Manavgat'ta Robotik Kodlama Konferansı
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde Robotik Kodlama ve Teknolojik Gelişmelerde Farkındalık konferansı düzenlendi.
Manavgat'ta kaymakamlık himayesinde Manavgat Sanayici ve İşadamları Derneği (MASİAD) ile Manavgat Halk Eğitim Merkezi (HEM) işbirliğinde; Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) "Robotik Kodlama ve Teknolojik Gelişmelerde Farkındalık" konulu konferans düzenlendi. Konferansa Kaymakam Mustafa Yiğit, Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş, Gazi Üniversitesi öğretim üyesi ve Bilişim Garajı kurucusu Prof. Dr. Selçuk Özdemir ile çok sayıda davetli katıldı.
Kaymakam Mustafa Yiğit, Manavgat'ın turizm ve tarım alanlarında gelişmiş bir ilçe olduğunu belirterek, "Kodlama bilgisayar yapısının alfabesidir. Günümüz teknolojisini bir adım daha öteye taşımak ve ülkemizi dünya devletleri arasında önemli bir noktaya taşımak için kodlama eğitiminin şart olduğuna inanıyoruz" dedi.
DİKİŞ MAKİNELERİNİN ARASINDA EĞİTİM
HEM Müdürü Hüseyin Geyikoğlu, kodlama eğitimi konusunda müdürlük bünyesinde eğitim veren bilgisayar öğretmeninin iknası ile "kodlama" eğitimini HEM'de açtıklarını söyledi. Eğitimin ardından oluşturulan robotik takımının İstanbul'da düzenlenen yarışmada Türkiye üçüncülüğünü kazandığını söyleyen Geyikoğlu, "Robotik kodlama için özel bir sınıfımız yoktu. Dikiş makinelerinin arasında, dikiş nakış sınıflarında robotik kodlama dersleri yaptık. Öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin özverili çalışmaları sonucunda bugün Türkiye üçüncüsü olmanın gururunu yaşıyoruz. Özel okul ve kolejlerin yer aldığı yarışmada bir devlet kuruluşu olarak ve Türkiye'deki tek HEM olarak yer aldık. Büyük bir başarı elde ettiğimizi düşünüyorum. Ardından Antalya'da düzenlenen yarışmada da ilk üç dereceyi kazandık" diye konuştu.
HİNDİSTAN VE FENERBAHÇE ÖRNEĞİ
MASİAD Başkanı Mücahit Tatar, şöyle dedi:
"Dijital çağda iyi bir iş sahibi olmak için kodlama bilmek gerekiyor. İngiltere'de yapılan bir araştırmayla 2030 senesinde kodlama eğitimi almamış bir bireyin iş bulma şansı çok düşük olacak. Hangi üniversite ya da hangi bölümden mezun olduğu yeterli olmayacak. Çocukların kodlamayı bilmeleri neden sonuç ilişkilerini araştıran ve sorgulayan bir birey olabilmeleri açısından önemlidir. Dolayısıyla yönlendirilen bir toplum olmaktan kurtulur. Hindistan örneği önümüzde duruyor. Hindistan'ın Mars'a gönderdiği uydunun maliyeti 74 milyon dolar. Bu kadar ucuz maliyet için adamlar akıllarını kullandı. Bu tarafta ise bizim bu yılki Fenerbahçe'nin maliyeti 180 milyon dolar. Bu durum dahi kaynaklarımızı nasıl etkin kullanmamız gerektiğini ortaya çıkarıyor."
'HAZIR ŞEYLERİ UZUN YILLARDIR KULLANIYORUZ'
Konuşmaların ardından Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selçuk Özdemir "Robotik Kodlama ve Teknolojik Gelişmelerde Farkındalık" üzerine konferans verdi. Prof. Dr. Selçuk Özdemir, çocukların ve gençlerin matematik ve fen bilimleriyle edindikleri bilgileri somutlaştırmak için kodlama ve yazılımları mutlaka öğrenmesi gerektiğini belirterek, "Çocuklarımız bilgisayarı ve hazır şeyleri uzun yıllardır kullanıyorlar ama ne yazık ki bizim ülkemizde eğitim sisteminde kullanmanın ötesinde bu cihazlara emir verebilme, bu cihazlara istediğimiz şeyleri yaptırabilme bilgi beceri setlerini çocuklarımıza kazandırmıyoruz. Bütün dünyada artık kağıt, kalem, okuma becerisinin yanında çocuklara elektronik cihazları kullanarak da hayallerini somutlaştırma, hayallerini hayata geçirme bilgi becerisini kazandırılması heyecanı var" dedi.
'İNTEGRALİN NE OLDUĞUNU BİLMEZLER'
Matematikte integral gibi bazı konuların derslerde işlendiğini ancak çocukların bunu anlamadığını vurgulayan Özdemir, "İntegral diye bir konu vardır, Türk insanının kabusu. Üniversite sınavında da o soruları yapan çocuklar iyi yerlere girer. O çocuklara sorun "intregral nedir?" diye çocuk ne işe yaradığını bilmez. Sorusunu çözer ama gerçek hayatta faydasını bilmez. İntegral yüz tanıma sistemleri var ya onun arkasındaki matematiktir. Çocuklar artık o tahtada öğrendikleri soru şeklinde gördükleri şeylerin matematiğin, fennin aslında gerçek hayatta işe yaradığını anlama şansına sahip olacak. Bundan sonra bu anlamda okullarda öğretmenlerin ve çocukların kullanacağı yeni bir kağıt kalem, kendini ifade etme aracı olarak düşünebiliriz robotik kodlamayı" diye konuştu.
Dünyada kodlama ve yazılıma yönelik büyük bir akımın olduğunu ve Türkiye'de de bu yönde yaklaşımların arttığını belirten Özdemir, "Ben bunu matbaanın bulunmasına benzetiyorum. Biz geç aldık onu, bu sefer yeni matbaanın gelişini ıskalamadık. Türkiye erken uyandı bu işe ve dünya eş zamanlı bu işlerimizi yürütmeye başladık. Hatta bazı noktalarda önde bile olabiliriz ama hala alacağımız çok uzun bir yol var" dedi.
FOTOĞRAFLI
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim