Korsana karşı eylem
Korsan taşımacılığa servisçiler de savaş açtı. Öğrenci ve personel taşımacılığı yapan servisçiler, Antalya Toptancı Hal kavşağından Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanlığı önüne kadar konvoy düzenleyerek eylem gerçekleştirdi. Korsanlardan dolayı masraflarını karşılayamaz hâle geldiklerini vurgulayan servis şoförleri, yetkililerden denetimlerin artırılmasını istedi.
Antalya’da korsan taşımacılık son zamanlarda büyük bir sorun haline geldi. Korsan nedeniyle sıkıntı yaşamaya başlayan esnaflar adeta kazan kaldırdı. Taksicilerden sonra servis şoförleri de korsan taşımacılığa karşı eylem gerçekleştirdi. Dün sabah, Kepez ilçesindeki Antalya Toptancı Hal kavşağında toplanan 150’ye yakın personel ve okul servis şoförü, 100. yıl istikametinden Konyaaltı’nın Gürsü Mahallesi’nde bulunan Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanlığı (UKOME) önüne kadar konvoy düzenleyerek eylem yaptı. Burada “Personel ve okul servisi C plaka ile yapılır, C plakana sahip çık, korsana hayır” yazılı pankartlarla dikkat çeken servis şoförleri, basın açıklaması yaparak taleplerini dile getirdi. Yetkililerden denetimlerin artırılmasını isteyen personel ve okul servisi şoförleri, Antalya Servisçiler Odası Başkanı Süleyman Şahin’e de sitem etti. Açıklamayı takip eden UKOME Daire Başkanı Nurettin Şengül ise, ciddi çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirterek sorunu çözmeye yakın olduklarını bildirdi.
“EKMEĞİMİZE SAHİP ÇIKMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Personel ve öğrenci servisi şoförleri adına konuşan Hasan Çetinkaya, “Hepimiz öğrenci veya personel servisi taşımacılığı yapıyoruz. 5216, 5393, 2918 sayılı kanunların yerine getirilmesini istiyoruz. D1, D2, D3 veya D4 belgesiyle değil, C plakalı araçların öğrenci ve personel taşımacılığı yapabileceğini kanunlar söylüyor. Antalya, Türkiye’nin en önemli şehirlerinden. Biz maalesef C plakasız araç dediğimiz, D1, D2, D3, D4 belgeleriyle personel taşıyan araçlara izin verildiğini yıllardır biliyoruz. D belgeli araçlar bir yerden başka bir yere turist taşıma amaçlı kullanılan araçlardır. Bizler ekmeğimize sahip çıkmaya çalışıyoruz. Şuanda vergilerimizi, Oda aidatlarımızı ödeyemiyoruz. Kasko yaptıramıyoruz. Lastikleri 2’inci el alıyoruz” diye konuştu. Yol belgesi olmadığı için bir servisçinin 60 bin lira para cezası ve 2 ay otopark cezası aldığını belirten Çetinkaya, “Yol belgesi alacak parayı bulamıyoruz” dedi. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden alınan çok sayıda C plakanın boşta beklediğini de belirten Çetinkaya, çalışmak için maliyetleri karşılayacak para kazanamadıklarını kaydetti. Büyük fabrikaların yer aldığı Antalya Organize Sanayi Bölgesi’ni (OSB) örnek gösteren Çetinkaya, “Orada 3 bin servis varsa bunun 500 tanesi C plakalıdır. Geri kalan 2 bin 500’ü C plakasız ve yetki belgesine sahip değildir. Bu korsan taşımacılıktır” iddiasında bulundu. Şehir içerisindeki mücavir alanlar içerisinde C plakalı araçlarla öğrenci ve personel taşımacılığı yapılacağının kanunlarda yazılı olduğunu söyleyen Çetinkaya, “Bunun kontrolünü UKOME, zabıta, trafik şube müdürlüğünün birlikte yapması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“ODA BAŞKANLARI, YETKİLİLERİ NEREDE?”
“İsterdik ki burada Oda başkanları, yetkilileri olsun” diyen Çetinkaya, Antalya Servisçiler Odası Başkanı Süleyman Şahin’e sitem ederek, “Oda başkanları, yetkilileri nerede?” diye sordu. Çetinkaya’ya diğer servisçiler de destek verdi.
“D BELGELİLER BİZİM YETKİ ALANIMIZA GİRİYOR”
D2 yetki belgesinin şehirlerarası düzensiz yolcu taşıması için verildiğini belirten Selim Serbest ise, “Düzensiz demek, saati ve güzergahı belli olmayın sistemdir. Otel, havalimanı gibi transferleri veya turları yapar. Otel, fabrika gibi yerlerin personel taşımasını C plakalı araçlar yapabilir. Biz bunun işletilmesini istiyoruz. Bırakın D2 belgesini, hiçbir belgesi olmayanlar personel taşıyor. Bu da gerekli denetimlerin yapılmamasından kaynaklanıyor. D2 belgeliler bizim yetki alanımıza giriyor. C plaka okul ve personel servisi yapar ama maalesef D2 belgeliler bizim alanımıza girerek işlerimizi engelliyor” şeklinde konuştu.
“DEPREM BÖLGESİNDEN GELENLER VAR”
Deprem bölgesinden gelen servisçilerin de Antalya’da çalıştıklarını ileri süren Serbest şöyle konuştu:
“Geçen yılki depremden sonra o bölgelerden gelenlerin yetki belgeleri olmadan çalışmaları için izin verildi. Makul ve haklı bir gerekçeydi. Biz buradaki ekmeği birlikte paylaştık ama bu süre doldu. Biz nasıl C plaka olarak Antalya il sınırları dışına çıkamıyorsak bu araçlar da illerinin dışına çıkamamalı. Oralardaki UKOME başkanları ile görüştüğümüzde tek yetkinin Antalya trafik şube ve Antalya UKOME’de olduğunu söylüyorlar. İnsanlar burada denetimin olmadığını hissedince arkadaşlarına, eşine dostuna söylüyor. Burada 3 bin C plaka varsa 5 bin tane yetkisi ve belgesi olmayan var.”
“BIÇAK KEMİĞE DAYANDI”
Taleplerini gerekli yerlere ilettiklerini de belirten Serbest, “Eğer taleplerimiz belli ve makul sürede gerçekleşmezse eylemlerimiz farklı yönlerde olacak. Çünkü, artık bıçak kemiğe dayandı. Biz okullarda her hafta denetlenmemize rağmen maalesef aynı denetimi dışarıda korsan diye tabir ettiğimiz insanlarda göremiyoruz” diyerek ekmeklerinin peşinde olduklarını vurguladı.
ŞENGÜL: “CİDDİ ÇALIŞMALARIMIZ VAR”
Esnafın taleplerini demokratik bir şekilde dile getirdiğini söyleyen UKOME Daire Başkanı Nurettin Şengül ise, sorunun geçmiş yıllara dayandığını ifade etti. 1996 yılından itibaren Emniyet birimlerinde görev yaptığını hatırlatan Şengül, “Taşıma Kanunu, Belediye Kanunu var. Mevzuaten bir takım boşluklar var. Bu boşluklardan uygulayıcılar olarak bir takım sıkıntılar yaşandı” dedi. Antalya’da turizmden dolayı yazın yetmeyen, kışın fazla olan bir alan bulunduğuna işaret eden Şengül, “Bunun önündeki en büyük engelin yeterli plaka olmadığını gördük. Plakalar arttı ama sektörel olarak eksiklik olduğunu sahada yine görüyoruz” diyerek sektörün ihtiyacı kadar C plaka olduğunda daha rahat hareket edilebileceğine işaret etti. Konuyla ilgili Antalya Valiliği’nin, Büyükşehir Belediyesi’nin ve Servisçiler Odası’nın ciddi çalışmaları olduğunu bildiren Şengül, sorunu çözme noktasında sonuca ulaşmaya çok yakın olduklarını kaydetti. Otele personelin götürülemediği bir duruma gelinmesinin turizmi baltalamak olacağına dikkat çeken Şengül, verilen plakalara sahip çıkmanın belediyenin görevi olduğunun da altını çizdi.
“OTELLERİN PERSONELLERİNİ TAŞIYABİLECEK KAPASİTEDEYİZ”
Son alınan plakalardan sonra otellerin personellerini taşıyacak kapasiteye ulaştıklarını belirten servisçiler ise, C plakalı araçların yattığına işaret ederek gereğinin yapılmasını istedi. HABER: YUSUF KATRAĞ
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim