken Zorlanıyorsanız Sebebi Üretra Darlığı Olabilir
08 Ekim 2021 Cuma 11:23

İ̇drar Yaparken Zorlanıyorsanız Sebebi Üretra Darlığı Olabilir

Medicana International Ankara Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Serkan Altınova, "İdrar yaparken zorlanıyorsanız sebebinin üretra darlığı olabilir. Bu...

Medicana International Ankara Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Serkan Altınova, "İdrar yaparken zorlanıyorsanız sebebinin üretra darlığı olabilir. Bu problemin en önemli belirtisi idrar tazyikinde azalma olmasıdır" dedi.

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Serkan Altınova, mesaneden (idrar kesesinden) idrar çıkış deliğine uzanan, idrarın mesaneden atılmasını sağlayan ve idrar çıkış borusu olarak da tanımlayabileceğimiz organın üretra olduğunu açıkladı. Prof. Dr. Altınova, idrarın dışarı atılmasını sağlayan üretranın herhangi bir yerinde daralma olması ve buna bağlı idrarı zor yapma veya yapamama durumu olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Altınova, idrar kanalındaki bu darlığın sebepleri içinde geçirilmiş enfeksiyonlar olduğunu da ekledi. Altınova, üretra darlığı probleminin kadınlara nazaran erkeklerde daha sık rastlanmakta olduğunun altını çizdi.

İdrar kanalı darlığının belirti ve tanısı

Prof. Dr. Serkan Altınova, idrar idrar tazyikinde, üretra darlığının en önemli belirtisi olduğunu söyledi. Altınova, bunun yanında idrar yaparken yanma, idrarı tam boşaltamama sık idrara çıkma hissi diğer belirtileri arasında olabildiğini ifade etti. Prof. Dr. Serkan Altınova, idrar akım hızı ölçümü, bazen ilaçlı çekilen grafiklerle veya kamera yardımı ile idrar yolunu görüntüleme ile tanı konulduğu bilgisini verdi.

Üretra darlığı tedavisi

Prof. Dr. Serkan Altınova, idrar kanalındaki daralma probleminin medikal bir tedavisi olmadığını, 3 ana girişimsel tedavi uygulanabildiğini açıkladı. Prof. Dr. Altınova, ilk tedavi yöntemi olan dilatasyon tedavisi için bir katater yardımıyla darlığın genişletme işlemi olarak açıkladı. İkinci tedavi; endoskopik (kapalı) olarak darlığın kesilerek açılması ve lazer veya soğuk bıçakla yapılan bir işlem olduğunu açıklayan Altınova üçüncü girişimsel tedavinin açık cerrahi olduğunu ve her zaman gerekmediğini vurguladı. Prof. Dr. Serkan Altınova, sık tekrar eden veya endoskopik olarak açılamayan darlıklar için uygulandığını ifade ederek sözlerini noktaladı.

Antalya Son Haber

Bu haber toplam 2735 defa okunmuştur
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim