Bugün 19 Nisan 2025 Cumartesi
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    4074.566
    %0.00
  • Dolar
    37.9464
    %-0.07
  • Euro
    43.137
    %0.00

Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

İşbirliği protokolü ve deniz temizliği

04 Ekim 2021 Pazartesi 00:05

 

            Daha yaşanabilir ve sağlıklı bir çevre için atılması gereken adımlar, yatırımlar ve projeler var.

            Hiçbir şeyi oluruna bırakmadan, değişen ve gelişen Dünya’nın çevre kirliliği gerçeği ile ‘’yüzleşerek’’ hareket etmeliyiz.

            Bu anlamda son yıllarda tehlikeli boyutunu daha da hissettiren müsilaj sorunu konusunda tüm kurum ve kuruluşların çevreci ve bilimsel yaklaşımlarını sıklaştırması ve işbirliği prokollariyle bu soruna el atmaları olumlu gelişmeler…

            Çok geç olmadan atılan ve atılacak her adım sonuç itibariyle tüm canlılar için yaşamsal bir gerçek ve zorunluluk…

            Bu anlamda Büyükşehir Belediyesi ile Akdeniz Üniversitesi arasında gerçekleştirilen protokoü yerinde ve anlamlı buluyorum.

   Evet… Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Akdeniz Üniversitesi arasında deniz salyası (müsilaj) gibi olayların Antalya Körfezi’nde görülmesini engellemek adına imzalanan iş birliği protokolü kapsamında saha çalışmaları başladı. İlk olarak Döşemealtı Bölgesindeki Kırkgöz havzasında bulunan yeraltı ve yerüstü su kaynaklarında gözlem çalışması gerçekleştirildi. 

 

Büyükşehir Belediyesi, ASAT Genel Müdürlüğü ve Akdeniz Üniversitesi arasında Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorununun benzerinin Akdeniz’de yaşanmaması için güç birliği yaparak bilimsel çalışmalar yapılmasını amaçlayan bir iş birliği protokolü imzalanmıştı. Antalya Körfezi’nde deniz, kıyı geçiş suları ile iç sularda sucul canlıları yakın takibe alacak protokol kapsamında ilk saha çalışması da gerçekleştirildi. 

   Büyükşehir Belediyesi Deniz ve Kıyı Yönetimi Şube Müdürü Aliye Ergendedeoğlu, ASAT Genel Müdürlüğü Laboratuvar Şube Müdürü Adil Doğan,  ASAT Havza Koruma Şube Müdürü Mehmet Ulusoy, Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Jale Korun ve Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Mehmet Gökoğlu’ndan oluşan heyet sahaya indi. Döşemealtı bölgesindeki Kırkgöz havzasında bulunan yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının incelenmesi ve bilimsel analizlerinin yapılması için saha taraması gerçekleştirildi. Antalya’nın en büyük yeraltı kaynağı suyu olan Kırkgöz havzası Antalya’nın içme suyunu ve Düden Çayı’nı besliyor. Heyet, bu kapsamda bölgedeki Yağca Düden, Bıyıklı Düden, Pınarbaşı, Dirmil Kireç, Varsak Dolini, Yukarı Düden ve OSB kaynaklarında gözlem çalışması yaptı. 

   Akdeniz’de bir müsilaj sorunu yaşamamak için hayata geçirilen protokol kapsamında 

saha çalışmalarının başlaması son derece olumlu.

            Bu yöndeki çalışmaların ve işbirliğinin daha da artması daha yaşanabilir bir çevre için gerekli…

Bu yazı toplam 506 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim