Bugün 24 Kasım 2024 Pazar
  • Antalya10 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3005.985
    %0
  • Dolar
    34.5383
    %0
  • Euro
    35.9979
    %0
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İleşimcilere Haber Kameramanlığını Anlattı
13 Mayıs 2019 Pazartesi 14:43

İleşimcilere Haber Kameramanlığını Anlattı

TÜRKİYE Haber Kameramanları Derneği Başkanı Aytekin Polatel, haber sahasındaki tecrübelerini Akdeniz Üniversitesi (AÜ) İletişim Fakültesi öğrencileri...

TÜRKİYE Haber Kameramanları Derneği Başkanı Aytekin Polatel, haber sahasındaki tecrübelerini Akdeniz Üniversitesi (AÜ) İletişim Fakültesi öğrencileri ile paylaştı.

AÜ İletişim Fakültesi Konferans Salonu'nda 2'ncisi düzenlenen "Kadraj Hikayeleri2" adlı etkinliğe Türkiye Haber Kameramanları Derneği Başkanı Aytekin Polatel konuk oldu. Polatel, saha deneyimlerini öğrencilerle paylaştı.

'Haber kameramanı kimdir" sorusuyla konuşmasına başlayan Polatel, "Haber kameramanlığı insanların kaçarak uzaklaştıkları yerlere koşarak gidenlerin yaptığı bir meslektir. Biz buralara kamuoyu için gidiyoruz. Çünkü haber kameramanı kamuoyunun gören gözleri, duyan kulaklarıdır. Biz görürsek siz görürsünüz, biz duyarsak siz duyarsınız. Riskleri çok fazla olan bir meslek olduğunu düşünüyorum. Çünkü aldığımız risk cebimizdeki para veya kariyerimiz değildir. Aldığımız risk hayatımızdır. Ölümle kalım arasında görev yapıyoruz" dedi.

İyi bir haber kameramanı olabilmek için çalışkan ve yaratıcı olmak, çok kitap okumak, gerektiğinde risk alabilmek, gelişime açık olmak ve teknolojiyi yakından takip etmek gerektiğine değinen Aytekin Polatel, "Bilgi, entelektüellik, hız, kıvraklık ve cesurluk bizim için vazgeçilmez özellikler olması gerekiyor. Çünkü yakaladığımız haberler bizim hızımızı, kıvraklığımızı, bilgimizi temsil ediyor" dedi.

Haber kameramanlarının bazı özel görüntüleri aldıktan sonra psikolojik problem yaşadıklarına da değinen Polatel, şöyle konuştu:

"Kanadalı bir kameraman, Irak savaş bölgesine gidiyor ve orada 3 ay kalıyor. Kadınların ve çocukların öldüğü, insanların parçalandığı, açlık ve sefaletin olduğu yerden ayrılıp bir gün sonra tamamen farklı bir dünyaya gelmesi, onun psikolojisinin bozulmasına neden oluyor. Kanada Psikologlar Derneği kameramanı terapiye alıyor ancak tedavi edemiyor. Bu yüzden coğrafi konumundan dolayı Türkiye'de habercilik yapan kişilerin bu durumla nasıl baş ettiklerini araştırmaya başladılar. Sonra ODTÜ'ye başvurdular. ODTÜ de Türkiye Haber Kameramanları Derneği'ne başvurdu. Geldiklerinde "Ben kendimi konuşarak tedavi ediyorum" dedim. Ailemle, arkadaşlarımla, sokaktaki insanlarla konuşuyorum. Böylece kendimi tedavi etmiş oluyorum" diye konuştu.

FOTOĞRAFLLI

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 700 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim